Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.listopad 12:24

Zeman je označením nižšího šlechtice v českých zemích, Polsku a Uhrách, pro které se užívá v mezinárodním kontextu výraz džentry.

Zemané v českých zemích
Původ slova ukazuje na vztah k zemi. Ve 14. století bylo ještě, podobně jako vladyka, označením šlechty jako celku. Později se význam posunul k obecnému pojmenování nižšího šlechtice, popř. v Čechách úžeji k nižšímu šlechtici, který sídlí na venkovském dvoře a na rozdíl od rytíře se živí zemědělstvím či ve vrchnostenské správě. Na Moravě byl termín zeman déle označením nižší šlechty jako celku. V průběhu 15. století vrstva zemanů zřetelně slábla a stávala se klientelou bohatých panských rodů nebo se stěhovala do měst. Postupně vplynula do pevně ustaveného rytířského stavu. Označení zeman ztratilo formálně právní význam, přetrvávalo však v běžném jazyce nejen v šestnáctém, ale i v 17. století.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.listopad 12:25

Zeman je označením nižšího šlechtice v českých zemích, Polsku a Uhrách, pro které se užívá v mezinárodním kontextu výraz džentry.

Zemané v českých zemích
Původ slova ukazuje na vztah k zemi. Ve 14. století bylo ještě, podobně jako vladyka, označením šlechty jako celku. Později se význam posunul k obecnému pojmenování nižšího šlechtice, popř. v Čechách úžeji k nižšímu šlechtici, který sídlí na venkovském dvoře a na rozdíl od rytíře se živí zemědělstvím či ve vrchnostenské správě. Na Moravě byl termín zeman déle označením nižší šlechty jako celku. V průběhu 15. století vrstva zemanů zřetelně slábla a stávala se klientelou bohatých panských rodů nebo se stěhovala do měst. Postupně vplynula do pevně ustaveného rytířského stavu. Označení zeman ztratilo formálně právní význam, přetrvávalo však v běžném jazyce nejen v šestnáctém, ale i v 17. století. 🙂

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zeman_(%C5%A1lechtic)