Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.únor 21:32

Nejspíš by to tak mohlo být. Vyvozovalo by se to logicky (ale fyzika fakt není můj obor; zájem čistě laický, neodborný a zkreslený plný bujných předsatv, tak to ber že vycházím ze „svojí“ fyziky :)). Už jen za předpokladu, že samotný Velký třesk je vlastně považován za nějaký (prvotní) masivní energetický výbuch/explozi. Pokud však Třesk vůbec byl (též jen teorie, domněnka – i když široce příjmanou; to však nemusí odpovídat skutečnosti a pravdě).
A mám DOJEM, že v této teorii je na počátku jen energie, velké uvolnění/prdnutá a projev energie (samotný třesk a MOŽNÁ vesmír v počátku, v prvních okamžicích – zda HNED zahrnoval částice jako kvarky a spol nebo se vzaly až pak, je sporné. I odborníci jsou jen špekulanti).

Vem si jenom něco jako černé díry (a podobné další jevy – spíše teorie/hypotézy) – už jen to co mají představovat, co se kolikrát vymyká nám doposud známým fyz./přírodním zákonů a co vše o tom nevím… Nic nevíme (a nevíme, kolik nevíme). Vždyť jsme na začátku (nejen objevování, ale i existence).

Potíž je spíš hlavně v tom, že i ve vědě jsou to jen teorie a my vlastněme nevíme tak úplně jak to je, jak to funguje/fungovalo nebo jak to celé vzniklo (existence, vesmír).

Už staří Řekové (a nejen oni) brali vše za nějakou prvotní přičinu/princip, hledali „pralátku“, která se dále akorát transformovala (Jednota všeho; z toho vlastně vychází i většina náboženství, alespoň jejich prvotní mystérijní tradice a nauky proroků/zakla­datelů. Za tohoto předpokladu je vše jedno a mnohé zároveň, nic a vše.. takže tys „tam“, takže se stačí jen rozpomenout, jak to celé je a funguje a kdo/co vlastně jsem). Jinak myslím, že i věda se dost zabývá prvotním principem (to vlastně VT představuje). Klidně jí může být energie… (Záleží však z čeho ta energie vychází/vyšla a co představuje, asi jako samotná otázka, co je to existence a kde se vzala?). Takže odpovědi jsou obtížné, protože je neznáme, nejsou zřejmé. Na kvantové úrovni se hmota a energie spíše stírá (a možná jedno nemůže být bez druhého nebo je obojí totéž). To říkám spíše jako metafyzik než fyzik. :D :D
Na podobném předpokaldu stojí vlastně i třeba „primitivní“ animismus (a další), že duše je ve všem vše má duži (i neživé, nehmotné, i filozofů úplně vše – i drobné částečky a vše je součástí jedné duše, či jehodo vědomí, jedné duše), tedy v tom smyslu, že duše se od těla vlastně neliší a obojí je totéž (a duše se bere za něco jako energii – nejen v západních „eso“-pošukových teorií).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.únor 21:55

Nejspíš by to tak mohlo být. Vyvozovalo by se to logicky (ale fyzika fakt není můj obor; zájem čistě laický, neodborný a zkreslený, plný bujných předsatv, tak to ber že vycházím ze „svojí“ fyziky, ředstavách o fytice. Filosofie woe! :)). Už jen za předpokladu, že samotný Velký třesk je vlastně považován za nějaký (prvotní) masivní energetický výbuch/explozi. Pokud však Třesk vůbec byl (též jen teorie, domněnka – i když široce příjmaná; to však nemusí odpovídat skutečnosti a pravdě).
A mám DOJEM, že v této teorii je na počátku jen energie, velké uvolnění/prdnutí a projev energie (samotný třesk a MOŽNÁ vesmír v počátku, v prvních okamžicích – zda HNED zahrnoval částice jako kvarky a spol nebo se vzaly, vytvořily až pak, je sporné. I odborníci jsou jen špekulanti).

Vem si jenom něco jako černé díry (a podobné další jevy – spíše teorie/hypotézy) – už jen to co mají představovat, co se kolikrát vymyká nám doposud známým fyz./přírodním zákonů a co vše o tom nevím… Nic nevíme a nevíme, kolik nevíme. Vždyť jsme na začátku (nejen objevování, ale i existence).

Potíž je spíš hlavně v tom, že i ve vědě jsou to jen teorie a my vlastně nevíme tak úplně, jak to je, jak to funguje/fungovalo nebo jak to celé vzniklo (existence, vesmír). Tj. víme že existuje hmota a energie, známe některé interakce mezi nimi, ale nevíme o nich vše, o tom co přesdtavují, kde se vzaly atd.

Už staří Řekové (a nejen oni) brali vše za nějakou prvotní přičinu/princip, hledali „pralátku“, která se dále akorát transformovala (Jednota všeho; z toho vlastně vychází i většina náboženství, alespoň jejich prvotní mystérijní tradice a nauky proroků/zakla­datelů. Za tohoto předpokladu je vše jedno a mnohé zároveň, nic a vše.. takže tys „tam“ byl – vlastně jsi „to“ ty, jestli rozumíš – takže se stačí jen rozpomenout, jak to celé je a funguje a kdo/co vlastně jsem). Jinak myslím, že i věda se dost zabývá prvotním principem (to vlastně Teorie Velkéo třesku představuje). Klidně jí může být energie… (Záleží však z čeho ta energie vychází/vyšla a co představuje, asi jako samotná otázka, co je to existence a kde se vzala? Proč?). Takže odpovědi jsou obtížné, protože je neznáme, nejsou zřejmé. Na kvantové úrovni se hmota a energie spíše stírá (a možná jedno nemůže být bez druhého nebo je obojí totéž). To vše říkám spíše jako metafyzik než fyzik. :D :D
Na podobném předpokaldu stojí vlastně i třeba „primitivní“ animismus (a další), že duše je ve všem, vše má duži (i neživé, nehmotné, i filozofů úplně vše – i drobné částečky a vše je součástí jedné duše, či jehodo vědomí, jedné duše – vše z toho má podíl, tedy komplexní a jakoby dělitelná duše/vědomí), tedy v tom smyslu, že duše se od těla vlastně neliší a obojí je totéž (a duše se bere za něco jako energii – nejen v západních „eso“-pošukových teorií).