Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.červenec 12:43

Ano, od toho tam jsou. ;) Jsou to hlídači a ochránci.
Podle odpovídajícíh bych si trochu ty psy, co jsou u stáda, rozlišil, aby byl jasný jejich účel. Ovčácký pes – ten drží stádo pohromadě, nahání ovce, když se nějaká zaběhne nebo je mimo, nažene ji zpátky ke stádu. Dá se snadno vycvičit, bývají jedni z nejinteligen­tnějších. Pastevecký pes je anopak převážně hlídač, je to spíše samotář, je osobitý (má vlastní hlavu) a nedá se vyloženě vycvičit, on ovce nenahání, jen hlídá stádo před vetřelci (dravci, ale i zloději atd). Jsou to mohutná plemena, odolná vůči nepříznivým podmínkám, často mají silnou srst a kůži. Pastevečtí psi jsou naprosto ideální k obraně proti útoku vlkům a jsou jediní, kteří je opravdu dokážou porazit, zahnat i zabít. Proto jsou to pastevečtí psi. ;) Šarplaninec, Kavkazan, Anatolský, Kangal, bokem Leonberger (dnes už se na pastvě nevyužívá ani tím není znám, ale stále je to hlídací pes, podobně i Bernský salašnický, i když to byl hlavně dost i tažný pes), Pyrenejský, Středoasijský, a další „pastevci“.
Mimo tyhle dva druhy existuje ještě vlčák. Ale to je prostě kříženec vlka a ovčáka (a nebo jiného psa domácího, nejčastěšji ale toho ovčáka). No a pak tu máme ještě honácké psy, kteří stejně jako ovčáci nahánějí stádo (ovčáci toho zparidla dělají víc).
Ovčáci jsou naháněči (a podobně), pomocníci se stádem pro baču/ovčáka (jako člověška – pastýře), drží stádo podhromadě; pastevečtí jsou hlídači, obránci/ochrnáci – a jsou v tom sakra excelentní. Občas se to bere jako synonyma, ale není to tak. Ovčák stádo nechrání a pastevecký pes zase (zpravidla) nenahání ovce. Každopádně pastevečtí psi mají jinou úlohu než ovčáci a honáci. Taky tihle dva jsou pro vlka spíš jne koříst, pastevecký pres je pro něj skutečný protivník. A nejen, že úspěšně hlídají stáda, ale taky jsou dobrou prevencí, protože vlci se kolikrát do jejich terotoria ani neodváží.
Pokud jsi někdy viděl (nebo o tom slyšl), jka dobře vycvičený pes statešně a agresivně brání svého majitele, tak tohle dělají pastevečtí psi „se svým“ stádem. Jen s tím rozdílem, ž e jsou mohutnější, než většina jiných psů, umí se líp bít a mají vůbec vlastnosti, schopnosti a dovednosti k tomuto uzpůsobené. Pro pastevce je stádo povinnost chránit, éměř jako rodina (jako vztah u věrného psa: pes-majitel), tito psi berou stádo jako svůj domov. Ovčáci a honáci často berou stádo (ovce, kozy, jiný dobytek) jako kořist a nezabijí je, jen díky výcviku.

Ale jinak ano, pastevecký pes (i sám!) má nejvíc potenciálu, aby ochránil stádo před vlky.
Není tak důležité, co udělají vlci, ale co udělá ten pes. Vlci jednoduše půjdou po ovci (POKUD uvidí mohutného psa, tak si to možná i rozmyslí a ani nezaútočí), ale jakmile je zmerčí pastevecký pes, tak po nich inhed vystřelí se vší agresí a silou, kterou v sobě má a ve většině případů je ihned zažene. V těch zbylých případech se s některými bude bít, ale šance jsou výhradě na straně pasteveckého psa. Je to jeden z mála, který dokáže vlka bez problému zabít. Kavkazan, Šarplaninec (můj oblíbený), Kangal – máš jednoho z nich a vlci nemají šanci…Vlci (úspěšně) útočí hlavně na stáda, které nemají pasteveckého psa anebo na zaběhlé ovce (úkol ovčáka – aby se nezabíhaly)… Odpověď je stoporcentně ano, pastevečtí psi jsou zrozeni i (částečně) vycvičení aby chránili a dokázali zahnat i vlky. Je to jejich účel. A neboj, stačí jeden. Jen třeba Kangal a podobní potřebují „antivlčí obojek“ (ostnatý), protože za jedno vlci jdou po kruku/tepnách a za druhé třeba tento pes má zrovna kratší srst a tenčí krk. Ale takový kavkazan/šarpla­ninec ten obojek ani nepotřebuje. (jako je lepší ho mít, ale mají tak huňatou a silnou srst i kůži, že je dost malá pravděpodobnost, že by se jim tam vlci úspěšně zakousli).
