Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.listopad 20:46

Jistěže utrácejí peníze. Jaké peníze, odkud je mají (a pro koho je utrácejí)? Ze sociálního systému/zabez­pečení, od státu, od ostatních lidí. A kdyby je neměli oni, byly by někde jinde. Ten kapitál by se neztratil, z trhu nevytratil a dál obíhá, ale klidně by mohl být v něčem užitečnějším. ;) Peníze, co mají důchodci jsou v podstatě „na dluh“, pro ně zdarma (jj, odpracovaný život a podobně, ale to nemění nic na tom, že TEĎ je dostávají jako podporu za nic, za žádnou hodnotu/produk­tivitu).
Samozřejmě, že taková „podpora“ je nutná, důchodci už by neměli aktivně pracovat a měli by pobírat peníze. V principu je důchodový systém a takové sociální zabezpečení v historii novinka a je to z principu dobrá věc. Jenže problém je, že sociální systém (nejen ČR) funguje dost blbě, nesmylně, nespravedlivě a neproduktivně (tedy kontraproduktivně). Ale do toho se pouštět nebudu.

Kdejaká socka na dávkách se může chlubit, kde všude ty peníze neutrácí a koho všeho tím „nepodporuje“. Jenže co je to za peníze, odkud jsou, za co je mají/dostávají,… Nemluvě další náklady, které ti lidé často představují. Čistě ekonomicky (bez příhlédnutí k morální otázce, tak prosím bez pobouření), tak důchodci nepředstavují vůbec žádnou hodnotu, ale prostě a jen náklad.
Pokud jsou to jen „tratitelé“ a utrácejí peníze, které ‚nejsou‘ jejich a které nevydělali, tak se to nedá počítat jako žádné plus – I KDYŽ tím jakoby podporují podniky, atd. Hlavně když to mínus (to odkud a za co je dostali) představuje tolik negativ a dalších mínusů do budoucna.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.listopad 20:51

Jistěže utrácejí peníze. Jaké peníze, odkud je mají (a pro koho je utrácejí)? Ze sociálního systému/zabez­pečení, od státu, od ostatních lidí. A kdyby je neměli oni, byly by někde jinde. Ten kapitál by se neztratil, z trhu nevytratil a dál obíhal, ale klidně by mohl být v něčem užitečnějším. ;) Peníze, co mají důchodci jsou v podstatě „na dluh“, pro ně zdarma (jj, odpracovaný život a podobně, ale to nemění nic na tom, že TEĎ je dostávají jako podporu za nic, za žádnou hodnotu/produk­tivitu). Je to sociální podpora (a nic víc) spoléhající se mj. na benevoletnost lidí a nejistou vidinu budoucnosti. Celý život pracovat pro důchod v hypotetické budoucnosti.
Samozřejmě, že taková „podpora“ je nutná, důchodci už by neměli aktivně pracovat a měli by pobírat peníze. Ale o tom to není. Důchodový systém a takové sociální zabezpečení v historii je docela novinka a je to z principu dobrá věc. Jenže problém je, že sociální systém (nejen ČR) funguje dost blbě, nesmylně, nespravedlivě a neproduktivně (tedy kontraproduktivně). Ale do toho se pouštět nebudu.

Kdejaká socka na dávkách se může chlubit, kde všude ty peníze neutrácí a koho všeho tím „nepodporuje“. Jenže co je to za peníze, odkud jsou, za co je mají/dostávají,… Nemluvě o dalších nákladech, které ti lidé často představují.
Čistě ekonomicky (bez příhlédnutí k morální otázce, tak prosím bez pobouření), tak důchodci nepředstavují vůbec žádnou hodnotu, ale prostě a jen náklad a přítěž. Opakuji: ekonomicky.
Pokud jsou to jen „tratitelé“ a utrácejí peníze, které ‚nejsou‘ jejich a které nevydělali (a mají je z „takových“ zdrojů), tak se to nedá počítat jako žádné plus – I KDYŽ tím jakoby podporují podniky, atd. Hlavně když to mínus (to odkud a za co je dostali) představuje tolik negativ a dalších mínusů do budoucna.