Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.únor 10:07

Krémy se dělaly i v době, kdy žádné mixéry nebyly, ale dalo to víc práce. Nabízím dokonce originální krém do dortu „Pražský zázrak“, který je vlastně předchůdcem medovníku. Byl to dort oblíbený za války, protože že velice levný.
Pudink z 1/2 l mléka ( nebo jen 4 lžic bramborové moučky Solamylu ), do chladnoucího zamíchat 60 g másla, aby se rozpustilo a nakonec 1 lžíci kakaa.
Samotný dort se dělal takhle :
Ve vodní lázni rozpustit 1 lžíci medu + 100 g cukru + 30 – 50 g tuku + 1 vejce – do rozpuštěného přidat rovnou lžičku jedlé sody, chvíli míchat a přidat 230 g hladké mouky. Vyklopit na vál, rozdělit na 5 dílů a vyválet na kulaté placky. Seříznout podle formy a upéct i s odřezky, které se pak rozdrtí na posypání. Musí se pracovat hodně rychle, než těsto vychladne a upečeno je za malou chvilku. Po natření krémem se nechá rozležet. 🙂

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.únor 11:19

Krémy se dělaly i v době, kdy žádné mixéry nebyly, ale dalo to víc práce. Nabízím dokonce originální krém do dortu „Pražský zázrak“, který je vlastně předchůdcem medovníku. Byl to dort oblíbený za války, protože že velice levný.
Pudink z 1/2 l mléka ( nebo jen 4 lžic bramborové moučky Solamylu ), do chladnoucího zamíchat 60 g másla, aby se rozpustilo a nakonec 1 lžíci kakaa.
Samotný dort se dělal takhle :
Ve vodní lázni rozpustit 1 lžíci medu + 100 g cukru + 30 – 50 g tuku + 1 vejce – do rozpuštěného přidat rovnou lžičku jedlé sody, chvíli míchat a přidat 230 g hladké mouky. Vyklopit na vál, rozdělit na 5 dílů a vyválet na kulaté placky. Seříznout podle formy a upéct i s odřezky, které se pak rozdrtí na posypání. Musí se pracovat hodně rychle, než těsto vychladne a upečeno je za malou chvilku. Po natření krémem se nechá rozležet. 🙂
Doplňuji:
U krému jsem nenapsala cukr, dávají se cca 4 lžíce do toho pudinku, prostě podle chuti 🙂