Filip84
Odpověděl/a – 25.únor 15:31
Těch důvodů může být 100+1, per exemplum:
- kulturní nastavení, třeba Japonci solí
relativně hodně,
- kouření tabáku, kouření tabáku ucpává chuťové
pohárky, proto kuřák (mimo jiné) i více solí (rozuměj: solí více, než
by solil, nekouřil-li by, což nevylučuje, že jeden kuřák bude solit
méně, než druhý nekuřák!),
- muži obecně solí více, než ženy
(také více koření, atp.: na 99% poznáš v hospodě, že za sporákem
stojí ženská!),
- zvyk z dětství, velmi často tak, jak se solilo doma, tak zhruba
tak solí i další generace. Většina lidí považuje dětství za
nejpříjemnější období života, a tak má potřebu se k němu (nevědomě
i vědomě) vracet ve vzpomínkách; chuťové vjemy jsou, v tomto, velmi
důležité,
- vysoká tollerance natrii chloridum, způsobená
přemírou solí v průmyslově vysoce zpracovaných potravinách. Jinými
slovy, ne tak kulantně: protože jsou lidi hňupi a žerou sračky. Co je
výrobní salám (v 99.99% lahůdkářských výrobků): drůbeží strojně
oddělené maso, tj. drůbeží ořez prolisovaný pod vysokým tlakem na
sračku, vepřové kůže, tj. vepřové kůže se hodí do solanky se
stabilisátory, antioxidanty a barvivy, nabydou na objemu a změkčí se,
barviva, antioxidanty, sůl, zvýrazňovače chuti. K tomu mayonnaise, taky se
solí, k tomu sterilovaná zelenina v sladkokyselým nálevu – hromada
soli. Bramborové lupínky – hromada soli (Češi, statisticky, nejvíce
kupují ty solené!). Postupem času si na to všecko zvykají: na enormní
množství soli, na nutnost přítomnosti zvýrazňovačů chuti (kéž by to
byl „starý – dobrý“ glutamát sodný!, dávno ne, ten je drahý!),
chemických dochucovadel, etc. Jídlo bez toho jim už, potom, ani
nechutná,
- genetická podmíněnost: chladnička je relativně
moderní vynález, první elektrická chladnička k nám přišla „včera“.
Zavařování masa taky není až tak velice nejstarší, o konservách ani
nemluvě. Většinu historie se maso konservovalo uzením a / nebo nasolením.
Slaná chuť tak byla zárukou – jakž, takž – čerstvosti. Ze stejného
důvodu si lidé kurwí zdraví sladkým: protože, historicky, sladké
znamenalo: není to otrávené + není to zkažené + byl to luxus,
- protože tu sůl tělo potřebuje ve zvýšené míře.
Sůl pomáhá zadržovat vodu v těle, takže, třeba, v létě, ve velkém
hicu, a nebo i v zimě – sportovci, co toho vypotí, atp., mohou mít,
přirozeně, větší chuť po solích.