Ano, někteří psi mají proti vlkům skvělé šance, ale jsou to převážně právě jen pastevečtí psi. Anebo nějaký pes typu Irský vlkodav. Vlci jsou zpravidlaagre­sivnější (v samotném boji, jinak jsou často plaší), lepší predátoři, s lepšími instinkty (lovit, bojovat, zabíjet), ALE pastevečtí psi se jim nejen vyrovnají a levcčem je i překonávají. Jinak kolikrát platí, že pes je vlastně jen „zdegenerovaný“ vlk (zpočátku vyšlechtěn pro určitý účel a tím tím změněny i jeho valstnosti a vzhled), což zahrnuje i potlačené instinkty a podobně. Někteří psi jsou dokonce mohutnější nebo alepsoň větší než vlci, ale dokonce ani oni proti vlkům neamjí moc šancí (protože to není jen o výšce; jak už jsem psal ty instikty, životní styl, síla, sílu zkusu, reflexy/rychlost, taktika a podobně). Ale pastevečtí mají všechno pro to, aby vlkům dali na prdel. Je to jejich účel.
Takže aby to bylo jasné, třeba německý ovčák (OVČÁK) nemůže porazit vlka. Ale třeba Kavkazan, Kangal a jiní vlka zabít dokážou.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.červenec 12:52

Ano, od toho tam jsou. ;) Jsou to hlídači a ochránci.
Podle odpovídajícíh bych si trochu ty psy, co jsou u stáda, rozlišil, aby byl jasný jejich účel. Ovčácký pes – ten drží stádo pohromadě, nahání ovce, když se nějaká zaběhne nebo je mimo, nažene ji zpátky ke stádu, často asistuje pastýři. Dá se snadno vycvičit, bývají jedni z nejinteligen­tnějších. Pastevecký pes je naopak převážně hlídač, je to spíše samotář, je osobitý (má vlastní hlavu) a nedá se vyloženě vycvičit, on ovce nenahání, jen hlídá stádo před vetřelci (dravci, ale i zloději atd). Jsou to mohutná plemena, odolná vůči nepříznivým podmínkám, často mají silnou srst a kůži. Pastevečtí psi jsou naprosto ideální k obraně proti útoku vlkům a jsou jediní, kteří je opravdu dokážou porazit, zahnat i zabít. Proto jsou to pastevečtí psi. ;) Šarplaninec, Kavkazan, Anatolský, Kangal, bokem Leonberger (dnes už se na pastvě nevyužívá ani tím není znám, ale stále je to hlídací pes, podobně i Bernský salašnický, i když to byl hlavně dost i tažný pes), Pyrenejský, Středoasijský, a další „pastevci“.
Mimo tyhle dva druhy existuje ještě vlčák. Ale to je prostě kříženec vlka a ovčáka (a nebo jiného psa domácího, nejčastěšji ale toho ovčáka). No a pak tu máme ještě honácké psy, kteří stejně jako ovčáci nahánějí stádo (ovčáci toho zparidla dělají víc). v tomto případě je to fuk, jeslti je to ovčák nebo honák (zde je důležitý rozdíl mezi těmato a pasteveckým psem).
