pusinka50

Šli byste dobrovolně do domova důchodců? Kdyby k vám skoro 40letý syn jezdil jen 1× týdně s jídlem?

Máte zajištěné každodenní pečovatelky a syna potřebujete jen 1× týdně na vykoupání a přísun hotového jídla z restaurace. Sem tam, jen občas, vytření podlahy. Bydlíte od sebe cca 2 km vzdušnou čarou. Považovali byste sebe za velký balvan zátěže pro syna? Jako velkou přítěž? Šli byste ve svých pouhých 66 letech do Domova důchodců, když by si to syn přál? Podotknu, že jsem tam už byla, ale po 2 měsících jsem utekla. Nebylo mi tam vůbec dobře mezi lidmi o 30 let staršími, než já.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? GM, cappuccino před 24 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Ametyst

Rozhodně ne. Raději bych si zaplatila služby, aby mi poskytly pomoc doma. Dokonce i charitativní organizace, jako Červený kříž, poskytují domácí péči.
Je známo, že v rodině bývají vztahy vždycky nějak složitější. S cizími lidmi si umíme nastavit pravidla lépe.
Viděla jste film Teroristka, v hlavní roli s Ivou Janžurovou? Učitelka na penzi se rozhodla zabít člověka, který všem v obci dělal ze života peklo. Když se svěřila kamarádce, ta řekla: “Ale pak tě zavřou do vězení. “ Ona odpověděla: “Horší než v domově důchodců to tam nebude. “:-D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Tonda Káňa

Ne. Ostatně, dnes se na místo v domovech důchodců čeká i několik let a pochybuji, že by nedali přednost někomu staršímu v horší situaci.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Pokud bych byl soběstačný a svéprávný (což většinou v tomto věku lidé jsou), tak to nedává smysl. Jsem svým pánem. Ale pokud jste tam už byla, zřejmě s vámi něco není v pořádku, že. Nepopsala jste nejspíš celou situaci.

0 Nominace Nahlásit

cappuccino

Zkusenost z domova jste si uz udelala, takze asi vite nejlip, jak to tam chodi.
Nepisete, jake mate omezeni, ale nejspis potrebujete pomoc pri kazdodennich cinnostech?
Chapu, ze pro Vaseho syna je to velka zatez a nedela to dobrovolne. Ktery mlady muz rad koupe svoji matku? Jeho pomoc nemuzete brat jako samozrejmost.
Tam bych zacala: nasla bych si pecovatelku, ktera pomuze se vsim, co je treba.
Nejaka studentka by Vam mohla 1 tydne prijit uklidit. Podivejte se na Facebook, tam se takove sluzby nabizeji.
Co se tyce jidla: to je asi to nejjednoussi. Bud vyuzit socialni sluzby nebo si objednavat pres donaskovou sluzbu Rohlik apod. Pocitac mate.
Spis poproste syna, at Vas podpori ve vyuzivani ruznych aplikaci,nebo at Vam je sam najde. Namisto koupani by Vas mohl syn podporit financne.
Je mozne, ze se casem Vas stav zlepsi a budete samostatnejsi.
Ten domov bych videla jako posledni vychodisko, kdyz uz to nepujde jinak.
Doma je doma!

0 Nominace Nahlásit

OmylCZ

Ne, nešel bych dobrovolně do důchoďáku.

0 Nominace Nahlásit

da ny

Ano, považovala bych se za velký balvan, pro své děti.
NIKDY bych nechtěla, aby cítily, měly povinnost se o mne starat. Pokud bych se nezvládla o sebe postarat, uvařit si, uklidit… využila bych sociálních služeb (denní rozvoz obědů, úklid, dopomoc při mytí, úklidu, drobný nákup, doprovod/odvoz k lékaři či na úřad).
Děti mi rády pomohou, se vším, ale zatím to nepotřebuji a NEŽÁDALA BYCH JE. Jen větší nákup, snad.
Pokud nebudu moci (bude mi 67), půjdu do domu s pečovatelskou službou. Případně bych šla do domova důchodců 😉
Se zdravotními problémy a neschopností sebeobsluhy, je možné i jiné řešení – sociální lůžka, v k tomu určených zařízeních. To není levné, ale tam pomůže příspěvek na nemohoucnost (vyřizuje se. v rámci PÚ).
Zatím, ještě pomáhám dětem já. Vozí mi v pátek vnoučka.
Ráda vařím, tak je často pozvu, na nedělní obědy, kolem svátkú, narozenin…
CHODÍM, mezi lidi, mám přátele, chodím na 3 h do práce.
S dětmi se vídám, někdy víc než je zdrávo 😄 Samy se stále ptají, jestli něco nepotřebuji… Vzájemně si pomáháme… Zeťáci se „chlubí“, že mají prima tchýní 😄 Asi je „utáhnu“ i na lásku, která prochází žaludkem… Stále mně tahají někam na výlety a akce v místě, okolí. Stále mne „hlídají a kontrolují“ (zdraví není úplně nej, ale mysl veselá…).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

paul1

Zatím to bohudíky neřešíme. Jsme oba přes 80 (83 a 86) a zatím to zvládáme doma. Pomáhá dcera, i ošetřovatelka na pár hodin. Také syn, občas přijde na delší dobu. Dost starostí je s poměrně velkou zahradou, ale zatím o.k. Tam už se v podstatě jdu jen občas projít a pokochat když do všechno kvete a tento rok, pokud nepřijde nějaká kalamita se rýsuje výborná úroda třešní, višní, jablek, hrušek i kdoulí. Nevím, jak rakytník, tam zatím vidím jen nějaké náznaky plodů. 🙂

