Odpověděl/a – 8.únor 13:03
"Džus obsahuje nebezpečnou fruktózu,
Ve 1/4 litru pomerančového džusu je asi 8 čajových lžiček cukru, z toho téměř polovinu tvoří fruktóza. Lidé vynalezli technologii přípravy ovocného cukru fruktózy z kukuřičného škrobu, což je levnější než výroba cukru z řepy nebo třtiny, a navíc je sladivější. Fruktóza navíc v lidském těle nepodléhá regulačním pravidlům jako glukóza, snadno a rychle se přeměňuje v játrech na tuky a ukládá se.
Pasterizované džusy, někdy prodávané i pod označením ´100% ovocné šťávy´, mají až o 35 % vyšší obsah cukru než skutečně čerstvé ovocné šťávy a často obsahují méně vitaminů nebo nežádoucí přísady.
Porovnání 350 ml Coca Coly a jablkového džusu:
Coca Cola: 140 cal a 40 g cukru (10 čajových lžiček)
Jablkový džus: 165 cal a 39 g cukru (9,8 čajových lžiček)
atd.
„Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde“
Nesledujte jen energetickou hodnotu, nic moc neříká.
Valná většina lidí však stále sleduje hlavně energetickou hodnotu, která
ovšem z hlediska správné výživy nemá valnou vypovídající hodnotu.
„Orientovat se pouze podle energetické hodnoty je zavádějící, protože
zákazníkovi ukazuje jen to, kolik výrobek obsahuje energie, ale neříká už
nic o složení. Například jako diabetik nemám šanci určit, kolik
sacharidových jednotek jsem schopen do sebe v konkrétní potravině
dostat,“ říká Pavel Suchánek."
Cola versus džus
Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/dzus-ma-stejne-cukru-jako-coca-cola-rozdil-je-jinde/#ixzz4Y5urDrra
Odpověděl/a – 10.únor 9:52
"Džus obsahuje nebezpečnou fruktózu,
Ve 1/4 litru pomerančového džusu je asi 8 čajových lžiček cukru, z toho téměř polovinu tvoří fruktóza. Lidé vynalezli technologii přípravy ovocného cukru fruktózy z kukuřičného škrobu, což je levnější než výroba cukru z řepy nebo třtiny, a navíc je sladivější. Fruktóza navíc v lidském těle nepodléhá regulačním pravidlům jako glukóza, snadno a rychle se přeměňuje v játrech na tuky a ukládá se.
Pasterizované džusy, někdy prodávané i pod označením ´100% ovocné šťávy´, mají až o 35 % vyšší obsah cukru než skutečně čerstvé ovocné šťávy a často obsahují méně vitaminů nebo nežádoucí přísady.
Porovnání 350 ml Coca Coly a jablkového džusu:
Coca Cola: 140 cal a 40 g cukru (10 čajových lžiček)
Jablkový džus: 165 cal a 39 g cukru (9,8 čajových lžiček)
atd.
„Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde“
Nesledujte jen energetickou hodnotu, nic moc neříká.
Valná většina lidí však stále sleduje hlavně energetickou hodnotu, která
ovšem z hlediska správné výživy nemá valnou vypovídající hodnotu.
„Orientovat se pouze podle energetické hodnoty je zavádějící, protože
zákazníkovi ukazuje jen to, kolik výrobek obsahuje energie, ale neříká už
nic o složení. Například jako diabetik nemám šanci určit, kolik
sacharidových jednotek jsem schopen do sebe v konkrétní potravině
dostat,“ říká Pavel Suchánek.
Cola versus džus
Pojďme se podívat na příklad: Z hlediska příjmu sacharidů a energie je
často velmi přeceňována a démonizována konzumace slazených sycených
nápojů.
Pokud se podíváme na čtvrtlitrovku Coca-Coly, zjistíme, že obsahuje pouze
5 % doporučeného denního příjmu energie, což je srovnatelné se stejným
množstvím 100% džusu.
Na druhou stranu je to méně, než je energie v porci ovocného jogurtového nápoje nebo výrazně méně než ve stejném množství ovocného nektaru.
Samozřejmě zde nenabádáme k vyšší konzumaci kolových nápojů, jde zde především o srovnání. Energetická hodnota je téměř totožná, složení diametrálně odlišné.
Proto by nás mělo zajímat víc než kilojouly a kalorie. Věděli jste kupříkladu, že jablečný džus obsahuje ve 240 ml 24 gramů cukru (sacharidů) a Pepsi ve stejném množství 28 gramů cukru (sacharidů)?"
Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/dzus-ma-stejne-cukru-jako-coca-cola-rozdil-je-jinde/#ixzz4Y5urDrra