Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.březen 17:23

Ne, většinou ne. ;) Ani ty ‚zdravé‘ a přírodní nejsou většinou zcela zdravé. Už kvůli třeba znečištění (vzduchu, vody, půdy) nebo zemědělsko-průmyslovému pěstování a zpracování (včetně chemického ošetření různého druhu – během růstu – na podporu, po sklizení, při následném zpracování, dovozu a skladování). Platí samozřejmě i třeba pro dobytek/maso.
BTW nevěř ani tomu, co si doma vypěstuješ na „své“ zahrádce a že je to zcela zdravé a nezávadné… z čeho to pěstuješ (jaká semena, odkud z čeho atd), v čem (kvalita půdy, vody,..), co k tomu přidáváš (hnojiva). Ale i třeba (mírně) zvýšená radiace různě v okolí v důsledku lidské činnosti. Svět už je znečištěný a „tvoje“ zahrádka taky není v bezpečí a přes plot se to vše v pohodě dostane.
„Složitější“ potraviny jsou pak složeny z různých nezdravostí, v jisté míře závadných látek (poživatelných, ale s neblahými efekty), konzrvantů, skladovány nejčastěji v plastech apod.
A pak „maličkosti“ jako vysoké množství cukrů, soli, nezdravých tuků a umělých přísad. Nezdravé jídlo, protože obsahuje třeba i zdravé ingredience, ale v přehnaném množství – tedy nezdravém. Moc slané, sladké, smažené atd. Taky různá dochucovadla a různé umělotiny – třeba jen na zlepšení té chuti (ale i pro hezkou barvu, tvar, pro zachování/dlouhou záruku a X dalších věcí).

Taky jsou zde třeba na jedné straně nečistoty (díky znečištění všeho) a na druhé třeba zase „čističe“ (chemické; konzervační látky, odstaňování nečistot a předcházení tvorbě mikroorganismů v potravinách, číštění různých plodin a používání závadných prostředků a látek, ale i celé zpracování/výroba může zahrnovat různé postupy, které se negativně promítnou na kvalitě té potraviny, či nápoje). Obojí samozřejmě nezdravé.
Kvantita, ‚jednoduchost‘, rychlost (pásová, hormadná výroba a zpracování), produktivita, atd., ovšem kvalita někde jinde.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.březen 17:31

Ne, většinou ne. ;) Ani ty ‚zdravé‘ a přírodní nejsou většinou zcela zdravé. Už kvůli třeba znečištění (vzduchu, vody, půdy) nebo zemědělsko-průmyslovému pěstování a zpracování (včetně chemického ošetření různého druhu – během růstu – na podporu, po sklizení, při následném zpracování, dovozu a skladování). Platí samozřejmě i třeba pro dobytek/maso.
BTW nevěř ani tomu, co si doma vypěstuješ na „své“ zahrádce a že je to zcela zdravé a nezávadné… z čeho to pěstuješ (jaká semena, odkud, z čeho atd), v čem (kvalita půdy, vody,..), co k tomu přidáváš (hnojiva). Ale i třeba (mírně) zvýšená radiace různě v okolí v důsledku lidské činnosti. Svět už je znečištěný a „tvoje“ zahrádka taky není v bezpečí a přes plot se to vše v pohodě dostane. V celku jedno jestli jsi ve městě, na vesnici nebo třeba v lesích a horách (rozdíly jsou, ale je to spíše zanebatelné). Život dnes a ještě třeba tak před 200 lety byl něco jiného (co se prostředí týká).
„Složitější“ potraviny jsou pak složeny z různých nezdravostí, v jisté míře závadných látek (poživatelných, ale s neblahými efekty), konzervantů, skladovány nejčastěji v plastech apod.
A pak „maličkosti“ jako vysoké množství cukrů, soli, nezdravých tuků a umělých přísad. Nezdravé jídlo, protože obsahuje třeba i zdravé ingredience, ale v přehnaném množství – tedy nezdravém. Moc slané, sladké, smažené atd. Taky různá dochucovadla a různé umělotiny – třeba jen na zlepšení té chuti (ale i pro hezkou barvu, tvar, pro zachování/dlouhou záruku a X dalších věcí).
Dejme si místo slzazené sra_ky, uměle oslazenou dietní sra_ku, to je mnohem „lepší“. :D Začnem jíst zdravě, takže „alternativy“, tak si pojďme pokupovat bio a jinou ovoce-zeleninou, balenou, uchovávanou v plastech a znečistěnou stejně jako všechno ostatní.
Tolik závadných látek a chemikálií, že to ovlivňuje i hormonální rovnováhu lidí nebo i plodnost a celkové zdraví.

Taky jsou zde na jedné straně nečistoty (díky znečištění všeho) a na druhé třeba zase „čističe“ (chemické; konzervační látky, odstaňování nečistot a předcházení tvorbě mikroorganismů, bakterií v potravinách, číštění různých plodin a používání závadných prostředků a látek, ale i celé zpracování/výroba může zahrnovat různé postupy, které se negativně promítnou na kvalitě té potraviny, či nápoje). Obojí samozřejmě nezdravé.
Kvantita, ‚jednoduchost‘, rychlost (pásová, hormadná výroba a zpracování), produktivita, „čištění“, atd., ovšem kvalita někde jinde.