Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.únor 9:07

Opěv použijí slovník, jaké a zda jsou rozdíly mezi těmito slovy.

Významy podle PSJC.

Základem je slovo kvasit

  1. přeměňovat se působením mikroorganizmů, zprav. za vyvíjení plynu: ovocná šťáva kvasí
  2. odb. vystavovat působení mikroorganizmů

Zkvasit – zkvašené – kvašení skončilo. Roztok časem zkvasí a zcukernatí.
Chem. zkvašený roztok v němž již proběhlo kvašení.
Potravinářství. zkvašený nápoj, zkvašené mléko.

Nakvasit – nakvašené – způsobit počátek kvašení
Rozmačkané maliny necháme v teple 2—3 dny nakvasiti.
Přeneseně -ak nazlobitt, nahněvat

Vykvasit – vykvašené – dokončiti kvašení; kvašením vzniknout
Česká piva, ačkoli bývají vysoko vykvašená, obsahují poměrně malé množství lihu

Chem. provésti kvašení až do konce.

Prokvasit – prokvašené – prokvasiti dok.

1. chem. projíti dokonalým kvašením. Prokvašená zápara, prokvašený nápoj a p. Pivov. prokvašení množství výtažku, jež se kvašením
prokvasiti dok.
2. zastaralé hodováním stráviti, utratiti. Tak jsme větší díl noci prolaškovali a prokvasilipřeměnilo v alkohol.

Zakvasit (co) – uvésti něco v kvašení. Domácí víno se už také pěkně zakvasilo.

Jde o slovesa, která jsou odvozená různý předponami od základového slova kvasit. Označují různý průběh děje.

Některé jsou odborné, jiné se užívají v potravinářství nebo obecně.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.únor 9:17

Opěv použijí slovník, jaké a zda jsou rozdíly mezi těmito slovy.

Významy podle PSJC.

Základem je slovo kvasit

  1. přeměňovat se působením mikroorganizmů, zprav. za vyvíjení plynu: ovocná šťáva kvasí
  2. odb. vystavovat působení mikroorganizmů

Zkvasit – zkvašené – kvašení skončilo. Roztok časem zkvasí a zcukernatí.
Chem. zkvašený roztok v němž již proběhlo kvašení.
Potravinářství. zkvašený nápoj, zkvašené mléko.

Nakvasit – nakvašené – způsobit počátek kvašení
Rozmačkané maliny necháme v teple 2—3 dny nakvasiti.

Vykvasit – vykvašené – dokončiti kvašení; kvašením vzniknout
Česká piva, ačkoli bývají vysoko vykvašená, obsahují poměrně malé množství lihu

Chem. provésti kvašení až do konce.

Prokvasit – prokvašené –

1. chem. projíti dokonalým kvašením. Prokvašená zápara, prokvašený nápoj ap.

Pivov. prokvašení množství výtažku, jež se kvašením přeměnilo v alkohol.

Zakvasit (co) – uvésti něco v kvašení. Domácí víno se už také pěkně zakvasilo.

Jde o slovesa, která jsou odvozená různý předponami od základového slova kvasit. Označují různý průběh děje.

Některá mají i přenesené významy, ale to se netýká přímo otázky.

Např. prokvasit archaické – . hodováním stráviti, utratiti. Tak jsme větší díl noci prolaškovali a prokvasili.

Některé výrazy jsou odborné, používají se v potravinářství nebo obecně.

Např. Kysané zelí je zelí, které se kvašením s stávat kyselým: naložené zelí kysá; Proběhl proces, takže je už vykvašené.