Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.leden 13:03

Bylo jídlo ve školní jídelně, které jste skutečně nesnášeli?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Nedávno jsme vzpomínali s bývalou spolužačkou (ona je, teda, o tři roky mladší, já si ji ze školy vůbec nepamatuju, ale spolužačka to je! 😂), že nám ve škole vařili docela dobře.

Jednak tam byla taková ustálená sestava, prakticky všecko zkušené ženské, no a potom, jako fakan to člověk vidí třeba i jinak, ale dneska vím, co to je za facha se sejít takto v 6–7 AM a navařit do 10–11 AM, co já vím, vařily pro oba stupně, 1,500 obědů v pěti, šesti lidech? A té techniky v té školní jídelně taky až tak nebylo. No a když se vaří ve velkém hrnci (teda cokoli jiného, než asfalt 😅), tak stačí opravdu málo a něco není úplně tak, jak by mělo být. V hospodě se to vyhodí, nebo to zdlabe personál, protože je toho málo a protože hospoda prodává službu, nikoli jídlo, a ta služba to jídlo zaplatí i s tím, že se občas něco nepovede. No ale ve školní jídelně nemůžeš vyhodit 150 kg nudlí, jako. To by pro báby přijeli „kluci ze státní“, jako (ne, za Husáka už jsem do školní jídelny nechodil, ale tak, člověk nikdy neví! 🤦‍♀️😅). No a potom ještě vařily poctivě, od píky, ještě to nebylo nějaké to „kuřecí pokušení s rýži“ (https://necyklo­pedie.org/wiki/Ku%C5%99e­c%C3%AD_poku%C5%A1en%C­3%AD_s_r%C3%BD%C5%BE%C3%­AD), a i když spolužačka je přesvědčena, že nám vařily báby bramborovou kaši z prášku, tak já si to nemyslím. Bavili jsme se o ní, no a já jsem říkal, že to je prostě cenovým stropem, že dobrá kaše potřebuje hromadu mléka a másla, a ideálně taky trochu smetany, no a kde by na to – chudák báby – vzaly, když bylo na celý oběd, třeba třicet tři korun v surovinách, že? Tak ona potom, taková ta jídelnová, kaše tak vypadá, jako práškovaná.

Nicméně stejně byla jídla, která jsem pravidelně odhlašoval, třeba jahelný nákyp, nebo sladká rejže, z toho se mi zvedá kufr, i když to jenom slyším. Na druhou stranu, když byla gulášovka a buchtičky s krémem, tak ty buchtičky měly opravdu výborné! Na druhou stranu, na jejich gulášovku, nebo vepřovou se zelí a knedlí vzpomínám dodnes! 👍

Pak jsme se shodli na „kontroversních“ jídlech, jako byl špenát (protože byl z protlaku, někdy to byl takový hodně šedivec), špenátová polévka (taky z protlaku, že jo, někdy byla fajn, někdy se nedala žrát), písmenková polévka (protože ta písmenka byla rozvařená na šrot), no a krupicová kaše, ta byla taky jak kdy.

Jak jste to měli vy? Chodili jste do školní jídelny rádi, nebo z donucení? Bylo jídlo, které jste vysloveně nesnášeli, nebo naopak milovali?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.leden 19:54

Bylo jídlo ve školní jídelně, které jste skutečně nesnášeli?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Nedávno jsme vzpomínali s bývalou spolužačkou (ona je, teda, o tři roky mladší, já si ji ze školy vůbec nepamatuju, ale spolužačka to je! 😂), že nám ve škole vařili docela dobře.

Jednak tam byla taková ustálená sestava, prakticky všecko zkušené ženské, no a potom, jako fakan to člověk vidí třeba i jinak, ale dneska vím, co to je za facha se sejít takto v 6–7 AM a navařit do 10–11 AM, co já vím, vařily pro oba stupně, 1,500 obědů v pěti, šesti lidech? A té techniky v té školní jídelně taky až tak nebylo. No a když se vaří ve velkém hrnci (teda cokoli jiného, než asfalt 😅), tak stačí opravdu málo a něco není úplně tak, jak by mělo být. V hospodě se to vyhodí, nebo to zdlabe personál, protože je toho málo a protože hospoda prodává službu, nikoli jídlo, a ta služba to jídlo zaplatí i s tím, že se občas něco nepovede. No ale ve školní jídelně nemůžeš vyhodit 150 kg nudlí, jako. To by pro báby přijeli „kluci ze státní“, jako (ne, za Husáka už jsem do školní jídelny nechodil, ale tak, člověk nikdy neví! 🤦‍♀️😅). No a potom ještě vařily poctivě, od píky, ještě to nebylo nějaké to „kuřecí pokušení s rýži“ (https://necyklo­pedie.org/wiki/Ku%C5%99e­c%C3%AD_poku%C5%A1en%C­3%AD_s_r%C3%BD%C5%BE%C3%­AD), a i když spolužačka je přesvědčena, že nám vařily báby bramborovou kaši z prášku, tak já si to nemyslím. Bavili jsme se o ní, no a já jsem říkal, že to je prostě cenovým stropem, že dobrá kaše potřebuje hromadu mléka a másla, a ideálně taky trochu smetany, no a kde by na to – chudák báby – vzaly, když bylo na celý oběd, třeba třicet tři korun v surovinách, že? Tak ona potom, taková ta jídelnová, kaše tak vypadá, jako práškovaná.

Nicméně stejně byla jídla, která jsem pravidelně odhlašoval, třeba jahelný nákyp, nebo sladká rejže, z toho se mi zvedá kufr, i když to jenom slyším. Na druhou stranu, když byla gulášovka a buchtičky s krémem, tak ty buchtičky měly opravdu výborné! Na druhou stranu, na jejich gulášovku, nebo vepřovou se zelí a knedlí vzpomínám dodnes! 👍

Pak jsme se shodli na „kontroversních“ jídlech, jako byl špenát (protože byl z protlaku, někdy to byl takový hodně šedivec), špenátová polévka (taky z protlaku, že jo, někdy byla fajn, někdy se nedala žrát), písmenková polévka (protože ta písmenka byla rozvařená na šrot), no a krupicová kaše, ta byla taky jak kdy.

Jak jste to měli vy? Chodili jste do školní jídelny rádi, nebo z donucení? Bylo jídlo, které jste vysloveně nesnášeli, nebo naopak milovali?