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Ahoj pusinko. Syna vydědit, doma se zařídit podle svého (viz rady ostatních). ☝☝☝

Nakonec vše odkázat tomu, kdo se postará rád, tak nějak přirozeně (a že jich najdeš, když budou vědět, že budou za soucit nakonec i oni obdařeni).

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Nelze jednoznačně odpovědět. Každý je nastaven jinak a ani ty domovi důchodců nebudou všude stejné. Ale pokudbych měl problém i s osobní hygienou, asi bych o tom uvažoval. A pokud by mi nevyhovoval jeden domov důchodců, zkusil bych další v okolí (samozřejmě pokud jsou).
Nicméně třeba já nejsem zas tak moc fixovanej na jedno prostředí, většina lidí by s tím asi měla víc problémů než já.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
plebs

Záleží jak je synátor vytížen pokud buduje kapitalismus v Česku je také názor, že není povinnost dětí pomocí rodičům možná je to jenom slušnost.
Byl proveden průzkum v 25 zemích EU výsledek, existuje silný předsudek proti starším osobám.
To na př. komunistická Čína respektuje starce pro jejich moudrost v Indií se před staršími klaní v Africe mají moudré vůdce. Vietnamská komunita, oddaný syn slouží rodičům, když jsou doma projevuje úctu když se o ně stará projevuje radost.

da ny

@ zjentek
Něco tak ostrého a brutálního, může napsat, jen bzuk… 😮

da ny

@ pusinka50
Vždy jde o úhel pohledu.
Váš je – přítěž, balvan, pocit křivdy, nevděk… Synův – budete v bezpečí, dostane se Vám potřebné péče a pomoci. Máte s kým komunikovat, mluvit… Napadlo Vás, že mu nemusí být příjemné pomáhat matce s mytím…?
Nikdy bych nechtěla děti ZATĚŽOVAT, a vydírat citově, nějakými „povinnostmi“, vůči mně. Děti, dospělé, mají někdy samy co dělat se sebou, mívají rodinu, děti…
Pracovala jsem, jen 5 let v LDN (+ sociální lůžka), vím, čeho byli klienti „schopmí“ – jejich odpor, naschvály, trucy – po čase si zvykli, byli fajn a vždy tam našli někoho, s kým si porozuměli, sdíleli pokoj. I rodiny byly různé – od těch s pocitem výčitek, že se nemohou postarat o maminku. Mamince 72, dceři přes 50 (sama dost nemocná), doma dceru s přítelem a miminem.....
V domech s pečovatelskou službou (hradí se služby), je člověk sám, jako v garsonce, se svým nábytkem 😉 Nárok, pje od 60 let věku s ohledem na zdravotní stav (různá priorita).
V nedalékém městysu je i domov důchodců, také LDN, sociální lůžka, a zařízení pro pacienty s Alzheimrem, demencí aj. TAM se lidé těší! Pořádají různé akce, jezdí i na výlety, v rámci ergoterapie vyrábějí různé výrobky, povídají si, zazpívají, popovídají. Mívají i taneční večery, přijedou za nimi zpěváci, herci… ŽÁDNÁ „pdkladovnaŮ!
A můžu Vás ujistit, že mnohé 80 "bábinky“, jsou duchem mladší, než ty 60 leté!
Nejsou zavřené samy doma, mají dostatek inerakce s okolím…
A často se projeví i povaha člověka…

Dochy

@da ny Dík. Tenhle pohled z „3. strany“ je super.

plebs

Paul1 klobouk dolů ve vašem věku to by těžko zvládl i Stachanovec

cappuccino

@zjentek: Proc hned vydedit syna! Proto, ze nechce koupat svoji mamu? Ukaz mi, kolik chlapu by tohle dalo? Takovou peci muzes vyzadovat spis od dcery, nez od syna! Ale ani kazda dcera tohle dneska uz nezvlada. Deti maji vetsinou sve vlastni rodiny a jsou plne vytizene. Jejich deti maji ruzne krouzky, sport atd. a rodice je po praci vsude rozvazeji, jsou v jednom kole.
Myslim, ze mas moc prisna meritka!!
V dnesni dobe mame nastesti takove sluzby, ktere se o nemocne lidi postaraji.
Koupal ty jsi nekdy svoji matku?

cappuccino

A pokud Vam to finance dovoli, uvazujte o zakoupeni robotickeho vysavace. Nektere i vytiraji.

Nový příspěvek