Povidlačka (trdlovka)
Z rozvařených povidel s trochou skořice a mouky. V létě dobrá i za
studena.
Že se povídla s moukou třou trdlem.
Další význam – „trdlová polívka = pouze jen voda, trochu
omaštěná, ve které se drob vařil“. Je dobře známa všem účastníkům
vepřových zabijaček jakožto první pokrm — spolu s ovarem — ze
zabitého vepře. Takto se nazývá ve východních Čechách [na Moravě
zpravidla trdelnica, -ice [slovensky obarovica (z ob-v-). Obyčejně znamená
teď t. polévku „jaternicovou"!.
Doplňuji:
Ještě dodám. Lidový rozmar užívá i variant pro lepší společnost
závadných: mor. prdelnice, laš. prdeľanka,, prdeľuna, prdelufka, vč.
prdelovka. Jejich p je nepochybně z doby, kdy bylo ještě *podhrdelnice,
*podhrdlovka. Dlouhá slova se někdy pronikavě redukují, a to několikerým
způsobem. Formy s t i s p jsou obě z téhož základu, ale výsledky
různého vývoje. Rozumí se, že varianty s p byly i schválně trochu
přichýleny k jistému slovu.
Podle Naší řeči.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1731 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 918 | |
iceT | 632 | |
da ny | 629 | |
zjentek | 585 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |