Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se uvařené vejce kratší dobu než syrové vejce?

Pokud na něj působíte na začátku stejnou silou. Jak to fyzikálně funguje?
Doplňuji:
* Proč se uvařené vejce TOČÍ kratší dobu něž syrové vejce?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je to přesně naopak. Vařené vejce se točí déle než syrové, které je brzděno třením mezi tekutým obsahem a pevnou skořápkou.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Poněvadž v syrovém vejci je tekutý obsah, který svým pohybem rotaci ovlivňuje.
Doplňuji:
Rotace je proto nestejnoměrná (nemá stabilní osu) a tím se doba točení zkracuje.
Vejce vařené má pevný obsah, rotace z toho důvodu trvá déle.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2917
Zlatý quentos 1376
Zlatý mosoj 1340
Zlatý Drap 1038
Zlatý gecco 662
Zlatý led 637
Zlatý hanulka11 627
Zlatý Kepler 597
Zlatý marci1 585
Zlatý Lamalam 563

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.