Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.únor 13:03

"Džus obsahuje nebezpečnou fruktózu,

Ve 1/4 litru pomerančového džusu je asi 8 čajových lžiček cukru, z toho téměř polovinu tvoří fruktóza. Lidé vynalezli technologii přípravy ovocného cukru fruktózy z kukuřičného škrobu, což je levnější než výroba cukru z řepy nebo třtiny, a navíc je sladivější. Fruktóza navíc v lidském těle nepodléhá regulačním pravidlům jako glukóza, snadno a rychle se přeměňuje v játrech na tuky a ukládá se.

Pasterizované džusy, někdy prodávané i pod označením ´100% ovocné šťávy´, mají až o 35 % vyšší obsah cukru než skutečně čerstvé ovocné šťávy a často obsahují méně vitaminů nebo nežádoucí přísady.

Porovnání 350 ml Coca Coly a jablkového džusu:
Coca Cola: 140 cal a 40 g cukru (10 čajových lžiček)
Jablkový džus: 165 cal a 39 g cukru (9,8 čajových lžiček)

atd.

http://www.he­althandbeauty­.cz/zdravi/113-dzusy-vite-co-pijete

„Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde“

Nesledujte jen energetickou hodnotu, nic moc neříká.
Valná většina lidí však stále sleduje hlavně energetickou hodnotu, která ovšem z hlediska správné výživy nemá valnou vypovídající hodnotu. „Orientovat se pouze podle energetické hodnoty je zavádějící, protože zákazníkovi ukazuje jen to, kolik výrobek obsahuje energie, ale neříká už nic o složení. Například jako diabetik nemám šanci určit, kolik sacharidových jednotek jsem schopen do sebe v konkrétní potravině dostat,“ říká Pavel Suchánek."

Cola versus džus

Čtěte více na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/dzus-ma-stejne-cukru-jako-coca-cola-rozdil-je-jinde/#ixzz4Y5ur­Drra

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.únor 9:52

"Džus obsahuje nebezpečnou fruktózu,

Ve 1/4 litru pomerančového džusu je asi 8 čajových lžiček cukru, z toho téměř polovinu tvoří fruktóza. Lidé vynalezli technologii přípravy ovocného cukru fruktózy z kukuřičného škrobu, což je levnější než výroba cukru z řepy nebo třtiny, a navíc je sladivější. Fruktóza navíc v lidském těle nepodléhá regulačním pravidlům jako glukóza, snadno a rychle se přeměňuje v játrech na tuky a ukládá se.

Pasterizované džusy, někdy prodávané i pod označením ´100% ovocné šťávy´, mají až o 35 % vyšší obsah cukru než skutečně čerstvé ovocné šťávy a často obsahují méně vitaminů nebo nežádoucí přísady.

Porovnání 350 ml Coca Coly a jablkového džusu:
Coca Cola: 140 cal a 40 g cukru (10 čajových lžiček)
Jablkový džus: 165 cal a 39 g cukru (9,8 čajových lžiček)

atd.

http://www.he­althandbeauty­.cz/zdravi/113-dzusy-vite-co-pijete

„Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde“

Nesledujte jen energetickou hodnotu, nic moc neříká.
Valná většina lidí však stále sleduje hlavně energetickou hodnotu, která ovšem z hlediska správné výživy nemá valnou vypovídající hodnotu. „Orientovat se pouze podle energetické hodnoty je zavádějící, protože zákazníkovi ukazuje jen to, kolik výrobek obsahuje energie, ale neříká už nic o složení. Například jako diabetik nemám šanci určit, kolik sacharidových jednotek jsem schopen do sebe v konkrétní potravině dostat,“ říká Pavel Suchánek.

Cola versus džus
Pojďme se podívat na příklad: Z hlediska příjmu sacharidů a energie je často velmi přeceňována a démonizována konzumace slazených sycených nápojů.
Pokud se podíváme na čtvrtlitrovku Coca-Coly, zjistíme, že obsahuje pouze 5 % doporučeného denního příjmu energie, což je srovnatelné se stejným množstvím 100% džusu.

Na druhou stranu je to méně, než je energie v porci ovocného jogurtového nápoje nebo výrazně méně než ve stejném množství ovocného nektaru.

Samozřejmě zde nenabádáme k vyšší konzumaci kolových nápojů, jde zde především o srovnání. Energetická hodnota je téměř totožná, složení diametrálně odlišné.

Proto by nás mělo zajímat víc než kilojouly a kalorie. Věděli jste kupříkladu, že jablečný džus obsahuje ve 240 ml 24 gramů cukru (sacharidů) a Pepsi ve stejném množství 28 gramů cukru (sacharidů)?"

Čtěte více na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/dzus-ma-stejne-cukru-jako-coca-cola-rozdil-je-jinde/#ixzz4Y5ur­Drra