Avatar uživatele
xiperio

Znehodnocuje se česnek vařením (teplem)?

Česnek obsahuje mnoho látek, které jsou prospěšné pro člověka. Zajímalo by mne, jestli se při vaření (pečení) znehodnocují. Jestli je nejlépe dávat česnek do jídla raději těsně před konzumací. Třeba v takové sekané, která se peče cca hodinu, jestli tam kromě vůně ještě něco z toho česneku zbude.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, EKSOT123 před 1036 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ano.

"Institut Linuse Paulinga uvádí, že zahřívání stroužků česneku nebo bezprostředně po jejich rozdrcení se může zničit citlivý enzym (alliináza) v česneku, Enzym je zodpovědný za produkci alicinu.

Přínosy vařeného česneku pro zdraví však lze částečně zachovat drcením česneku a jeho ponecháním v klidu 10 minut před vařením. To dává enzymu čas na uvolnění a na tvorbu alicinu. Jakmile se alicin vytvoří, je relativně tepelně stabilní"

https://blog.snap­kitchen.com/raw-garlic-vs-cooked-garlic-which-is-better/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Určitě se znehodnocuje, proto je lepší ho do vařeného jídla dávat těsně před ukončením vaření.

Zdroj: https://www.pro­zeny.cz/clanek/ge­nialni-vselek-cesnek-jake-nejvetsi-chyby-ktere-nici-jeho-ucinky-v-kuchyni-delame-40716

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Některé prospěšné látky se teplem částečně či zcela zničí (vitaminy, enzymy), u jiných má tepelná úprava zanedbatelný vliv (stopové prvky).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
xiperio

To já vím. Ale jak je to konkrétně u česneku?

před 1036 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek