Odpověděl/a – 20.červenec 20:44
U sirupů je nutné koukat na složení – řada je slazena nezdravými až nebezpečnými sladidly, jako jsou cyklamáty, aspartam, acesulfam či sacharin nebo obsahují nebezpečné konzervanty. I tak se dají vybrat sirupy, které jsou slazeny buď cukrem klasickým (sacharóza) nebo ovocným (fruktóza) a jsou bez konzervanty.
Jinak já si do takto vyrobené sody dávám i ty obyčejné sirupy, které koupím v samoobsluze, které jsou bez těch škodlivých přísad. Jen jsou méně husté a tak člověk té vody musí udělat míň a naopak sirupu tam nalít víc.
Ale určitě čerstvá sodovka nebo limonáda je lepší, než ta z obchodu, protože kdo ví jak je stará a v jakých podmínkách byla skladována a převážena.
Odpověděl/a – 20.červenec 20:51
U sirupů je nutné koukat na složení – řada je slazena nezdravými až nebezpečnými sladidly, jako jsou cyklamáty, aspartam, acesulfam či sacharin nebo obsahují nebezpečné konzervanty. I tak se dají vybrat sirupy, které jsou slazeny buď cukrem klasickým (sacharóza) nebo ovocným (fruktóza) a jsou bez konzervanty.
Jinak já si do takto vyrobené sody dávám i ty obyčejné sirupy, které koupím v samoobsluze, které jsou bez těch škodlivých přísad. Jen jsou méně husté a tak člověk té vody musí udělat míň a naopak sirupu tam nalít víc.
Ale určitě čerstvá sodovka nebo limonáda je lepší, než ta z obchodu,
protože kdo ví jak je stará a v jakých podmínkách byla skladována a
převážena.
Doplňuji:
Bohužel na lahvích toho sirupu nejsou přísady značeny éčky. Jinak těch
bezpečných éček je ve skutečnosti víc než těch škodlivých, byť se to
na první pohled zdát nemusí. I takový oxid uhličitý, prakticky neškodná
látka, má své označení E – a to E290.
Tak určitě čerstvá voda z vodovodu bez bublinek je zdravější a
možná i lepší, než ta bublinková, přesto občas si člověk chce dát
nějakou změnu.
A takový vymačkaný citron nebo limetka v sodě má taky něco do
sebe 🙂