Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.duben 1:29

Můžete si sám vybrat pruh, do kterého se zařadíte. Při odbočování doleva dáváte přednost VŠEM protijedoucím vozidlům. Tedy i kdyby to protijedoucí odbočovalo do prava, musíte mu dát přednost i v případě, že pojede z jakéhokoli pruhu do jakéhokoli pruhu.Zásada logiky je v tom, že nemůžete soudit způsob řazení protijedoucího vozidla, ale výhradně svoje.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.duben 1:37

Můžete si sám vybrat pruh, do kterého se zařadíte. Při odbočování doleva dáváte přednost VŠEM protijedoucím vozidlům. Tedy i kdyby to protijedoucí odbočovalo do prava, musíte mu dát přednost i v případě, že pojede z jakéhokoli pruhu do jakéhokoli pruhu. Zásada logiky je v tom, že nemůžete soudit způsob řazení protijedoucího vozidla, ale výhradně svoje.

A platí to naprosto obecně: Vždy se řídíte tím, co zákon a značení předepisuje vám, nikoli co předepisuje komukoli jinému.

Např. křižovatka bez určení přednosti, doprava jednosměrka. Značení jednosměrky neurčuje přednost a jestliže z ní, tedy v protisměru, vyjede vozidlo MÁ přednost a v případě nehody bude vina 50/50. Totéž znamení o změně směru jízdy: Pokud ho někdo dává nebo nedává má vliv jen na jeho postih, ale na váš případný přesupek už nikoli.