Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se k ohřívání jídla používají zrovna mikrovlny?

Proč se nepoužívá nějaké jiné záření?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Ohřev mikrovlnami o vlnové délce cca 12 cm je založen na tom, že rezonují s frekvencí přepólování molekul vody, obsažených v potravinách, přičemž se generuje teplo. Jiné záření to nedokáže.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Protože jiné záření lidem do ruky nedají. To máš to samé, jak by bylo krásné, kdyby místo kotlů na tuhá paliva měli lidé doma malinký kotel na atom. Takovou malou atomovou elektrárnu, která by vyráběla proud a zároveň i topila.
Taky to lidem nedají.


Avatar uživatele
Zlatý

Žádní jiné, takto rychlé, ekonomické, bezpečné a jednoduché prozatím neznáme.


Avatar uživatele
Pokročilý

Protože kdybych na jídlo svítil baterkou, tak tohle záření jídlo moc neohřeje.


Avatar uživatele
Zlatý

Protože mají z hlediska ohřevu potravin nejvýhodnější vlnovou délku, viz Keplerova odpověď.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 3212
Zlatý quentos 1424
Zlatý mosoj 1384
Zlatý Drap 1204
Zlatý Kepler 939
Zlatý led 719
Zlatý gecco 710
Zlatý marci1 663
Zlatý Lamalam 656
Zlatý hanulka11 627

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.