Avatar uživatele
Alesh

Správná míra nápojů, spec. pivo?

Marně hledám na netu nějakou oficiální definici, jak má být správně natočeno pivo. Našel jsem toto: http://ekonomi­ka.idnes.cz/dve-petiny-hospod-sidi-nenatoci-spravnou-miru-ukazal-test-pn7-/ekonomika.as­px?c=A100817_190500_e­konomika_vel, kde se píše:
Co je správná míra
SOS a Česká obchodní inspekce vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.
Vím, že je to taky závislé na tom, jestli se jedná o cejchované sklo, u necejchovaného je nějaká tolerance. Nemá to někde přesně popsána ČOI? Díky za tipy.
Doplňuji:
Jsem to zformuloval asi blbě. Jde mi o to, že hledám odkaz na stránky nějaké oficiální autority (patrně tedy pouze a jen ČOI), kde je popsáno, jak má být správně natočeno pivo. Záporná tolerance jistě neexistuje (i když si to spousta lidí myslí), jenže spec. u piva je vcelku problém, neboť pění a tzv. dochází, říct, kdy už je to ok a kdy ještě ne. Asi podle zákona stačí, aby po totálním opadnutí pěny bylo v půllitru přesně půl litr piva, na druhou stranu přeci nebudu čekat, až to pivo budu mít úplně bez pěny, abych si ověřil, jestli jsem nebyl ošizen. Někde jsem slyšel, že už při servírování by měla být hladina nad rysku, ale to je asi jen doporučení, nikoli nařízení?!
Co se necejchovaného skla týče, tak kdysi jsem o tom viděl nějaký pořad (asi Černé ovce), kde bylo řečeno, že při použití necejchovaného skla je tolerance (tuším) 5 %. Funguje to tak, že když ti přinesou nápoj, např. víno 2 deci ve skleničce bez rysky, tak se můžou seknou max. o daná procenta do mínusu (tedy 1,9 deci minimum). Alespoň tohle tam tvrdili, jestli se to nějak změnilo, netuším.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Alesh

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, tom004 před 4481 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Ve službách se smí používat pouze cejchované sklo.Říká se,že je nějaká tolerance u piva,ale moc tomu nevěřím.Takže,podle mne,správná míra musí být na cejch.A nevím,jak by si chtěl „tolerovat“ míru u necejchované­ho skla.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Míra je dána tím cejchem. Pokud bys to chtěl ověřit , tak musíš použít oměrný válec.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Když jsem pracovala v hospodě,tak mě učili,že správně natočené pivo by mělo sahat pod rysku a s kopcem pěny pak na rysku dojde.
Co si pamatuju pivní sklenice měly rysku a pod ní nebo vedle ní bylo ještě nějaké písmenko,tak hladina piva měla být na spodní linii toho písmenka,což bylo dle mého odhadu asi tak 0,5 cm pod ryskou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
beer

Nic se nezměnilo, správná míra točeného piva je ryska + pěna nad tím.
ČOI

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

sklenice musí mít vždy cejch.Jestliže host si objedná např.celou lahev vína tak samozřejmě sklo cejch mít nemusí.Jinak u toho piva se přesná míra tekutiny odhaduje ne uplně dobře.Osobně si myslím,že drobná(upozornňuju-drobná) tolerance pod rysku by být měla.Jestliže servírka nebo barman bude dávat pro jistotu trošku nad míru tak ve výsledku (při inventuře)bude mít manko.Dát přesně na míru to je sci fi,to dokáží jen mistři v čepování piva..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
PepazeZnojma

Fascinuje mě dnes míra piva, jaká je se v hospodách čepuje do tzv. ,,buclákú" – sklenic tvaru soudku s uchem. Piva je v nich do poloviny a zbytek je pěna a už to nesou na stůl. Rysku jsem na bucláku nenašel. Na první pohled mi to příjde jako šizení. Dokonce i v reklamě v tv, kde češka učí hospodské v zahraničí čepovat pivo, jsou načepované bucláky poloviční 🤷

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření