Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.únor 15:31

Těch důvodů může být 100+1, per exemplum:

  • kulturní nastavení, třeba Japonci solí relativně hodně,
  • kouření tabáku, kouření tabáku ucpává chuťové pohárky, proto kuřák (mimo jiné) i více solí (rozuměj: solí více, než by solil, nekouřil-li by, což nevylučuje, že jeden kuřák bude solit méně, než druhý nekuřák!),
  • muži obecně solí více, než ženy (také více koření, atp.: na 99% poznáš v hospodě, že za sporákem stojí ženská!),
  • zvyk z dětství, velmi často tak, jak se solilo doma, tak zhruba tak solí i další generace. Většina lidí považuje dětství za nejpříjemnější období života, a tak má potřebu se k němu (nevědomě i vědomě) vracet ve vzpomínkách; chuťové vjemy jsou, v tomto, velmi důležité,
  • vysoká tollerance natrii chloridum, způsobená přemírou solí v průmyslově vysoce zpracovaných potravinách. Jinými slovy, ne tak kulantně: protože jsou lidi hňupi a žerou sračky. Co je výrobní salám (v 99.99% lahůdkářských výrobků): drůbeží strojně oddělené maso, tj. drůbeží ořez prolisovaný pod vysokým tlakem na sračku, vepřové kůže, tj. vepřové kůže se hodí do solanky se stabilisátory, antioxidanty a barvivy, nabydou na objemu a změkčí se, barviva, antioxidanty, sůl, zvýrazňovače chuti. K tomu mayonnaise, taky se solí, k tomu sterilovaná zelenina v sladkokyselým nálevu – hromada soli. Bramborové lupínky – hromada soli (Češi, statisticky, nejvíce kupují ty solené!). Postupem času si na to všecko zvykají: na enormní množství soli, na nutnost přítomnosti zvýrazňovačů chuti (kéž by to byl „starý – dobrý“ glutamát sodný!, dávno ne, ten je drahý!), chemických dochucovadel, etc. Jídlo bez toho jim už, potom, ani nechutná,
  • genetická podmíněnost: chladnička je relativně moderní vynález, první elektrická chladnička k nám přišla „včera“. Zavařování masa taky není až tak velice nejstarší, o konservách ani nemluvě. Většinu historie se maso konservovalo uzením a / nebo nasolením. Slaná chuť tak byla zárukou – jakž, takž – čerstvosti. Ze stejného důvodu si lidé kurwí zdraví sladkým: protože, historicky, sladké znamenalo: není to otrávené + není to zkažené + byl to luxus,
  • protože tu sůl tělo potřebuje ve zvýšené míře. Sůl pomáhá zadržovat vodu v těle, takže, třeba, v létě, ve velkém hicu, a nebo i v zimě – sportovci, co toho vypotí, atp., mohou mít, přirozeně, větší chuť po solích.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.únor 6:39

Těch důvodů může být 100+1, per exemplum:

  • kulturní nastavení, třeba Japonci solí relativně hodně,
  • kouření tabáku, kouření tabáku ucpává chuťové pohárky, proto kuřák (mimo jiné) i více solí (rozuměj: solí více, než by solil, nekouřil-li by, což nevylučuje, že jeden kuřák bude solit méně, než druhý nekuřák!),
  • muži obecně solí více, než ženy (také více koření, atp.: na 99% poznáš v hospodě, že za sporákem stojí ženská!),
  • zvyk z dětství, velmi často tak, jak se solilo doma, tak zhruba tak solí i další generace. Většina lidí považuje dětství za nejpříjemnější období života, a tak má potřebu se k němu (nevědomě i vědomě) vracet ve vzpomínkách; chuťové vjemy jsou, v tomto, velmi důležité,
  • vysoká tollerance natrii chloridum, způsobená přemírou solí v průmyslově vysoce zpracovaných potravinách. Jinými slovy, ne tak kulantně: protože jsou lidi hňupi a žerou sračky. Co je výrobní salám (v 99.99% lahůdkářských výrobků): drůbeží strojně oddělené maso, tj. drůbeží ořez prolisovaný pod vysokým tlakem na sračku, vepřové kůže, tj. vepřové kůže se hodí do solanky se stabilisátory, antioxidanty a barvivy, nabydou na objemu a změkčí se, barviva, antioxidanty, sůl, zvýrazňovače chuti. K tomu mayonnaise, taky se solí, k tomu sterilovaná zelenina v sladkokyselým nálevu – hromada soli. Bramborové lupínky – hromada soli (Češi, statisticky, nejvíce kupují ty solené!). Postupem času si na to všecko zvykají: na enormní množství soli, na nutnost přítomnosti zvýrazňovačů chuti (kéž by to byl „starý – dobrý“ glutamát sodný!, dávno ne, ten je drahý!), chemických dochucovadel, etc. Jídlo bez toho jim už, potom, ani nechutná,
  • genetická podmíněnost: chladnička je relativně moderní vynález, první elektrická chladnička k nám přišla „včera“. Zavařování masa taky není až tak velice nejstarší, o konservách ani nemluvě. Většinu historie se maso konservovalo uzením a / nebo nasolením. Slaná chuť tak byla zárukou – jakž, takž – čerstvosti. Ze stejného důvodu si lidé kurwí zdraví sladkým: protože, historicky, sladké znamenalo: není to otrávené + není to zkažené + byl to luxus,
  • protože tu sůl tělo potřebuje ve zvýšené míře. Sůl pomáhá zadržovat vodu v těle, takže, třeba, v létě, ve velkém hicu, a nebo i v zimě – sportovci, co toho vypotí, atp., mohou mít, přirozeně, větší chuť po solích.