Odpověděl/a – 1.březen 17:23
Ne, většinou ne. ;) Ani ty ‚zdravé‘ a přírodní nejsou většinou
zcela zdravé. Už kvůli třeba znečištění (vzduchu, vody, půdy) nebo
zemědělsko-průmyslovému pěstování a zpracování (včetně chemického
ošetření různého druhu – během růstu – na podporu, po sklizení,
při následném zpracování, dovozu a skladování). Platí samozřejmě
i třeba pro dobytek/maso.
BTW nevěř ani tomu, co si doma vypěstuješ na „své“ zahrádce a že je
to zcela zdravé a nezávadné… z čeho to pěstuješ (jaká semena, odkud
z čeho atd), v čem (kvalita půdy, vody,..), co k tomu přidáváš
(hnojiva). Ale i třeba (mírně) zvýšená radiace různě v okolí
v důsledku lidské činnosti. Svět už je znečištěný a „tvoje“
zahrádka taky není v bezpečí a přes plot se to vše v pohodě
dostane.
„Složitější“ potraviny jsou pak složeny z různých nezdravostí,
v jisté míře závadných látek (poživatelných, ale s neblahými efekty),
konzrvantů, skladovány nejčastěji v plastech apod.
A pak „maličkosti“ jako vysoké množství cukrů, soli, nezdravých tuků
a umělých přísad. Nezdravé jídlo, protože obsahuje třeba i zdravé
ingredience, ale v přehnaném množství – tedy nezdravém. Moc slané,
sladké, smažené atd. Taky různá dochucovadla a různé umělotiny –
třeba jen na zlepšení té chuti (ale i pro hezkou barvu, tvar, pro
zachování/dlouhou záruku a X dalších věcí).
Taky jsou zde třeba na jedné straně nečistoty (díky znečištění
všeho) a na druhé třeba zase „čističe“ (chemické; konzervační
látky, odstaňování nečistot a předcházení tvorbě mikroorganismů
v potravinách, číštění různých plodin a používání závadných
prostředků a látek, ale i celé zpracování/výroba může zahrnovat
různé postupy, které se negativně promítnou na kvalitě té potraviny, či
nápoje). Obojí samozřejmě nezdravé.
Kvantita, ‚jednoduchost‘, rychlost (pásová, hormadná výroba a
zpracování), produktivita, atd., ovšem kvalita někde jinde.
Odpověděl/a – 1.březen 17:31
Ne, většinou ne. ;) Ani ty ‚zdravé‘ a přírodní nejsou většinou
zcela zdravé. Už kvůli třeba znečištění (vzduchu, vody, půdy) nebo
zemědělsko-průmyslovému pěstování a zpracování (včetně chemického
ošetření různého druhu – během růstu – na podporu, po sklizení,
při následném zpracování, dovozu a skladování). Platí samozřejmě
i třeba pro dobytek/maso.
BTW nevěř ani tomu, co si doma vypěstuješ na „své“ zahrádce a že je
to zcela zdravé a nezávadné… z čeho to pěstuješ (jaká semena, odkud,
z čeho atd), v čem (kvalita půdy, vody,..), co k tomu přidáváš
(hnojiva). Ale i třeba (mírně) zvýšená radiace různě v okolí
v důsledku lidské činnosti. Svět už je znečištěný a „tvoje“
zahrádka taky není v bezpečí a přes plot se to vše v pohodě dostane.
V celku jedno jestli jsi ve městě, na vesnici nebo třeba v lesích a
horách (rozdíly jsou, ale je to spíše zanebatelné). Život dnes a ještě
třeba tak před 200 lety byl něco jiného (co se prostředí týká).
„Složitější“ potraviny jsou pak složeny z různých nezdravostí,
v jisté míře závadných látek (poživatelných, ale s neblahými efekty),
konzervantů, skladovány nejčastěji v plastech apod.
A pak „maličkosti“ jako vysoké množství cukrů, soli, nezdravých tuků
a umělých přísad. Nezdravé jídlo, protože obsahuje třeba i zdravé
ingredience, ale v přehnaném množství – tedy nezdravém. Moc slané,
sladké, smažené atd. Taky různá dochucovadla a různé umělotiny –
třeba jen na zlepšení té chuti (ale i pro hezkou barvu, tvar, pro
zachování/dlouhou záruku a X dalších věcí).
Dejme si místo slzazené sra_ky, uměle oslazenou dietní sra_ku, to je mnohem
„lepší“. :D Začnem jíst zdravě, takže „alternativy“, tak si
pojďme pokupovat bio a jinou ovoce-zeleninou, balenou, uchovávanou v plastech
a znečistěnou stejně jako všechno ostatní.
Tolik závadných látek a chemikálií, že to ovlivňuje i hormonální
rovnováhu lidí nebo i plodnost a celkové zdraví.
Taky jsou zde na jedné straně nečistoty (díky znečištění všeho) a na
druhé třeba zase „čističe“ (chemické; konzervační látky,
odstaňování nečistot a předcházení tvorbě mikroorganismů, bakterií
v potravinách, číštění různých plodin a používání závadných
prostředků a látek, ale i celé zpracování/výroba může zahrnovat
různé postupy, které se negativně promítnou na kvalitě té potraviny, či
nápoje). Obojí samozřejmě nezdravé.
Kvantita, ‚jednoduchost‘, rychlost (pásová, hormadná výroba a
zpracování), produktivita, „čištění“, atd., ovšem kvalita
někde jinde.