Odpověděl/a – 28.únor 1:12
Bude to mít chuť po citronu. ;) Tos nečekal, což? :D
Jinak na účinky by to nemělo mít žádný vliv. Snad jen, že se k tomu přidají některé složky citronu a jejich vlastnosti (vitamíny, minerály, sacharidy, etc).
Odpověděl/a – 28.únor 1:34
Bude to mít chuť po citronu. ;) Tos nečekal, což? :D
Taky může změnit barvu – ale to je nepodstatné pro jiné vlastnosti a
přínosy toho čaje.
Jinak na účinky by to nemělo mít žádný zásadní vliv (jako, že by
citronová šťáva nějak neutralizovala vlastnosti/účinky toho slézu?).
Snad jen, že se k tomu přidají některé složky citronu a jejich vlastnosti
(vitamíny, minerály, sacharidy, etc). Může možná ovlivnit trávení a
zpracování (spíše jen rychlost).
Citron podobně jako med zde hraje roli ochucovadla a navíc jako doplňující
přísada s dalšími prospěšnými látkami. To co může být pozměněno je
chuť a občas některé (nepodstatné) vlastnosti, ale na pozitivní, léčivé
účinky bylinných čajů by to nemělo mít vliv. V NĚKTERÝCH případech
se může snížit účinnost určitých sloučenin. Není to vyloženě
prozkoumáno.
Na tohle nejsou nějaké seriiózní výzkumy (není jich moc) a ani chemie
aj. se tímto nějak nezabývaly. Není o tom nic konkrétního řečeno.
Citron však je přece jen kyselý/kyselinou a může snad mít NĚJAKÝ vliv na
vlastnosti bylinných čajů.
Když já piju nějaké bylinné čaje pro zdraví (nachlazení atd), tak
většinou nic nepřidávám – cukr, med, citron,.. nic. PŘIPADÁ mi, že ty
účinky toho čaje pak nejsou tak dobré (hlavně když je oslazený). Ale to
není žádné oficiální a vědecké stanovisko – jen můj pocit.
Zastávám postoj, že by se to mělo pít tak, jak to je, bez přidávání
dalších látek. I když to třeba bude víc hořké nebo míň chutné.
Zde by věděli spíš dobří, přírodní bylinkáři, na které nemá ani
hromada vědců/chemiků, lékařů, toxikologů,..