Odpověděl/a – 30.listopad 15:46
Šáma je saturační kal, odlučovaný při technologickém zpracování
difuzní šťávy.
Tato po odtahu z extraktoru po prochází předčeřením, první saturací,
dořečením a druhou saturací, vždy s přídavkem vápna.
Při průtoku kalolisy je šťáva pomocí speciálních plachetek zbavována
veškerého vápna a nečistot.
Odpadní vápenná hmota – šáma se vyváží na kalové pole, kde se mísí
se zeminou a následně je odebírána zemědělci jako hnojivo, zvyšující
PH půdy.
Odpověděl/a – 30.listopad 17:25
Šáma je saturační kal, odlučovaný při technologickém zpracování
difuzní šťávy.
Tato po odtahu z extraktoru po prochází předčeřením, první saturací,
dořečením a druhou saturací, vždy s přídavkem vápna.
Při průtoku kalolisy je šťáva pomocí speciálních plachetek zbavována
veškerého vápna a nečistot.
Ztratila se mi poznámka, že jde o odpad při výrobě cukru.