anonym
Odpověděl/a – 9.leden 21:17
anonym
Odpověděl/a – 9.leden 21:25
Peču si vlastní bezlepkový chleba a jiné pečivo už nejím. Občas si to spestřím baleným bezlepkovým chlebem, ale ten je sakra drahý či změním směs na chleba. Nejraději mám lněnou vlákninu. Dobrá je i rustikální. Pohanková mi už tak neleze, ale jako kaši mám pohanku rád.
A teď malá zajímavost.
Graham byl proti
Když přišla tato jemná mouka do módy, vážení lékaři v Evropě i Americe tento způsob denaturování odsoudili a označili jako krok ke zhoršení lidského zdraví. Jedním z prvních, kdo na nebezpečí bílé mouky upozorňoval, byl Sylvester Graham (1784–1851), který zastával používání celého, hrubě pomletého zrna. Jeho specialita, Grahamův chléb, se peče a jí dodnes. Zevní obal zrna totiž obsahuje řadu vitaminů, jako je biotin, riboflavin a kyselina nikotinová. Jejich nedostatek vede k mnoha chorobám a zdravotním potížím. Ne nadarmo americký herec a senátor Arnold Schwarzenegger označoval bílou mouku za „bílou smrt“. Ze svého jídelníčku ji zcela vyřadil, protože věděl, že je zdraví škodlivá.
A nyní zkušenosti lidí:
Mouka je úžasnej zadržovač vody. Když jsem jeden čas asi na tři týdny
vyřadila pečivo, šla jsem s kilama dolů úplně bez práce. Bohužel,
pečivo jím odmalička a nějak mi úplně nejde vyřadit ho z jídelníčku,
prostě mi chutná. Milena
Ráda bych omezila příjem bílé mouky, ale vždyť ona je snad všude! Na
druhou stranu vím, že pro tělo není moc dobré ji konzumovat. Zkusili jste
si někdy smíchat hladkou mouku s vodou, jako zavářku třeba do omáčky? Je
to jako lepidlo, vážně! A když si představím, že to samé jde potom do
mého žaludku a střev, tak mi není moc dobře. Klára
Bílou mouku téměř nekonzumuji. Myslela jsem si, že to nezvládnu, byla jsem
zvyklá ráno na koblížky, pak nějakou bagetku, večer rohlíčky, teď nad
tím jen kroutím hlavou. Když peču, používám hlavně špaldovou mouku,
občas kukuřičnou. Květa
Občas jsem pozorovala, že jsem po jídle unavená. A to se rozhodně
nepřejídám. A je to právě po takové snídani typu kobliha, rohlík atd.
Majka
Já jsem minulý rok měla neustále kašel, asi měsíc, a nic nepomáhalo,
ptala jsem se v bylinkářství a tam mi doporučili čaj na pročištění
slinivky břišní a dietu – aspoň dva měsíce žádná bílá mouka a
žádný cukr. Nejenom že to prospělo mému zdraví, ale také jsem si
zlepšila pitný režim a nastartovalo se mi hubnutí. Tereza
Bílá pšeničná mouka obsahuje asi tolik vitaminů jako igelitový pytlík.
Mouka navíc často bývá napadená plísní a toxiny. O škodlivosti
pšeničné bílkoviny lepku ani nemluvě. A cereálie rozhodně nejsou tak
zdravé, jak se to často prezentuje. Naštěstí už se výživová pyramida
upravuje, ale jde to pomalu. Já sama pečiva moc nejím. Když už, tak chléb
z celozrnné mouky nebo mouky kukuřičné či rýžové. A také mi víc
chutnají rýžové nudle než pšeničné těstoviny. Zdena
Moje osobní letitá zkušenost potvrzuje, že je možné zcela bez potíží
zdravě žít, aniž by člověk jedl obilí a obilné výrobky. Já sám nejím
nic z mouky už řadu let a žádné negativní změny jsem na sobě
nezaznamenal, naopak jsem vyřazením obilí ze stravy odstranil mnoho starých
vleklých neduhů. Radek