Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.září 19:48

Technologie je celkem složitá, takže jen zkráceně a snad srozumitelně.
Řepné řízky jsou výsledkem zpracování cukrovky na řezačkách, kde ji ploché nože v podobě silnějších pruhů rovnoměrně porcují. Tímto procesem se získávají řízky syrové pro další zpracování v extraktoru, kde probíhá proces, při kterém je odtahována kvalitní difuzní šťáva s co nejvyšším obsahem cukru. Řízky odchází jako vyloužené (určuje se sušina), kdysi sloužily jako krmivo, v současnosti se většinou zaorávají.
Pro zajištění plynulého provozu bez zbytečných odstávek se v případě silně zaplevelené (kořány nestíhají vše odstranit) nebo kontaminované cukrovky na řezačkách používají nože speciální, které krájí silnější placky v podobě řízku. Tyto umožňují snadnější průchod extraktorem a předcházejí tzv. ‚špuntování‘.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.září 14:06

Technologie je celkem složitá, takže jen zkráceně a snad srozumitelně.
Řepné řízky jsou výsledkem zpracování cukrovky na řezačkách, kde ji ploché nože v podobě silnějších pruhů rovnoměrně porcují. Tímto se získávají řízky syrové (sladké) pro další zpracování v extraktoru, kde probíhá proces, při kterém je odtahována kvalitní difuzní šťáva s co nejvyšším obsahem cukru. Řízky odchází jako vyloužené (určuje se sušina), kdysi sloužily jako krmivo, v současnosti se většinou zaorávají.
Pro zajištění plynulého provozu bez zbytečných odstávek se v případě silně zaplevelené (kořány nestíhají vše odstranit) nebo kontaminované cukrovky na řezačkách používají nože speciální, které krájí silnější placky v podobě řízku. Tyto umožňují snadnější průchod extraktorem a předcházejí tzv. ‚špuntování‘.