Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 3.květen 3:12

Vaříte také ochucenou bramborovou kaši? 😃

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

U nás kuchaři dělaj bramborovou kaši tak, že povaří Kartoffele, teďka je rozmačkají s mlékem, a pak šlehají s máslem. Jsou v tom Kartoffele (co se, ideálně, vaří s Mirepoix), sůl, mléko, máslo, tečka. O to není, jsou horší jídla, když je to dobře udělaný, čas od času … Ale to není moc chutný jídlo, výživný, „pro chasníky“, do rachoty zvesela! 😃😅

Já mám základní postup takový, že dám vařit Kartoffele do osolený vody. Rozpustím kousek sádla a orestuju hodný kus uzené slaniny z boku, nakrájené na tenčí a větší kousky (plátky). Jak je přiměřeně vyškvařená (jako na Full Breakfast, ne „do křupava“, jak Gringo slanina! 🙄🤢), vyndám, a v tom „vejpeku“ ze slaniny orestuju cibuli, ideální je šalotka a vrazím v to tak 3 stroužky česneku (můžeš je jenom opéct, a pak vyhodit, ale můžeš je i pokrájet a nechat v tom). No a jak to je orestovaný, zaleju mlékem, do kterého vrazím 1/2 lb (= jeden kelímek 😅) smetany („ruský“, tučný, 40%). Postavím stranou ohně, míchám, a jak to začne probublávat, vrazím do toho ty Kartoffele, co jsem mezi tím uvařil. Opepřím, vezmu šťouchadlo a šťouchám a šťouchám. Vždycky promíchám a přidám cosi mléka. Až je to rozšťouchaný, vrážím do toho máslo (hodně másla! Máslo = chuť! A masło osełka, tučný máslo, ne – zase – nějaký válečný tuk! 🙄), metlu a míchám a míchám. Musí do toho přijít Luft, čerstvý povětří kaši nadýchá a žádná Maschine to neudělá za teplý! 😈 Nakonec do toho vrazím zpátky tu orestovanou slaninu, promíchám a může se podávat.

Může se v to vrazit špenát, kapusta (ta se orestuje na cibulce, podleje a chvíli podusí!), zelená cibule, do bramborový kaše mohou přijít papriky (nakrájí se na tenký plátky, orestují na cibuli al dente …), mletá paprika (se orestuje na tý cibuli, takový „gulášový základ“, jakoby! 😅), bramborová kaše má ráda kořenit: koriandrem, koperem, řeřichou, petrželí (normální, hladkou! 😅), to ale až před podáváním, samozřejmě.

Jasně, tohle je colcannon, není to „běžná“ bramborová kaše. Ale i ta se dá dochutit, základně třeba česnekem, to vařej Gringo k Gringo „sekačce“. 🤷‍♀️ Paprikou, a nebo jenom do ní vrazit nějaký zelený koření, zelenou cibuli … Dáváte, nebo klasika je klasika? 😃

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 5.květen 5:21

Vaříte také ochucenou bramborovou kaši? 😃

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

U nás kuchaři dělaj bramborovou kaši tak, že povaří Kartoffele, teďka je rozmačkají s mlékem, a pak šlehají s máslem. Jsou v tom Kartoffele (co se, ideálně, vaří s Mirepoix), sůl, mléko, máslo, tečka. O to není, jsou horší jídla, když je to dobře udělaný, čas od času … Ale to není moc chutný jídlo, výživný, „pro chasníky“, do rachoty zvesela! 😃😅

Já mám základní postup takový, že dám vařit Kartoffele do osolený vody. Rozpustím kousek sádla a orestuju hodný kus uzené slaniny z boku, nakrájené na tenčí a větší kousky (plátky). Jak je přiměřeně vyškvařená (jako na Full Breakfast, ne „do křupava“, jak Gringo slanina! 🙄🤢), vyndám, a v tom „vejpeku“ ze slaniny orestuju cibuli, ideální je šalotka a vrazím v to tak 3 stroužky česneku (můžeš je jenom opéct, a pak vyhodit, ale můžeš je i pokrájet a nechat v tom). No a jak to je orestovaný, zaleju mlékem, do kterého vrazím 1/2 lb (= jeden kelímek 😅) smetany („ruský“, tučný, 40%). Postavím stranou ohně, míchám, a jak to začne probublávat, vrazím do toho ty Kartoffele, co jsem mezi tím uvařil. Opepřím, vezmu šťouchadlo a šťouchám a šťouchám. Vždycky promíchám a přidám cosi mléka. Až je to rozšťouchaný, vrážím do toho máslo (hodně másla! Máslo = chuť! A masło osełka, tučný máslo, ne – zase – nějaký válečný tuk! 🙄), metlu a míchám a míchám. Musí do toho přijít Luft, čerstvý povětří kaši nadýchá a žádná Maschine to neudělá za teplý! 😈 Nakonec do toho vrazím zpátky tu orestovanou slaninu, promíchám a může se podávat.

Může se v to vrazit špenát, kapusta (ta se orestuje na cibulce, podleje a chvíli podusí!), zelená cibule, do bramborový kaše mohou přijít papriky (nakrájí se na tenký plátky, orestují na cibuli al dente …), mletá paprika (se orestuje na tý cibuli, takový „gulášový základ“, jakoby! 😅), bramborová kaše má ráda kořenit: koriandrem, koperem, řeřichou, petrželí (normální, hladkou! 😅), to ale až před podáváním, samozřejmě.

Jasně, tohle je colcannon, není to „běžná“ bramborová kaše. Ale i ta se dá dochutit, základně třeba česnekem, to vařej Gringo k Gringo „sekačce“. 🤷‍♀️ Paprikou, a nebo jenom do ní vrazit nějaký zelený koření, zelenou cibuli … Dáváte, nebo klasika je klasika? 😃