Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.prosinec 9:02

Logika je věda o správném myšlení.
Umožňuje rozvíjet logické myšlení, učí člověka přesnosti myšlení a formulování vlastních myšlenek, Umožňuje dokazovat, argumentovat, rozvíjet schopnost abstraktního myšlení.

Pomocí logiky ukazují různá jazyková spojení, co je či není pravdivé. Můžeme je rozebírat z hlediska jazykového nebo logického . – zda je věta jazykově správně,, ale nedává smysl. Souvisí to např. s chybným postavením větných členů atd.

Logické myšlení vyplývá z rozumového uvažování, opakem je nelogické – představy, fantazie, intuice, odporuje rozumu atd.

Např.
„Země je planeta a Slunce je hvězda“. Uvažujeme, zda jsou obě tvrzení pravdivá , nebo chybná, nebo jedno ano, druhé nikoliv.. Uvažujeme logicky, vysvětlujeme, proč to tak. .


Analytickým myšlením se rozumí schopnost rozkládat celek na části a pracovat s nimi atd. Umožňuje vyvozovat logické a faktické spojitosti mezi jednotlivými jevy a získat třeba nové poznatky.

Analytické myšlení je založené na analýze, na metodě rozboru celku na části, opakem je syntetické – syntéza jednotlivosti shrnujeme a vytváříme celek. Další myšlenkové operace jsou dedukce, indukce a analogie.

Co je indukce a dedukce jsem vysvětlovala viz odkaz
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-to-dedukce-indukce-a-analogie

Analytické myšlení využívá myšlenkové operace, které zdůvod%nuje logicky, takže často souvisí s myšlením logickým.

Logické myšlenkové operace – řídí se přesnými pravidly, která nesmíme porušit – správné X nesprávné, pravdivé X nepravdivé, Třeba využitím Pythagorovy věty dojdeme ke správnému závěru, pokud ji správně využijeme.

Logické myšlení i analytické myšlení jsou druhy myšlení, záleží na tom, z kterého úhlu se díváme. Názory psychologů se liší.

Podle učebnice Společenské vědy pro SŠ od Jaroslava Hladíka atd.

„Pochybuji, tedy myslím. Myslím, tedy jsem.“ René Descartes

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.prosinec 9:25

1. Logika je věda o správném myšlení.

Umožňuje rozvíjet logické myšlení, učí člověka přesnosti myšlení a formulování vlastních myšlenek, Umožňuje dokazovat, argumentovat, rozvíjet schopnost abstraktního myšlení.

Logické myšlení je tedy vyšší forma myšlení, které je založeno na správném usuzování podle zákonů formální logiky
Uvádí psychologický slovník

Logické myšlení vyplývá z rozumového uvažování, opakem je alogické/nelogické myšlení – představy, fantazie, intuice, odporuje rozumu atd.

Pomocí logiky zobrazují různá jazyková spojení, co je či není pravdivé. Můžeme je rozebírat z hlediska jazykového nebo logického. – věta je věta jazykově správně,, ale nedává smysl. Souvisí to např. s chybným postavením větných členů atd.

Např.
„Země je planeta a Slunce je hvězda“. Uvažujeme, zda jsou obě tvrzení pravdivá , nebo chybná, nebo jedno ano, druhé nikoliv.. Uvažujeme logicky, vysvětlujeme, proč to tak, analyzujeme, zevšeobecňuje atd. .


2. Analytickým myšlením se rozumí schopnost rozkládat celek na části a pracovat s nimi atd. Umožňuje vyvozovat logické a faktické spojitosti mezi jednotlivými jevy a získat třeba nové poznatky.

Analytické myšlení je založené na analýze, na metodě rozboru celku na části, opakem je syntetické – syntéza jednotlivosti shrnujeme a vytváříme celek.

Další myšlenkové operace jsou např. dedukce, indukce a analogie., srovnávání, zobecňování

Co je indukce a dedukce jsem vysvětlovala viz odkaz
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-to-dedukce-indukce-a-analogie

Analytické myšlení využívá myšlenkové operace, které zdůvodňuje logicky, takže by mělo souvist s myšlením logickým, je-li správné.. Je to jedna z forem logického myšlení.

Logické myšlení – řídí se přesnými pravidly, která nesmíme porušit – správné X nesprávné, pravdivé X nepravdivé, Třeba využitím Pythagorovy věty dojdeme ke správnému závěru, pokud ji správně využijeme.

Podle učebnice Společenské vědy pro SŠ od Jaroslava Hladíka atd.
--

Logické myšlení i analytické myšlení spolu souvisejí, jejich řazení do škatulky záleží na tom, z kterého úhlu se díváme. Existují další druhy myšlení podle směru, podle problémů, které řeší, formy atd.
--

„Pochybuji, tedy myslím. Myslím, tedy jsem.“ René Descartes