Odpověděl/a – 7.září 19:48
Technologie je celkem složitá, takže jen zkráceně a snad
srozumitelně.
Řepné řízky jsou výsledkem zpracování cukrovky na řezačkách, kde ji
ploché nože v podobě silnějších pruhů rovnoměrně porcují. Tímto
procesem se získávají řízky syrové pro další zpracování v extraktoru,
kde probíhá proces, při kterém je odtahována kvalitní difuzní šťáva
s co nejvyšším obsahem cukru. Řízky odchází jako vyloužené (určuje se
sušina), kdysi sloužily jako krmivo, v současnosti se většinou
zaorávají.
Pro zajištění plynulého provozu bez zbytečných odstávek se v případě
silně zaplevelené (kořány nestíhají vše odstranit) nebo kontaminované
cukrovky na řezačkách používají nože speciální, které krájí
silnější placky v podobě řízku. Tyto umožňují snadnější průchod
extraktorem a předcházejí tzv. ‚špuntování‘.
Odpověděl/a – 10.září 14:06
Technologie je celkem složitá, takže jen zkráceně a snad
srozumitelně.
Řepné řízky jsou výsledkem zpracování cukrovky na řezačkách, kde ji
ploché nože v podobě silnějších pruhů rovnoměrně porcují. Tímto se
získávají řízky syrové (sladké) pro další zpracování v extraktoru,
kde probíhá proces, při kterém je odtahována kvalitní difuzní šťáva
s co nejvyšším obsahem cukru. Řízky odchází jako vyloužené (určuje se
sušina), kdysi sloužily jako krmivo, v současnosti se většinou
zaorávají.
Pro zajištění plynulého provozu bez zbytečných odstávek se v případě
silně zaplevelené (kořány nestíhají vše odstranit) nebo kontaminované
cukrovky na řezačkách používají nože speciální, které krájí
silnější placky v podobě řízku. Tyto umožňují snadnější průchod
extraktorem a předcházejí tzv. ‚špuntování‘.