Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 19:15

Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku.

pěnovka, – dýmka nebo . špička z mořské pěny.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 19:25

Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku. – neznáte tuto povídku?

pěnovka, – dýmka nebo špička z mořské pěny.

Nejdříve se jí říkalo meršánka,, původ ze španělštiny, k nám se slovo dostalo z něm. Meerschaum, dýmka z mořské pěny, pěnovka..

Kottův Česko německý slovník.

--
https://www.dymky-online.cz/dymky-mersanky/

"Dýmky z mořské pěny – meršánky

Meršánky neboli pěnovky Pěnovky jsou krásné bílé dýmky, po kouření mají krásnou hnědou barvu.

Název pěnovky se používá z toho důvodu, že tento porézní materiál plave na vodě. V poslední době se více vžil název převzatý z němčiny (Meerschaume), a to meršánky.

Meršán je nerost organického původu, nazývaný taktéž sepiolit nebo afrodit. Vyřezávaly se z něj různé sošky a drobné předměty. Ale dle pověsti v roce 1723 maďarský hrabě Andrassy přivezl z Turecka do Budapešti dva kousky meršánu a nechal svého ševce jménem Kováč udělat něco praktického z tohoto materiálu. Švec vyřezal dvě dýmky, ale jak pracoval, tak měl špinavé ruce a meršánka se zbarvila. Tak zkusil do materiálu vetřít bílý vosk a barva se vrátila. Tak byla objevena výroba nejhonosnějších dýmek na světě.

Někdy se setkáte s meršánovou vystýlkou v briarové hlavičce. Tato vystýlka je pěkně porézní a dýmka se dobře kouří. Většina vystýlek se vyrábí z mletého meršánu a pojidla. Kvalita je stejná, jako meršán z bloku."