Ovčáci jsou naháněči (a podobně), pomocníci se stádem pro baču/ovčáka (jako člověka – pastýře), drží stádo podhromadě; pastevečtí jsou hlídači, obránci- a jsou v tom sakra excelentní. Občas se to bere jako synonyma, ale není to tak. Ovčák stádo nechrání a pastevecký pes zase (zpravidla) nenahání ovce. Každopádně pastevečtí psi mají jinou úlohu než ovčáci a honáci. Taky tihle dva jsou pro vlka spíše jen koříst, pastevecký pres je pro něj skutečný protivník a hrozba. A nejen, že úspěšně hlídají stáda, ale taky jsou dobrou prevencí, protože vlci se kolikrát do jejich terotoria ani neodváží.
Pokud jsi někdy viděl (nebo o tom slyšl), jak dobře vycvičený pes statečně a agresivně brání svého majitele, tak tohle dělají pastevečtí psi „se svým“ stádem. Jen s tím rozdílem, že jsou mohutnější, než většina jiných psů, umí se líp bít a mají vůbec vlastnosti, schopnosti a dovednosti k tomuto uzpůsobené. Pro pastevce je stádo povinnost chránit, téměř jako rodina (jako vztah u věrného psa: pes-majitel), tito psi berou stádo jako svůj domov; mají vlastnosti, aby takoví byli (povahově a jinak). Ovčáci a honáci často berou stádo (ovce, kozy, jiný dobytek) jako kořist a nezabijí je, jen díky výcviku.

Ale jinak ano, pastevecký pes má nejvíc potenciálu, aby ochránil stádo před vlky.
Není tak důležité, co udělají vlci, ale co udělá ten pes. Vlci jednoduše půjdou po ovci (POKUD uvidí – reespektive ucítí – mohutného psa, tak si to možná i rozmyslí a ani nezaútočí), ale jakmile je zmerčí pastevecký pes, tak po nich inhed vystřelí se vší agresí a silou, kterou v sobě má a ve většině případů je ihned zažene. V těch zbylých případech se s některými bude bít, ale šance jsou na straně pasteveckého psa. Je to jeden z mála, který dokáže vlka bez problému zabít. Kavkazan, Šarplaninec (můj oblíbený), Kangal – máš jednoho z nich a vlci nemají moc šanci…Vlci (úspěšně) útočí hlavně na stáda, které nemají pasteveckého psa anebo na zaběhlé ovce (úkol ovčáka – aby se nezabíhaly)… Odpověď je stoporcentně ano, pastevečtí psi jsou zrozeni i (částečně) vycvičení (spíš vychováni), aby chránili a dokázali zahnat i vlky. Je to jejich účel. Jen třeba Kangal a podobní potřebují „antivlčí obojek“ (ostnatý), protože za jedno vlci jdou po krku/tepnách a za druhé třeba tento pes má zrovna kratší srst a tenčí krk. Ale takový kavkazan/šarpla­ninec ten obojek ani nepotřebuje. (jako je lepší ho mít, ale mají tak huňatou a silnou srst i kůži, že je dost malá pravděpodobnost, že by se jim tam vlci úspěšně zakousli).
Ano, někteří psi mají proti vlkům skvělé šance, ale jsou to převážně právě jen pastevečtí psi. Anebo nějaký pes typu Irský vlkodav. Vlci jsou zpravidla agresivnější (totiž v samotném boji, jinak jsou často plaší), lepší predátoři, s lepšími instinkty (lovit, bojovat, zabíjet), ALE pastevečtí psi se jim nejen vyrovnají ale v lecčem je i překonávají. Jinak kolikrát platí, že pes je vlastně jen „zdegenerovaný“ vlk (zpočátku vyšlechtěn pro určitý účel a tím tím změněny i jeho valstnosti a vzhled), což zahrnuje i potlačené instinkty a podobně. Někteří psi (nepastevečtí) jsou dokonce mohutnější nebo alepsoň větší než vlci, ale dokonce ani oni proti vlkům nemají moc šancí (protože to není jen o výšce; jak už jsem psal ty instikty, životní styl, celková síla, sílu zkusu, reflexy/rychlost, přesila, taktika a podobně). Ale pastevečtí mají všechno pro to, aby vlkům dali na prdel. Je to jejich účel.
Takže aby to bylo jasné, třeba německý ovčák (OVČÁK) nemůže porazit vlka. Ale třeba Kavkazan, Kangal a jiní (PASTEVEČTÍ) vlka zabít dokážou.