Avatar uživatele
AK

Proč se uvařené vejce kratší dobu než syrové vejce?

Pokud na něj působíte na začátku stejnou silou. Jak to fyzikálně funguje?
Doplňuji:

  • Proč se uvařené vejce TOČÍ kratší dobu něž syrové vejce?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: AK

Zajímavá 0 před 3535 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Je to přesně naopak. Vařené vejce se točí déle než syrové, které je brzděno třením mezi tekutým obsahem a pevnou skořápkou.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Poněvadž v syrovém vejci je tekutý obsah, který svým pohybem rotaci ovlivňuje.
Doplňuji:
Rotace je proto nestejnoměrná (nemá stabilní osu) a tím se doba točení zkracuje.
Vejce vařené má pevný obsah, rotace z toho důvodu trvá déle.

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek