Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.červenec 11:48

Já mám takové zkušenosti, že to nikdo nemá. Dokonce jsem 2 matrace vracel. Jednak byly tvrdé a smrděly. Nakonec jsem si koupil matraci v Ikea už 2 krát. Tam se dají matrace vyzkoušet.

Přitom zjistíte, že různé zóny jsou jen reklamní chyták. Vůbec není potřeba, abyste pod zadkem a pod rameny měli měkčí pěnu.

Existují 2 další nesmysly, které jsou jen na škodu:

  1. Líná pěna – ta způsobí, že se proboříte, a když se chcete obrátit, tak klade odpor. Je to proto, že ona se propadá jen v místě, které zahříváte. Ale místo, kam se chcete překulit je studenější a tedy i vyšší a tužší.
  2. Prodyšnost a tepelná izolace

Samozřejmě na vyšší matraci se budete cítit pohodlněji, jenže tepelná izolace o výšce 18, 20, 25 cm už způsobuje, že se vaše tělo dole přehřívá. Nahoře je vám zima a vaše srdce buší, aby vyrovnalo teploty nahoře a dole. Co s tím?.

Matrace musí být buď hodně prodyšná, větratelná. Nebo nesmí mít tak silnou tepelnou izolaci. To je dosaženo u pružinových matrací nebo velmi pórovitých pěnových matrací s neuzavřenými pó­ry.

Jak má správná matrace vypadat?. Spodní část o síle asi 2/3 až 3/4 má být o stejné tuhosti po celé délce a šířce a vrchní vrstva má být měkčí. Je to proto, že kdyby vrchní vrstva nebyla měkčí, zdála by se vám matrace na omak tvrdá. Ruka ani konec nohy nejsou dost těžké, aby matraci probořily. Vrchní vrstva se proto dělá s až 3 krát nižší tuhostí. Podobně se to dělá u sedaček i lepších židli. Vrchní vrstva je měkčí, třeba i z rouna, aby byla i prodyšnější a odváděla páry.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.červenec 12:50

Já mám takové zkušenosti, že to nikdo nemá. Dokonce jsem 2 matrace vracel. Od Dřevočalu jsem musel vrátit. Jednak byly tvrdé a smrděly. Nakonec jsem si koupil matraci v Ikea už 2 krát. Tam se dají matrace vyzkoušet.

Přitom zjistíte, že různé zóny jsou jen reklamní chyták. Vůbec není potřeba, abyste pod zadkem a pod rameny měli měkčí pěnu.

Existují 2 další nesmysly, které jsou jen na škodu:

  1. Líná pěna – ta způsobí, že se proboříte, a když se chcete obrátit, tak klade odpor. Je to proto, že ona se propadá jen v místě, které zahříváte. Ale místo, kam se chcete překulit je studenější a tedy i vyšší a tužší.
  2. Prodyšnost a tepelná izolace

Samozřejmě na vyšší matraci se budete cítit pohodlněji, jenže tepelná izolace o výšce 18, 20, 25 cm už způsobuje, že se vaše tělo dole přehřívá. Nahoře je vám zima a vaše srdce buší, aby vyrovnalo teploty nahoře a dole. Co s tím?.

Matrace musí být buď hodně prodyšná, větratelná. Nebo nesmí mít tak silnou tepelnou izolaci. To je dosaženo u pružinových matrací nebo velmi pórovitých pěnových matrací s neuzavřenými pó­ry.

Jak má správná matrace vypadat?. Spodní část o síle asi 2/3 až 3/4 má být o stejné tuhosti po celé délce a šířce a vrchní vrstva má být měkčí. Je to proto, že kdyby vrchní vrstva nebyla měkčí, zdála by se vám matrace na omak tvrdá. Ruka ani konec nohy nejsou dost těžké, aby matraci probořily. Vrchní vrstva o tloušťce 4 a víc cm se proto dělá s až 3 krát nižší tuhostí. Podobně se to dělá u sedaček i lepších židli. Vrchní vrstva je měkčí, třeba i z rouna, aby byla i prodyšnější a odváděla páry.

Mezi lidmi se neustále traduje, že matrace má být tvrdá. Tento omyl vznikl ze skutečnosti, že ti lidé předtím měli měkkou molitanovou matraci (dětskou) a leželi takzvaně na dřevě. Matrace se pod nimi promáčkla úplně. Je to proto, že molitan čím je tužší, tím víc materiálu v něm je a míň bublin, takže tužší a dražší se pochopitelně nepoužíval do levných matrací (pro hosty). Navíc se časem slehává. Dnešní materiály jsou dokonalejší.

Správná matrace, aby vás nebolela záda, musí být měkká tak, aby se promáčkla o polovinu, když na ní ležíte. Pak se cítíte uvolněně.

Proti bolestem zad se nebojuje matrací, ale vitamínem K2, který zpevňuje kosti a odstraňuje aterosklerózu.
http://stalem­ladi.cz/vitamin-k2-zdroj-sily-nasich-babicek-mk7-mk4/
Vitamín K2 byl dlouhou dobu zanedbáván. Chybí i v krmivech, takže jeho nedostatkem trpí i hospodářská zvířata, jejichž tuk byl před válkou zdrojem vitamínu K2.