Kajbl

“S těmi rukama” nebo “S těma rukama”

Mam za to, ze “těmi” se nikdy nemění, ale nejde mi to pres jazyk. Jaka varianta je spravne?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, filip2 před 9 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
elkon

Tak jsem objevil toto i když mne to překvapilo. Lépe se mi vyslovuje rukami.
https://www.mo­huverit.cz/jak-je-to-spravne/rukama-x-rukami-x-rucemi/

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

filip2

Ani jedno.

Instrumentál plurálu slova ruka je vždy rukama. Jiný tvar není spisovný, respektive, Instrumentál plurálu rukama se používá, hovoříme-li o lidských či zvířecích oudech: rukama, nohama, packama, kopytama, paznehtama…

Jde o pozůstatek duálového zakončení. Nemusí ti to znít, ale každej jazyk má cosi.

Když hovoříme o rukách, hovoříme o nich, vlastně, jako o věci pomnožné. Není to slovo pomnožné, ale zkus si ho převést do singuláru v příslušném kontextu, prostě to nejde.

Takže, hovoříme o těchto rukou / rukách (lokál od tyto), ergo, instrumentál bude jedině těmito rukama. Vím, zní to divně, ale je to tím, archaickým, duálovým zakončením.

Samozřejmě, spojení těma rukama, je naprosto běžné, ale je hovorové. Rozumět ti, samozřejmě, bude.

0 Nominace Nahlásit

da ny

JJ, ono to svádí 😉 Uvažuješ správně…

• rukama, nohama, ušima… „hodilo by se“, k tomu A „těma“ což je hovorový a obecný výraz 😉

AI k tomu má rozsáhlý komentář:
Přehled od AI
Správně jsou obě varianty, ale každá se hodí do jiného stylu projevu.
„S těmi rukama“ je spisovná, neutrální podoba vhodná pro psaný projev a formální komunikaci.
„S těma rukama“ je hovorová podoba, která je v běžné mluvené češtině zcela běžná a akceptovaná.
Důležitá gramatická poznámka:
Ať už použijete „těmi“ nebo „těma“, podstatné jméno ruka má v 7. pádě (s kým, čím) v množném čísle tvar rukama (nikoliv rukami).
Shrnutí:
Spisovně: S těmi rukama (např. Pracoval s těmi obratnými rukama.)
Hovorově: S těma rukama (např. Co to děláš s těma rukama?)
Stejné pravidlo platí pro nohy (s těmi/těma nohama), oči (s těmi/těma očima) a uši (s těmi/těma ušima).
HOVOROVÁ čeština, není nespisovná.
NESPISOVNÁ čeština -= OBECNÁ (neformální komunikace).

0 Nominace Nahlásit

postcd

používám B

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
filip2

elkon: Ano, tam je to vysvětleno i s rukami / ručičkami např. hodinek.

Nový příspěvek