Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč v dobách minulých (ale někde i dnes) mělo řeznictví v pondělí zavřeno?

Pamatuji, že v dobách minulých bylo u řezníka v pondělí vždy zavřeno. U některých to přetrvává i dodnes.
Proč tomu tak bylo/je?

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, jirka F, Rokio, Muso před 2179 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Asi proto, že dřív v neděli nikdo opravdu nepracoval. Popravit pašíka, rozbourat ho a něco z něj vyrobit chvíli trvalo. Dnes ovšem máme výkonné mrazírny i chuť vydělávat i v neděli…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

V pondělí většinu zůstalo jídlo od neděle, takže doma se nevařilo, maso nenakupovalo. .

Navíc se maso nejedlo denně, jak je tomu dnes. Když jsem byla dítě, to jsem měli hospodářství, i přesto maso bylo v sobotu, v neděli a zbytek v pondělí. V úterý a ve čtvrtek vařila máma zpravidla omáčky, ve středu a v pátek vždy něco moučného.

Pokud řezník prodával z vlastního chovu, porážel prase v pondělí, nebo objížděl zemědělce, nebo mu je někdo dovážel a on je připravoval., porcoval atd.

Další den prodával vnitřnosti, maso postupně, nejvíc až ve čtvrtek a v pátek odpoledne.

Vzpomínám si, že jako dítě jsem držela ve frontě místo matce, které si pak přišla maso nakoupit – čekala jsem už od 12.00 hodin až do 15.00 hodin odpoledne aby si mohla vybrat druh, který jí vyhovuje. Řezník maso prodával až odpoledne.

U nás je v řeznictví také zavřeno v pondělí. Úklid, pracovníci mají volno, když při porážce a porocování masa, uzení atd. pracují nepřetržitě.

V úterý rozvážejí maso, ale zabíjejí v pátek, je to vidět podle toho, když v masně prodávají v pátek odpoleldne čerstvé škvarky, Když nezabíjejí, tak v pátek odpoledne prodávají ještě teplé uzené maso.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Stejně na tom byli i holiči a většina hospodských. Tito živnostníci mívali otevřeno i v neděli dopoledne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

http://www.cen­trumnews.cz/zpra­vodajsky-archiv/pondeli-reznici-maji-zavreno-na-zacatku-tydne-lezi-na-pultech-jen-stare-maso
zdroj: centrumnews

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Prevažná väčšina ľudí pracujúcich celý týždeň aj v dňoch pracovného voľna, t.j. sobota/nedeľa, čerpali náhradné voľno v pondelok, keď okrem oddychu, využívali tento deň na behanie po úradoch a lekároch.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Radomil

Protože mají otevřeno v sobotu… Je spousta oborů a profesí, kde je „víkend“ posunutý o den a v pondělí je tzv. náhradní volno.

před 2178 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Máš pravdu. Teď se to posunulo za sobotu, v dobách našich pradědů to bylo za část neděle. Sobota byl běžný pracovní den. Holiči ,řezníci, hospodští, cukráři a podobně fungovali buď celou neděli, nebo alespoň dopoledne. Lidé šli do kostela. Po kostele si zašli k holiči, nechat se oholit a stavili se v hospodě na pivo. Paničky si dokoupili v řeznictví co ještě chybělo k obědu a stavili se v cukrárně.Ještě si to pamatuji. I tyto profese potřebovali mít alespoň jeden den v týdnu volný na své záležitosti. Návštěva úřadů, vyřízení osobních a rodinných záležitostí. Konkrétně řezníci jezdívali v pondělí /mimo jiné/nejčastěji po okolních vesnicích , navštěvovali sedláky a kupovali od nich dobytek.

před 2178 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek