Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.leden 13:31

LPreclík- je historicky doložené nejstarší rychlé jídlo (tzv. „fast food“) na světě, které bylo známo někdy v roce 610 let n.l., kdy je pekli mniši v Jižní Francii a těmito dobrotami upláceli dětičky za to, že se naučili jejich modlitby a obrátily se k Bohu.

Původní tvar tohoto pečiva byl složen z pleteného kruhu s křížem uprostřed. Výklad byl přirozeně mythický – měly být připomenuty nástroje, kterými byl Ježíš usmrcen, – kříž a pletený kruh pak představoval provaz.

Někteří „badatelé“ tvrdí, že jde o symboliku zkřížených rukou při modlitbě a tři takto vzniklé otvory symbolizují svatou Trojici. Není pak divu, že se preclíky pekly o katolických slavnostech a postních dnech, např. na Velký pátek, Popeleční středu a pod.

Věřilo se v jejich schopnost ochrany majitele před zlými duchy. Z těchto důvodů se často věšely ve světnicích, v obilnicích jako oběť k rozhojnění úrody a štěstí. Postupem doby preclík změnil trochu tvar i výrobní technologii a tím i chuť a vůbec vznikla řada předpisů. Latinsky se toto pečivo nazývalo „pretiumcuala“, což znamenalo podarování, nebo „pretiola“ (tj „malá odměna“ neboli „úplateček“), který se změnil na italské slovo „brachiola“ (malé ruce), který se během doby dál změnilo až na německé „bretzel“, to jakmile se pečivo stalo populárním v Rakousku a v Německu. V moderní době (od roku 1935), začaly se preclíky vyrábět strojově. Společnost „The Reading Pretzel Machinery Company“ uvedla v těchto letech do provozu první automatický stroj na preclíky. Do té doby byly preclíky tvarovány ručně a později spíše vysekávány či vytlačovány na stroji na sušenky. Vytvarované byly ukládány na plech a vkládány do pece. Dnešní stroj je schopen vytlačit 245 preclíků za minutu, což představuje asi pět tun tvrdých preclíků za den. Pro zajímavost rekord v ruční výrobě byl 57 kusů za minutu a držela ho doposud světová rekordmanka pani Helen Hoff. Strojní inovace umožnila rozšířit preclíky do všech koutů země a napomohla velkému rozvoji tohoto pekárenského odvětví. Snad jen jako dovětek: město Lititz, kde byla zahájena první výroba preclíků, bylo původně darováno a osídleno „Moravskými bratry“ a stalo se střediskem jejich víry."

https://dadala­.hyperlinx.cz/chle/chl­er0032.html

Další preclík
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Precl%C3%ADk

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.leden 13:32

„Preclík- je historicky doložené nejstarší rychlé jídlo (tzv. "fast food“) na světě, které bylo známo někdy v roce 610 let n.l., kdy je pekli mniši v Jižní Francii a těmito dobrotami upláceli dětičky za to, že se naučili jejich modlitby a obrátily se k Bohu.

Původní tvar tohoto pečiva byl složen z pleteného kruhu s křížem uprostřed. Výklad byl přirozeně mythický – měly být připomenuty nástroje, kterými byl Ježíš usmrcen, – kříž a pletený kruh pak představoval provaz.

Někteří „badatelé“ tvrdí, že jde o symboliku zkřížených rukou při modlitbě a tři takto vzniklé otvory symbolizují svatou Trojici. Není pak divu, že se preclíky pekly o katolických slavnostech a postních dnech, např. na Velký pátek, Popeleční středu a pod.

Věřilo se v jejich schopnost ochrany majitele před zlými duchy. Z těchto důvodů se často věšely ve světnicích, v obilnicích jako oběť k rozhojnění úrody a štěstí. Postupem doby preclík změnil trochu tvar i výrobní technologii a tím i chuť a vůbec vznikla řada předpisů.

Latinsky se toto pečivo nazývalo „pretiumcuala“, což znamenalo podarování, nebo „pretiola“ (tj „malá odměna“ neboli „úplateček“), který se změnil na italské slovo „brachiola“ (malé ruce), který se během doby dál změnilo až na německé „bretzel“, to jakmile se pečivo stalo populárním v Rakousku a v Německu.

V moderní době (od roku 1935), začaly se preclíky vyrábět strojově. Společnost „The Reading Pretzel Machinery Company“ uvedla v těchto letech do provozu první automatický stroj na preclíky. Do té doby byly preclíky tvarovány ručně a později spíše vysekávány či vytlačovány na stroji na sušenky. Vytvarované byly ukládány na plech a vkládány do pece. Dnešní stroj je schopen vytlačit 245 preclíků za minutu, což představuje asi pět tun tvrdých preclíků za den. Pro zajímavost rekord v ruční výrobě byl 57 kusů za minutu a držela ho doposud světová rekordmanka pani Helen Hoff. Strojní inovace umožnila rozšířit preclíky do všech koutů země a napomohla velkému rozvoji tohoto pekárenského odvětví.

Snad jen jako dovětek: město Lititz, kde byla zahájena první výroba preclíků, bylo původně darováno a osídleno „Moravskými bratry“ a stalo se střediskem jejich víry."

https://dadala­.hyperlinx.cz/chle/chl­er0032.html

Další preclík
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Precl%C3%ADk