Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.listopad 14:01

Jen trocha teorie:
Přístupitel se používá v případě, že žadatel nemá dostatečnou bonitu. Stává se spoludlužníkem – to znamená, že podepisuje úvěrovou smlouvu společně s žadatelem. Pokud by žadatel přestal splácet, je přistupitel povinen splácet celý úvěr sám a nemusí k tomu být ani vyzván (to je rozdíl oproti ručiteli). Přistupitelem může být kdokoliv, kdo splňuje bonitu a věkové limity. Pokud je ženatý (resp. vdaná) a manželé nemají zúžené SJM, stávají se přistupitelem vždy oba.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.listopad 14:20

Jen trocha teorie:
Přístupitel se používá v případě, že žadatel nemá dostatečnou bonitu. Stává se spoludlužníkem – to znamená, že podepisuje úvěrovou smlouvu společně s žadatelem. Pokud by žadatel přestal splácet, je přistupitel povinen splácet celý úvěr sám a nemusí k tomu být ani vyzván (to je rozdíl oproti ručiteli). Přistupitelem může být kdokoliv, kdo splňuje bonitu a věkové limity. Pokud je ženatý (resp. vdaná) a manželé nemají zúžené SJM, stávají se přistupitelem vždy oba.
Doplňuji:
http://www.pe­nize.cz
Přistupitel se přistupitelem stává dobrovolně. Je potřeba si to dobře rozmyslet v daném okamžiku. Nemá žádná práva související s obýváním nemovitosti.
Přistupitel je spoludlužníkem.

Ručitel je ten, kdo poskytuje ručení (bere na sebe vůči věřiteli povinnost, že pohledávku uspokojí, jestliže ji neuspokojí dlužník).
http://busines­s.center.cz

Spoludlužník je v podstatě v téměř stejné situaci, jako by si sám půjčil. Dlužnou částku musí zaplatit, a to i bez ohledu na to, zda tyto peníze použil, či nikoli. Problém může nastat i ve chvíli, kdy byste vy jako spoludlužníci sami žádali o půjčku. Až bude banka či jiná finanční instituce hodnotit vaši schopnost splácet, zohlední i měsíční splátku dluhu, kterou máte jako spoludlužník, a to bez ohledu na to, že splácí pouze hlavní dlužník, a ne vy.

Hlavní rozdíl mezi přistupitelem a ručitelem je:
Od spoludlužníka může chtít věřitel splácet dluh kdykoliv a od ručitele pouze tehdy, pokud původní dlužník svůj dluh nesplácí

Rešením před vlastní koupí bydlení by bylo požádat o vyvázání se z pozice přistupitele a mamince za sebe najít náhradu, nejlépe ručitele.