S4

Strach ze zápachu a úzkost ve škole

Všechno to začalo tím, že jsem měl pocit, že jsem ve škole cítit (zápachem). Začal jsem mít šílený strach, že si lidé kolem mě drží nos nebo schválně kašlou, když se pohnu. Kvůli tomu jsem ve škole úplně „zamrzl“ bojím se jakéhokoliv pohybu, sedím v lavici jako zařezaný, bojím se i podrbat na nose nebo pohnout nohama. Ze třídy odcházím vždycky až poslední, aby za mnou nikdo nešel. Používám normálně do podpaždí driclor abych se méně potil. Jako oblečení boxerky od citizen a podkošilní tričko které saje pot taky od citizen. Bydlím v městském domě, kde nám přes střechu zatéká do pokoje a stěna je mokrá. Cítím tam „těžký vzduch“ (vlhkost). V pokoji mám sice vysoušeč, který drží vlhkost na 50–60 %, ale ten pocit tam pořád je. Snažím se to řešit na maximum teď spím v jiném pokoji – v čistém prostředí, každý den se sprchuji, nosím jen čistě vyprané věci, které si ke mně do pokoje ani nedávám, abych „nenatáhly“ ten vzduch. I když vím, že jsem čistý, ve škole mám pořád mám ten pocit. Když někdo zakašle, projede mnou na 10 vteřin silná vibrace (stres) a já se nemůžu pohnout. Psali jsme paní učitelce a odpověděla, že ze mě nikdy nic necítila a že je vše v pohodě.
Pořád se ale nemůžu zbavit toho pocitu, že když pohnu nohama, tak se ten vzduch uvolní a všichni to ucítí. Bojím se, že učitelé dělají gesta (sahají si na nos), protože mě cítí.
Máte někdo zkušenost s takovou úzkostí? Jak se přestat hlídat a začít se ve třídě zase normálně hýbat, když mi i potvrzení od učitelky a mamky nestačí k tomu, abych se uklidnil?

Zajímavá 0 před 25 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
filip2

To je zbytečný výlev – tady není psychiatrické ambulatorium. 🙄

Nejde o úzkost, ale o fobii.

Fobie spadají pod stresové, neurotické a somatoformní poruchy. Jejich therapie náleží do rukou klinického psychiatra, nikoli virtuální grupy kdekoli, třeba na internetu. My ti nemáme jak pomoct, svými výlevy zde akorát obtěžuješ okolí – tvé chování je toxické.

Půjde o kumulaci diagnosy F40.1 Sociální fobie & F40.2 Specifické (isolované) fobie. Primární bude therapie sociální fobie.

Jednoduše řečeno, tady opravdu nikdo nevíme, jestli a nakolik smrdíš. U pubescentů s varlaty může dojít k nadměrné tvorbě testosteronu, a to se projevuje pathologickým tělesným pachem, který bude drtivou většinou lidí v okolí vnímán jako smrad nevídaný. Řeší to endokrinolog, ne grupa na internetu. Samozřejmě, za tělesným pachem mohou být jiné příčiny, biologické, somatické, různé.

Většina z nich se dá therapeuticky ovlivnit. Hormonální therapií, stravou (dietou), zvýšenou hygienou, odstraněním tělesného ochlupení, atp. To už je ale věcí tvého pediatra a odborných lékařů, aby ustanovili příčinu, a na základě ní vhodnou therapii.

Stejně tak není dobře možné tady posoudit, jestli tvé obavy z odsudků okolí jsou již pathologické a nakolik. Jestli opravdu smrdíš, jak bolavá noha, tak se musí nejdříve vyřešit ten smrad, a pak se může řešit ostatní. Pokud nikoli, no tak budeš potřebovat medikaci, pravděpodobně i kognitivně – behavionární therapii, skupinovou therapii, atd.

Obrať se na svého pediatra, on už bude vědět, co a jak, ano?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
da ny

Nemám, jsem psychicky zdravá.
Zatuchlinu, vzniklou nedostatečným větráním a vlhkým vzduchem nevyvětráš… Ta je ve všem (vyprané prádlo, ložním, ve vzduchu).
Pravidelná (denní) výměna prádla je normální, Osobní hygiena (místa vlhké zapářky denně). Jemný parfém osobní, může být (ne sikný, vzíravý a odtěžující). Podobně, u praného prádla (oblíbené máchalo, parfemace do pračky a sušičky, he možná). V zatuchlém bytě = zbytečnost.
Vyřešit, změnit bydlení.
Co tomu říká Váš psychiatr?

0 Nominace Nahlásit

paul1

Zkuste si přečíst něco o těchto problémech. Například tady je celkem zajímavé povídáni, i dobré (zdá se) rady:
https://www.pro­zeny.cz/clanek/te­lesny-pach-jak-vznika-a-co-jej-ovlivnuje-68868

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Aha, zajímavé. No, třeba si to celé jenom nalháváš. To tě ještě nenapadlo? 😮🤷‍♂️🤷‍♂️

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Tohle nevypadá jako objektivní fyzický problém. Doporučuji probrat s rodiči a případně navštívít psychologa nebo psychiatra (příp. snad nasměruje praktický lékař).
Neodkládat, čím dříve, tím lépe. A bacha, sehnat slušného lékaře nebo psychoterapeuta může být docela problém (je jich málo a mívají dlouhé čekačky)

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek