Odpověděl/a – 31.srpen 10:17
Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,
Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.
https://books.google.cz/books?id=8A5bAgAAQBAJ&pg=PA176&lpg=PA176&dq=zralé+semeno+máku+n+a+opium&s
–
Jenže se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl
smíchaný s technickým mákem.
Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/
Přečtěte si článek, jak to mákem u nás je.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--
Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.
Odpověděl/a – 31.srpen 10:34
1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,
Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.
https://books.google.cz/books?id=8A5bAgAAQBAJ&pg=PA176&lpg=PA176&dq=zralé+semeno+máku+n+a+opium&s
–
2. POZOR!
bOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.
Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/
Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--
Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.
Odpověděl/a – 31.srpen 11:07
1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.
Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.
https://books.google.cz/books?id=8A5bAgAAQBAJ&pg=PA176&lpg=PA176&dq=zralé+semeno+máku+n+a+opium&s
–
2. POZOR!
BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.
Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/
Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--
Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.
Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou
značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah
morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze
použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru),
proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu
účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné
zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a
v množství, které jsem výše popsal.
Gabriela Koryntová
Na stránkách http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpas.html, které se
věnují psychotropním rostlinám najdete zmínku, že: „Velmi cennou
základní surovinou pro výrobu důležitých léků jsou prázdné makovice se
stopkami asi do 12,5 cm délky. Obsahují morfin (do1%), kodein, papaverin a
řadu dalších alkaloidů.“
Váš dotaz se však týká odvaru. Proto jsem ho konzultovala s Toxikologickým informačním střediskem (tel. 224919293 nebo 224915402). Zde mi zopakovali základní informace o českém máku s tím, že v opiu, které z něho vyrobíte, je obsaženo zhruba +/- 8–15% morfinu. Záleží na formě. V surovém opiu je to 12%, v prášku 10%, v tinktuře 8–14% apod.
Bohužel nemají žádné informace o odvaru. Z toho důvodu jsem se obrátila na jejich laboratoř, zda by bylo možné otestovat vzorek (laboratoř tel. 2249111267). S touto žádostí mě však odmítli s tím, že není možné zabránit tomu, abyste pak svůj výrobek šířil dál.
Podle jejich slov je velmi podstatný proces výroby (doba varu, množství vody, makovic, další přidané látky apod.), stejně tak i kvalita makovic, včetně období sklizně a jejich zpracování. I kdyby tedy byli ochotni otestovat jeden vzorek (což nejsou), nebylo by možné zjištěnou informace zobecnit. Navíc jsou v odvaru obsaženy bezesporu i další alkaloidy, které mají sice slabší, ale nezanedbatelný učinek."
Drogorvá poradna
http://www.drogovaporadna.cz/dotazy/23267/makovy-odvar.html
Odpověděl/a – 31.srpen 11:08
1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají. ,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.
Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.
https://books.google.cz/books?id=8A5bAgAAQBAJ&pg=PA176&lpg=PA176&dq=zralé+semeno+máku+n+a+opium&s
–
2. POZOR!
BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.
Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/
Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--
Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.
Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou
značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah
morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze
použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru),
proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu
účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné
zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a
v množství, které jsem výše popsal.
Gabriela Koryntová
Na stránkách http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpas.html, které se
věnují psychotropním rostlinám najdete zmínku, že: „Velmi cennou
základní surovinou pro výrobu důležitých léků jsou prázdné makovice se
stopkami asi do 12,5 cm délky. Obsahují morfin (do1%), kodein, papaverin a
řadu dalších alkaloidů.“
Váš dotaz se však týká odvaru. Proto jsem ho konzultovala s Toxikologickým informačním střediskem (tel. 224919293 nebo 224915402). Zde mi zopakovali základní informace o českém máku s tím, že v opiu, které z něho vyrobíte, je obsaženo zhruba +/- 8–15% morfinu. Záleží na formě. V surovém opiu je to 12%, v prášku 10%, v tinktuře 8–14% apod.
Bohužel nemají žádné informace o odvaru. Z toho důvodu jsem se obrátila na jejich laboratoř, zda by bylo možné otestovat vzorek (laboratoř tel. 2249111267). S touto žádostí mě však odmítli s tím, že není možné zabránit tomu, abyste pak svůj výrobek šířil dál.
Podle jejich slov je velmi podstatný proces výroby (doba varu, množství vody, makovic, další přidané látky apod.), stejně tak i kvalita makovic, včetně období sklizně a jejich zpracování. I kdyby tedy byli ochotni otestovat jeden vzorek (což nejsou), nebylo by možné zjištěnou informace zobecnit. Navíc jsou v odvaru obsaženy bezesporu i další alkaloidy, které mají sice slabší, ale nezanedbatelný učinek."
Drogorvá poradna
http://www.drogovaporadna.cz/dotazy/23267/makovy-odvar.html
Ale je třeba číst i odkazy, které vkládám.
Odpověděl/a – 31.srpen 11:18
1. Zralé suché makovice a semena máku žádné omanné účinky nemají a v malém množstí je můžeme konzumovat.
,Dotaz je na suchý mák zalitý vařící vodou.
Jen celá zelená rostlina a nezralé makovice jsou nebezpečné. U zralých semen to neplatí. U někoho ale mák způsobuje zažívací potíže, je totiž těžko stravitelný. B rzy žlukne, tím se stává toxickým.
https://books.google.cz/books?id=8A5bAgAAQBAJ&pg=PA176&lpg=PA176&dq=zralé+semeno+máku+n+a+opium&s
–
2. POZOR!
BOHUŽEL, se u nás objevil mák, který obsahoval více morfinu. Totiž byl smíchaný s technickým mákem.
Např. mák z Penny nebyl v pořádku.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-z-penny-marketu-neni-vhodny-ke-konzumaci/
Přečtěte si článek, jak to mákem u nás někde je.
https://www.vitalia.cz/clanky/mak-v-cr-obsahuje-prilis-morfinu/
--
Co z toho plyne? Že snad jíst jedině mák, který je přímo z pole a dobře vysušený, nikoliv z obchodu.
Doplňuji k bodu 1 – makovice.
"Dostupné informace o užívání českého máku v podobě odvaru jsou
značně kusé a rozpolcené (od názorů některých zemědělců, že obsah
morfinu v českém máku je tak zanedbatelný, že jej prakticky nelze
použít, až po informaci o údajném úmrtí po požití tohoto vývaru),
proto by mne zajímalo, existuje -li někde ověřená informace o obsahu
účinných látek v českém máku (alespoň řádově) a také případné
zdravotní dopady a rizika, které může mít užívání vývaru způsobem a
v množství, které jsem výše popsal.
Drogová poradna
http://www.drogovaporadna.cz/dotazy/23267/makovy-odvar.html
Ad Lamalam,
Námitky vzneste k autorům článku, z něhož jsem informace převzala.