Odpověděl/a – 1.únor 16:19
Vyrábí se z obilovin, mohou to být i brambory a ovoce, (třeba
z vinných hroznů), červené řepy ap.
Vodka je vysokoprocentní destilát, který je populární po celém světě.
Kvalita vodky je dána výrobcem, obsahem alkoholu i ingrediencemi, které byly
při výrobě vodky použity. Z čeho se vyrábí vodka? Tento destilát se
může vyrábět ze široké škály surovin, většina vodek se však vyrábí
z obilovin. Konzument vodky však může narazit i na druhy vodek, které jsou
vyrobeny z brambor či ovoce.
Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu nejrůznějších koktejlů.
Nyní si upřesníme, z čeho se vyrábí vodka a jakým způsobem. Tradičně se tento destilát vyrábí z obilí a brambor. V Evropě se však můžete setkat i s výrobou vodky z cukrové řepy, vinných hroznů, popřípadě dalšího ovoce. Například v Polsku se můžete setkat s vodkou vyrobenou z brambor či žita, ve Finsku z ječmene, ve Švédsku z pšenice. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné dodržet pečlivý proces výroby.
Surovinu, která byla pro výrobu vodky zvolena, je nutné dokonale rozdrtit
a následně nechat kvasit. Takto vznikne kapalina, která se nazývá zápara,
jež se ohřeje a přechází do analyzátoru, kde následně vznikne horká
vodní pára, která přechází do jiného válce – rektifikátoru,
v jehož jednotlivých částech se od sebe odděluje čistý alkohol od tzv.
předkapu a dokapu. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné celý tento
proces několikrát opakovat. Do skupiny kvalitních vodek můžeme zařadit
například vodku Stolichnaya, Russkiy Standard či Beluga.
☺
Zdroj: https://www.alkohol.cz/novinky/z-ceho-se-vyrabi-vodka/
Odpověděl/a – 1.únor 16:26
Vyrábí se z obilovin, mohou to být i brambory a ovoce, (třeba
z vinných hroznů), červené řepy ap.
Vodka je vysokoprocentní destilát, který je populární po celém světě.
Kvalita vodky je dána výrobcem, obsahem alkoholu i ingrediencemi, které byly
při výrobě vodky použity. Z čeho se vyrábí vodka? Tento destilát se
může vyrábět ze široké škály surovin, většina vodek se však vyrábí
z obilovin. Konzument vodky však může narazit i na druhy vodek, které jsou
vyrobeny z brambor či ovoce.
Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu nejrůznějších koktejlů.
Nyní si upřesníme, z čeho se vyrábí vodka a jakým způsobem. Tradičně se tento destilát vyrábí z obilí a brambor. V Evropě se však můžete setkat i s výrobou vodky z cukrové řepy, vinných hroznů, popřípadě dalšího ovoce. Například v Polsku se můžete setkat s vodkou vyrobenou z brambor či žita, ve Finsku z ječmene, ve Švédsku z pšenice. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné dodržet pečlivý proces výroby.
Surovinu, která byla pro výrobu vodky zvolena, je nutné dokonale rozdrtit
a následně nechat kvasit. Takto vznikne kapalina, která se nazývá zápara,
jež se ohřeje a přechází do analyzátoru, kde následně vznikne horká
vodní pára, která přechází do jiného válce – rektifikátoru,
v jehož jednotlivých částech se od sebe odděluje čistý alkohol od tzv.
předkapu a dokapu. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné celý tento
proces několikrát opakovat. Do skupiny kvalitních vodek můžeme zařadit
například vodku Stolichnaya, Russkiy Standard či Beluga.
☺
Nejlepší je asi z prvotřídního obilí.
http://ekonomika.idnes.cz/evropa-se-pre-o-to-z-ceho-smi-byt-prava-vodka-feo-/ekonomika.aspx?c=A060221_091431_destilaty_pal
Zdroj: https://www.alkohol.cz/novinky/z-ceho-se-vyrabi-vodka/