Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.listopad 15:46

Šáma je saturační kal, odlučovaný při technologickém zpracování difuzní šťávy.
Tato po odtahu z extraktoru po prochází předčeřením, první saturací, dořečením a druhou saturací, vždy s přídavkem vápna.
Při průtoku kalolisy je šťáva pomocí speciálních plachetek zbavována veškerého vápna a nečistot.
Odpadní vápenná hmota – šáma se vyváží na kalové pole, kde se mísí se zeminou a následně je odebírána zemědělci jako hnojivo, zvyšující PH půdy.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.listopad 17:25

Šáma je saturační kal, odlučovaný při technologickém zpracování difuzní šťávy.
Tato po odtahu z extraktoru po prochází předčeřením, první saturací, dořečením a druhou saturací, vždy s přídavkem vápna.
Při průtoku kalolisy je šťáva pomocí speciálních plachetek zbavována veškerého vápna a nečistot.

Odpadní vápenná hmota – šáma se vyváží na kalové pole, kde se mísí se zeminou a následně je odebírána zemědělci jako hnojivo, zvyšující PH půdy.

Ztratila se mi poznámka, že jde o odpad při výrobě cukru.