Avatar uživatele
vlk samotař

Proč se játra při přípravě nesmí solit.

Doplňuji:
To vím,ale důvod proč tvrdnou když jiné maso neztvrdne.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? iceT, johana 56, hanny 2, redy, Damiana, briketka10, Illines, anonym před 4114 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

JÁTRA

Proč játra ztvrdnou, když se před pečením nebo smažením osolí?

Všimli jste si, že se vaječný bílek ve vodě vysráží, jakmile ji osolíte? To proto, že bílkoviny se sbalily do menších, pevnějších a málo rozpustných útvarů. Totéž dělají i na povrchu osolených jater, který právě kvůli tomu trochu tvrdne. Navíc má ale koncentrovaný solný roztok sklon se sám ředit procesem zvaným osmóza, a tak „vytahuje“ z živočišných i rostlinných tkání vodu. Právě proto se rosí třeba osolená zelenina, ale také se kvůli tomu odvodňují předem osolená játra na pánvi, takže pak nejsou tak šťavnatá a měkká.

Nemoc cirhóza neboli tvrdnutí jater má zcela jinou příčinu: jaterní buňky ztrápené alkoholem, jedy nebo virovou infekcí při ní zanikají a nahrazuje je tuhá vazivová tkáň.

Zdroj: http://www.babske-rady.com/clan­ky/vite--ze..../

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Illines

Na masle delana jatra neztvrdnou,jatra do horkeho masla a klidne osolit.Vyzkouseno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
brillant

Játra solíme, až když jsou měkké, těsně před podáváním. Kdybychom je osolili dříve, zůstaly by tvrdé.

Zdroj: http://zeny.e15­.cz/clanek/vy­ziva/jak-spravne-solit

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Je to blbost,poslechněte si odborníka!

http://tescoma­.nova.cz/clanek/no­vinky/skola-vareni-hovezi-jatra-na-slanine-18-5-2012.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

zhořkla by..
já je připravuji na máslíčku :D
Doplňuji:
ahá tak pardón omlouvám se :(
já je solím nakonec, ale aspoň
to teď vím díky hanulko :))

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

nezhořkla , ale ztvrdla- solí se až nakonec

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
redy

sou to přece játra ne? :DDDD (to je ktomu doplnění.)

:)))

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

tak hanny 2 v tom je ten fígl :DD

před 4114 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

No tak já nevím, ten Vodochoďák tvrdí, že játro ztuhne při příliš dlouhé tepelné úpravě – důležitě to smaží jedinou minutu a pak je dá do trouby na 10 minut. A ty kousky v té omáčce taky vaří se zásmažkou 10–12 minut. Trošku protimluv IMHO.

před 4114 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek