Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.srpen 10:17

Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,

Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=8A5bAgA­AQBAJ&pg=PA176­&lpg=PA176&dq=zra­lé+semeno+máku+n+a+o­pium&s

Jenže se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.

Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/

Přečtěte si článek, jak to mákem u nás je.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--

Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.srpen 10:34

1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,

Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=8A5bAgA­AQBAJ&pg=PA176­&lpg=PA176&dq=zra­lé+semeno+máku+n+a+o­pium&s

2. POZOR!

bOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.

Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/

Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--

Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.srpen 11:07

1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.

Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=8A5bAgA­AQBAJ&pg=PA176­&lpg=PA176&dq=zra­lé+semeno+máku+n+a+o­pium&s

2. POZOR!

BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.

Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/

Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--

Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.

Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru), proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a v množství, které jsem výše popsal.

Gabriela Koryntová
Na stránkách http://www.bi­otox.cz/enpsy­ro/pj3rpas.html, které se věnují psychotropním rostlinám najdete zmínku, že: „Velmi cennou základní surovinou pro výrobu důležitých léků jsou prázdné makovice se stopkami asi do 12,5 cm délky. Obsahují morfin (do1%), kodein, papaverin a řadu dalších alkaloidů.“

Váš dotaz se však týká odvaru. Proto jsem ho konzultovala s Toxikologickým informačním střediskem (tel. 224919293 nebo 224915402). Zde mi zopakovali základní informace o českém máku s tím, že v opiu, které z něho vyrobíte, je obsaženo zhruba +/- 8–15% morfinu. Záleží na formě. V surovém opiu je to 12%, v prášku 10%, v tinktuře 8–14% apod.

Bohužel nemají žádné informace o odvaru. Z toho důvodu jsem se obrátila na jejich laboratoř, zda by bylo možné otestovat vzorek (laboratoř tel. 2249111267). S touto žádostí mě však odmítli s tím, že není možné zabránit tomu, abyste pak svůj výrobek šířil dál.

Podle jejich slov je velmi podstatný proces výroby (doba varu, množství vody, makovic, další přidané látky apod.), stejně tak i kvalita makovic, včetně období sklizně a jejich zpracování. I kdyby tedy byli ochotni otestovat jeden vzorek (což nejsou), nebylo by možné zjištěnou informace zobecnit. Navíc jsou v odvaru obsaženy bezesporu i další alkaloidy, které mají sice slabší, ale nezanedbatelný učinek."

Drogorvá poradna
http://www.dro­govaporadna.cz/do­tazy/23267/ma­kovy-odvar.html

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.srpen 11:08

1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.

Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=8A5bAgA­AQBAJ&pg=PA176­&lpg=PA176&dq=zra­lé+semeno+máku+n+a+o­pium&s

2. POZOR!

BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.

Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/

Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--

Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.

Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru), proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a v množství, které jsem výše popsal.

Gabriela Koryntová
Na stránkách http://www.bi­otox.cz/enpsy­ro/pj3rpas.html, které se věnují psychotropním rostlinám najdete zmínku, že: „Velmi cennou základní surovinou pro výrobu důležitých léků jsou prázdné makovice se stopkami asi do 12,5 cm délky. Obsahují morfin (do1%), kodein, papaverin a řadu dalších alkaloidů.“

Váš dotaz se však týká odvaru. Proto jsem ho konzultovala s Toxikologickým informačním střediskem (tel. 224919293 nebo 224915402). Zde mi zopakovali základní informace o českém máku s tím, že v opiu, které z něho vyrobíte, je obsaženo zhruba +/- 8–15% morfinu. Záleží na formě. V surovém opiu je to 12%, v prášku 10%, v tinktuře 8–14% apod.

Bohužel nemají žádné informace o odvaru. Z toho důvodu jsem se obrátila na jejich laboratoř, zda by bylo možné otestovat vzorek (laboratoř tel. 2249111267). S touto žádostí mě však odmítli s tím, že není možné zabránit tomu, abyste pak svůj výrobek šířil dál.

Podle jejich slov je velmi podstatný proces výroby (doba varu, množství vody, makovic, další přidané látky apod.), stejně tak i kvalita makovic, včetně období sklizně a jejich zpracování. I kdyby tedy byli ochotni otestovat jeden vzorek (což nejsou), nebylo by možné zjištěnou informace zobecnit. Navíc jsou v odvaru obsaženy bezesporu i další alkaloidy, které mají sice slabší, ale nezanedbatelný učinek."

Drogorvá poradna
http://www.dro­govaporadna.cz/do­tazy/23267/ma­kovy-odvar.html

Ale je třeba číst i odkazy, které vkládám.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.srpen 11:18

1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají a v malém množstí je můžeme konzumovat.

,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.

Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=8A5bAgA­AQBAJ&pg=PA176­&lpg=PA176&dq=zra­lé+semeno+máku+n+a+o­pium&s

2. POZOR!

BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.

Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/

Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--

Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.

Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru), proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a v množství, které jsem výše popsal.

Drogová poradna
http://www.dro­govaporadna.cz/do­tazy/23267/ma­kovy-odvar.html

Ad Lamalam,

Námitky vzneste k autorům článku, z něhož jsem informace převzala.