Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.únor 1:12

Bude to mít chuť po citronu. ;) Tos nečekal, což? :D

Jinak na účinky by to nemělo mít žádný vliv. Snad jen, že se k tomu přidají některé složky citronu a jejich vlastnosti (vitamíny, minerály, sacharidy, etc).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.únor 1:34

Bude to mít chuť po citronu. ;) Tos nečekal, což? :D
Taky může změnit barvu – ale to je nepodstatné pro jiné vlastnosti a přínosy toho čaje.

Jinak na účinky by to nemělo mít žádný zásadní vliv (jako, že by citronová šťáva nějak neutralizovala vlastnosti/účinky toho slézu?). Snad jen, že se k tomu přidají některé složky citronu a jejich vlastnosti (vitamíny, minerály, sacharidy, etc). Může možná ovlivnit trávení a zpracování (spíše jen rychlost).
Citron podobně jako med zde hraje roli ochucovadla a navíc jako doplňující přísada s dalšími prospěšnými látkami. To co může být pozměněno je chuť a občas některé (nepodstatné) vlastnosti, ale na pozitivní, léčivé účinky bylinných čajů by to nemělo mít vliv. V NĚKTERÝCH případech se může snížit účinnost určitých sloučenin. Není to vyloženě prozkoumáno.

Na tohle nejsou nějaké seriiózní výzkumy (není jich moc) a ani chemie aj. se tímto nějak nezabývaly. Není o tom nic konkrétního řečeno. Citron však je přece jen kyselý/kyselinou a může snad mít NĚJAKÝ vliv na vlastnosti bylinných čajů.
Když já piju nějaké bylinné čaje pro zdraví (nachlazení atd), tak většinou nic nepřidávám – cukr, med, citron,.. nic. PŘIPADÁ mi, že ty účinky toho čaje pak nejsou tak dobré (hlavně když je oslazený). Ale to není žádné oficiální a vědecké stanovisko – jen můj pocit. Zastávám postoj, že by se to mělo pít tak, jak to je, bez přidávání dalších látek. I když to třeba bude víc hořké nebo míň chutné.
Zde by věděli spíš dobří, přírodní bylinkáři, na které nemá ani hromada vědců/chemiků, lékařů, toxikologů,..