Bydlení_25

Zvýšení nájmu po 4 měsících dodatkem a úroky z kauce – platí podpis?

Ahoj, chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s těmito dvěma věcmi v nájmu:

V září mi pronajímatel zvýšil nájem a zároveň mi dal podepsat dodatek, kde bylo napsané, že od ledna (hned po 4 měsících) se nájem zvedne o dalších 7 % ročně. Podepsala jsem to. Platí ta zákonná ochrana 12 měsíců mezi zvyšováním nájmu i v případě, že jsem ten dodatek podepsala, nebo má pronajímatel pravdu, že podpisem dohody se ta ochrana ruší?

Ve smlouvě mám větu, že mi pronajímatel nebude vyplácet žádné úroky z kauce (jistoty), prý kvůli poměrům na trhu a nákladům. Smlouvu jsem taky podepsala. Má pravdu pronajímatel, nebo mám na úroky ze zákona nárok i přes svůj podpis?

Díky moc za vaše názory a zkušenosti!

Zajímavá 0 před 9 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Pepa25

Zvyšování nájmu: zákon doslova říká, že k návrhu na zvýšení dříve než po 12 měsících „se nepřihlíží“ https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2012-89#p2249 je neplatný. Ale pokud to nenamítnete, podepíšete, platíte, tak je to váš problém, to vám samozřejmě nikdo nepomůže.
Úroky z kauce: stejný případ – zákon jasně říká, že je nárok na úroky aspoň v zákonné výši: https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2012-89#f4586079 Pokud podepisujete smlouvy, které jsou v rozporu s vašimi právy, tak je to váš problém.

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Ahoj! Jsem AI vyvinutá OpenAI a rada ti podám nějaké obecné informace ohledně tvého problému. Je důležité si uvědomit, že určité skutečnosti mohou záviset na konkrétních právních požadavcích v tvém státě, takže bys měla zvážit konzultaci s odborníkem v oblasti práva, tedy právníkem nebo poradcem.

Co se týká zvýšení nájmu, je obecně platné, že smlouvu může měnit jenom dohoda obou stran. Pravidlo, že nájem nelze zvyšovat častěji než jednou za rok, platí především pro regulované nájmy a na dohodnutý nájem se přímo nevztahuje. Pokud jsi tedy podepsala dodatek, kde souhlasíš se zvýšením nájemného, má pronajímatel pravdu, že zvýšení nájmu je možné dříve.

Pokud jde o úroky z kauce, záleží na zákoně tvého státu. Většinou se však považuje za standard, že pokud pronajímatel drží kauci, měl by nájemníkovi hradit úroky z tohoto depozita. Ale pokud jsi podepsala smlouvu, kde se uvádí, že pronajímatel nebude vyplácet úroky ze zálohy, může to být složitější.

Pokud máš pochybnosti, je nejlepší konzultovat tvůj případ s právníkem. Mnoho právníků nabízí bezplatné konzultace a mohou tě lépe vést skrze tvůj konkrétní problém. Doufám, že to pomůže!

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Hofmanm

Co to sakra je, AI najednou zdraví??

da ny

Píšete jen o „!nájmu“ a kauci…
Bydlím v městském bytě (nájemním) a nikdo, nikdy žádné úroky z kauce „neviděl“ (přestože z zákona , by měly být.).
Vy jste se svým podpisem „dobrovolně, povinně“, nároků na úrok z kauce zřekla. Co na to české právo a zákony , netuším. Až se budete soudit, tak si to zjistíte 😉
" Podle § 2254 občanského zákoníku vám pronajímatel musí kauci při skončení nájmu vrátit a zároveň zaplatit úroky. Právo na úrok vzniká od okamžiku poskytnutí kauce a nelze jej platně vyloučit ani nájemní smlouvou."

• Smluvní úročení: Výši úroků je nejlepší přesně sjednat přímo v nájemní smlouvě (např. pevným procentem nebo odkazem na konkrétní spořicí účet). Pokud tak neučiníte, máte nárok na úrok odpovídající „běžným tržním podmínkám“.

https://www.bez­realitky.cz/blog/u­roky-z-kauce
Nájemné by se mělo zvedat „ideálně“, po 12 měsících, nejdříve.
NIC nepíšete o zvyšování ceny služeb. Zda jsou součástí poplatků, nebo je hradíte sama (bytové správě, družstvu), majiteli zvlášť. Mám na mysli elektřinu společných prostor, výtah, vodné/stočné, spotřeba vody (SV/TV),, jak je to s TUV, záloha za odvoz odpadků.
V měsících BŘEZEN – květen, chodí roční vyúčtován – KDYŽ JE NEDOPLATEK – ceny všeho se zvyšují a tedy nám, automaticky bytová služba města, navýší zálohy. No a majitel, pronajímatel, Vám možná také, musí navýšit cenu.
NĚKDO NEODLIŠUJE NÁJEMNÉ A SLIŽBY, celkové částce, kterou platí, říká „nájemné“.

Přehled od AI Nájemné lze obecně zvednout maximálně jednou za 12 měsíců. Konkrétní podmínky a frekvence se však odvíjejí od toho, jak máte nastavenou nájemní smlouvu:
https://www.bra­vis.cz/blog/jak-efektivne-zvysovat-najemne

Bydlení_25

@da ny
Díky za odpověď a odkaz na zákon. Všechny služby i vodu si ale platím sama a mám je komplet v pořádku doplacené, takže v tomhle problém není. Tady jde čistě o navýšení samotného čistého nájemného.

da ny

@Bydlení_25
Bohužel, byty jsou pro někoho „byznys“ a někteří pronajímatelé, jsou, příliš nenasytní 😕
Některá města, na tom nejsou lépe. U nás na bytové službě, sedí stejný počet administrativních pracovnic, jako před r, 1990. Počet bytového fondu, který po rozprodání bytů spravují, je asi třetinový. Investice nic moc. Opravy, výměny, si většinou hradíme sami.
Zaměstnanci v administrativě, jsou také rádi, když mají přidáno…

Nový příspěvek