Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.duben 19:57

Já tomu nerozumím, musíš se vyjádřit pregnantně, a v trpném rodě: tím a tím bylo, na tom a na tom, vykonáno to a to, tehdy a tehdy, tam a tam.

Komu co trvalo přes týden? Tvému pediatrovi / praktikovi vyhotovit výpis ze zdravotní dokumentace?

Komu si co připomínala, hovoříš v množném čísle? Praktikovi, či pediatrovi? Nebo zaměstnavateli?

Kdo Ti dal vědět, že je co hotovo? Ten výpis? A dal Ti vědět lékař?

Kolik je Ti let? Už Ti bylo 18?

Komu byl výpis ze Tvé zdravotní dokumentace, a kým, předán volně bez obálky? Tvým rodičům?

A kdo si ten výpis přečetl?

Ty možná zuříš, já z podobných lofasů, co nejsou s to se ani česky a pregnantně vyjádřit, seru atomový hřiby! 🤦‍♀️

Tak si zuř, no. Na nic jiného se beztak nezmůžeš, se svými znalostmi a přístupem! 🤦‍♀️🙈

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.duben 5:14

Ta věc je poměrně banální:

Ustanovení § 65 odst.1 zák­.o zdr.službách taxativně stanoví, kdo má právo nahlížet do zdr.dokumentace; v Tvém případě jsi to Ty (lit.a)), a pak osoby, které Ty určíš (lit.b)); situace by se změnila, pokud bys zemřel: pak by do Tvé zdr.dokumentace směly nahlížet i Tvé osoby blízké bez Tvého souhlasu (umrlec nemá občanská práva, nemůže udělit souhlas, nebo nesouhlas; lit.c)).

Náležitosti výpisu ze zdr.dokumentace upravuje prováděcí právní předpis, kterým je vyhl.o zdr.do­kumentaci; minimální obsah výpisu ze zdr.dokumentace je upraven v bodu 1. Přílohy č.1 k této vyhlášce.

Ani zákon o zdr.službách, ani vyhl.o zdr.do­kumentaci, a ani jiný právní předpis neukládá poskytovateli zdr.služeb povinnost předávat osobě oprávněné nahlížet do zdr.dokumentace výpis ze zdr.dokumentace v nějakém obalu.

S ohledem na zásadu legální licence je tak věcí poskytovatele zdr.služeb, zda-li předloží osobě oprávněné výpis v obalu, například v obálce, či-li nic.

V předmětné věci jsi učinila nesporným, že jsi své rodiče pověřila k vyzvednutí výpisu ze zdr.dokumentace. To je Tvé právo, výslovně zakotvené v ustanovení § 65 odst.1 lit.b) zák. o zdr.službách.

S výkonem práva jsou spojeny i povinnosti a odpovědnost za výkon práva.

Jestliže jsi se rozhodla určit rodiče jako osoby oprávněné k převzetí výpisu ze zdr.dokumentace, neseš plnou odpovědnost za to, že se tyto osoby s obsahem výpisu ze zdr.dokumentace seznámí. Nemůžeš očekávat, že když někoho pověříš převzetím výpisu ze zdr.dokumentace, že mu bude předán tak, aby se nemohl seznámit s jeho obsahem, protože zákon o zdr.službách vůbec něco takového nezná – lege non distinguente nec nostrum est distinguere.

Summa summarum: Zdr.zařízení postupovalo intra leges a prima vista, zuřit můžeš leda tak na sebe, za svou frapantní neznalost práva, protože ignorantia iuris neminem excusat.

https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2011-372
https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2012-98