Avatar uživatele
annas

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč tak při pečení voní maso, cukroví apod.?

Co vůni způsobuje?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, quentos, Jahoda, vagra, elektrikář, iceT před 4913 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
rynek878

Voní aromatické látky, které vznikají takzvanou Maillardovou reakcí – chemickou reakcí mezi bílkovinami a cukry, jež obvykle probíhá až za teplot nad 100 stupňů Celsia. Maso jejím účinkem hnědne a zároveň se v něm tvoří spousta nových chemických sloučenin – v pečeném hovězím jich například chemici objevili asi šest set. Vonné látky vznikají ze stejných důvodů i při pečení cukroví, chleba a dalšího pečiva a vůbec při tepelném zpracování potravin.

Podle internetových stránek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Terryle

Protože se v nich teplem rozpínají plyny, případně se jiný složky na plyny mění (a pak utíkaj pórama, který pak jsou v hotovým pečivu), a všecko to utíká ven… navíc se teplem ty látky určitě nějak chemicky mění, takže se z nich ta vůně uvolňuje ještě víc? Tipla bych to na něco v tom smyslu…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek