Odpověděl/a – 16.únor 9:07
Opěv použijí slovník, jaké a zda jsou rozdíly mezi těmito slovy.
Významy podle PSJC.
Základem je slovo kvasit
Zkvasit – zkvašené – kvašení skončilo. Roztok časem zkvasí a
zcukernatí.
Chem. zkvašený roztok v němž již proběhlo kvašení.
Potravinářství. zkvašený nápoj, zkvašené mléko.
–
Nakvasit – nakvašené – způsobit počátek kvašení
Rozmačkané maliny necháme v teple 2—3 dny nakvasiti.
Přeneseně -ak nazlobitt, nahněvat
–
Vykvasit – vykvašené – dokončiti kvašení; kvašením vzniknout
Česká piva, ačkoli bývají vysoko vykvašená, obsahují poměrně malé
množství lihu
Prokvasit – prokvašené – prokvasiti dok.
1. chem. projíti dokonalým kvašením. Prokvašená zápara, prokvašený
nápoj a p. Pivov. prokvašení množství výtažku, jež se kvašením
prokvasiti dok.
2. zastaralé hodováním stráviti, utratiti. Tak jsme větší díl noci
prolaškovali a prokvasilipřeměnilo v alkohol.
Zakvasit (co) – uvésti něco v kvašení. Domácí víno se už také
pěkně zakvasilo.
–
Jde o slovesa, která jsou odvozená různý předponami od základového slova
kvasit. Označují různý průběh děje.
Některé jsou odborné, jiné se užívají v potravinářství nebo obecně.
Odpověděl/a – 16.únor 9:17
Opěv použijí slovník, jaké a zda jsou rozdíly mezi těmito slovy.
Významy podle PSJC.
Základem je slovo kvasit
Zkvasit – zkvašené – kvašení skončilo. Roztok časem zkvasí a
zcukernatí.
Chem. zkvašený roztok v němž již proběhlo kvašení.
Potravinářství. zkvašený nápoj, zkvašené mléko.
–
Nakvasit – nakvašené – způsobit počátek kvašení
Rozmačkané maliny necháme v teple 2—3 dny nakvasiti.
–
Vykvasit – vykvašené – dokončiti kvašení; kvašením vzniknout
Česká piva, ačkoli bývají vysoko vykvašená, obsahují poměrně malé
množství lihu
Prokvasit – prokvašené –
1. chem. projíti dokonalým kvašením. Prokvašená zápara, prokvašený nápoj ap.
Zakvasit (co) – uvésti něco v kvašení. Domácí víno se už také
pěkně zakvasilo.
–
Jde o slovesa, která jsou odvozená různý předponami od základového slova
kvasit. Označují různý průběh děje.
Některá mají i přenesené významy, ale to se netýká přímo otázky.
Některé výrazy jsou odborné, používají se v potravinářství nebo obecně.
Např. Kysané zelí je zelí, které se kvašením s stávat kyselým: naložené zelí kysá; Proběhl proces, takže je už vykvašené.