Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 14.prosinec 20:49

Kdo mně vysvětlí medovou záhadu?

Příroda a životní prostředí – Ostatní příroda a životní prostředí

Jde o tohle. Já jsem tak nějak celoživotně zvyklý kupovat si kvalitní med. Vždycky je přímo od včelaře a zpravidla pochází od včelařů regionálních, bo znáte to- lokální krámky s dobrotami disponují lokálními dobrotami. Důvod tohoto mého letitého počínání je docela prostý: nejsem tak bohatý, abych si kupoval věci, z kterých relativně brzy onemocním. Takže včera jsem zachvátal do místního svazu zahrádkářů, kde také prodávají „goodies“, a tam byly zrovna k mání čtyři druhy medu od včelaře kdesi z Budišova, z lokality Libavá tady u nás v okr. Opava. Měli nějaký lesní speciální, dále pohankový, malinový a už nevím, taky pastované. Všechny ty medy tekly, kromě pastovaných (to dá rozum). Pak jsem obešel ještě zdravou výživu a taky krámek podobný zdravé výživě, takový až vymazlený, však určitě tušíte o co jde. Tam všude měli různé medy, kvalitní, obdobně jako ve svazu, ale zase od jiných včelařů. A zase ty medy všechny tekly, čili všechny ty medy (myslím že zhruba stejné úrovně kvality) mají jeden společný ukazatel. Všechny jsou v tomto období v tekutém stavu. Tam i tam. Tak jsem se vrátil k zahrádkářům, ať je podpořím a koupil jsem si u nich ten malinový z Libavé, stanoviště Starooldřůvský mlýn. Ne pastovaný, ale tekutý.

Ti bystřejší z vás už teď vědí, kam otázka povede. V čem že se to ukrývá ta medová záhada. Ano, správně! Záhada je v tom, že ty medy tečou. Otázku už tedy nebudu více rozvádět a zeptám se bez bez obalu na drzovku: PROČ tečou? Máme prosinec, stáčeny byly jistě někdy v březnu až v červnu, možná v srpnu (druhý med), nevím, nerozumím, každopádně dostatečně dávno na to, aby byly již zcukernatělé. A že by v podobných krámcích (nebo před dodáním do nich) kdosi ohříval med v teplé lázni, to se mně rozhodně nezdá, venkoncem med je již v originální sklenici s etiketami, čili- to by nešlo. A že by tyhle medy byly taky nadstaveny cukrem? Jako nemedy z řetězců? Tak tomu snad ani nechci věřit.

Tak co, pomůže mi někdo rozlousknout tuto záhadu posledních let?
Co se v přírodě změnilo a jaksi mi uteklo, neboli šlo mimo mě?

(Tyto medy jsou už tak dosti drahé, obvyklá sklenice u nás v chudých končinách vyjde v průměru/cirka na 230 kaček a vlastně by se dalo říci, že cenově už pomalu dosáhnou na zmiňované nemedy z řetězců v lepších sklenicích, třeba s pěknou gumičkou při uzavírání, když nejsou „v akci“… takže nechci věřit, že by tak drahé medy všelař šidil cukrem. Děkuju.)

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 14.prosinec 20:55

Kdo mně vysvětlí medovou záhadu?

Příroda a životní prostředí – Ostatní příroda a životní prostředí

Jde o tohle. Já jsem tak nějak celoživotně zvyklý kupovat si kvalitní med. Vždycky je přímo od včelaře a zpravidla pochází od včelařů regionálních, bo znáte to- lokální krámky s dobrotami disponují lokálními dobrotami. Důvod tohoto mého letitého počínání je docela prostý: nejsem tak bohatý, abych si kupoval věci, z kterých relativně brzy onemocním.

Takže včera jsem zachvátal do místního svazu zahrádkářů, kde také prodávají „goodies“, a tam byly zrovna k mání čtyři druhy medu od včelaře kdesi z Budišova, med z lokality Libavá, tady u nás v okr. Opava. Měli nějaký lesní speciální, dále pohankový, malinový a už nevím, taky pastované. Všechny ty medy tekly, kromě pastovaných (to dá rozum). Pak jsem obešel ještě zdravou výživu a taky krámek podobný zdravé výživě, takový až vymazlený, však určitě tušíte o co jde. Tam všude měli různé medy, kvalitní, obdobně jako ve svazu, ale zase od jiných včelařů. A zase ty medy všechny tekly, čili všechny ty medy (myslím že zhruba stejné úrovně kvality) mají jeden společný ukazatel. Všechny jsou v tomto období v tekutém stavu. Tak jsem se vrátil k zahrádkářům, ať je podpořím a koupil jsem si u nich ten malinový z Libavé, stanoviště Starooldřůvský mlýn. Ne pastovaný, ale ten tekutý.

Ti bystřejší z vás už teď vědí, kam otázka povede. V čem že se to ukrývá ta medová záhada. Ano, správně. Záhada je v tom, že ty medy tečou! Otázku už tedy nebudu více rozvádět a zeptám se bez bez obalu na drzovku: PROČ TEČOU? Máme prosinec, stáčeny byly jistě někdy v březnu až v červnu, možná až v červenci v srpnu (druhý med), nevím, nerozumím, každopádně dostatečně dávno na to, aby byly již zcukernatělé. A že by v podobných krámcích (nebo před dodáním do nich) kdosi ohříval med v teplé lázni, to se mně rozhodně nezdá, venkoncem med je již v originálních sklenicích s etiketami, čili- to by bez poškození ani nešlo. A že by tyhle medy byly taky nadstaveny cukrem? Jako nemedy z řetězců? Tak tomu snad ani nechci věřit.

Tak co, pomůže mi někdo rozlousknout tuto záhadu posledních let?
Co se v přírodě změnilo a jaksi mi uteklo, neboli šlo mimo mě?

(Tyto medy jsou už tak dosti drahé, obvyklá sklenice u nás v chudých končinách vyjde v průměru/cirka na 230 kaček a vlastně by se dalo říci, že cenově už pomalu dosáhnou na zmiňované nemedy z řetězců v lepších sklenicích, třeba s pěknou gumičkou při uzavírání, když nejsou „v akci“… takže nechci věřit, že by tak drahé medy všelař šidil ještě cukrem. Děkuju.)