Avatar uživatele
Reganois

Proč jsou nutrie tak velkým tématem a je pravda, že jejich maso je vzácné?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 1041 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
xiperio

Nevím jestli je vzácné, ale zdravé a chutné. Spíš se chovaly pro kožešinu. Daly by se i na maso, jenom nevím jaké tam jsou přírůstky, jestli by se to vyplatilo.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Chov nutrií není až tak problémový, jejich maso je prý velmi chutné, ale chovají se především pro kožešinu. Po kožkách ale není poptávka, na čemž se zasloužila především Brigitte Bardottová, která hlasitě odmítala nosit kožešiny zvířat a pak taky různí ti ochránci zvířat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pepa25

Nutrie je v ČR invazivní druh (původní je v jižní Americe, u nás se chovala na kožky, řada unikla do volné přírody).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

U nás dnes svým způsobem vzácné, protože se nutrie v městech nestřílí. Nutrie se chová pro kožešinu. Chovat ji na maso by se nevyplatilo. Přírůstky nejsou ta velké jako u králíků. Dnes je nikdo na maso nechová. Kdysi to brávali od soukromníků i nemocnice. Jedl jsem i několikrát. Opravdu je chutí hodně podobná králíkům. S chutí jehněčího to nemá nic společného.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Nutrie není žádný roztomilý domácí mazlíček pro děti na hraní, nýbrž pořádný „macek“. Dorůstá velikosti menšího psa, váží až 12 kilo, přítulný není vůbec a když se mu něco nelíbí, umí ukázat zuby.
Jan Neubaer a Pavel Sikora chovají nutrie v betonových kotcích, kde mají zvířata veškerý komfort. Pravidelně se krmí rostlinnou stravou, protože nutrie je býložravec. „Nutrie je skoro totéž jako králík. Chová se na maso, které je kvalitní, dietní, rovné jehněčímu. Kožešina je jen jakýsi nadprodukt, jako u králíka,“ vysvětluje Sikora.
To je také důvodem, proč se chovatelů nutrií netýká zákaz provozu kožešinových farem.
Přesto, že je maso z nutrie tak kvalitní, na běžném jídelním lístku ho nenajdeme. Pečenou nutrii říční na česneku a cibuli se špenátem a knedlíky má ve svém jídelním lístku třeba žižkovská restaurace Kopyto. Podle obsluhy se jedná o jediný podnik v Česku, který má netradiční maso v nabídce.
Chov nutrií byl rentabilní v době, kdy se nutrie využívaly na kožešiny. O ty však je v současné době téměř nulový zájem. 🙂

Zdroj: https://www.de­nik.cz/regiony/ma­so-z-nutrii-je-kvalitni-dietni-rovne-jehnecimu-20170625.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Před několika desítkami let, byl chov nutrií na vzestupu. I několik mých kolegů z práce se jejich chovem zabývalo. Maso nutrií bylo vzácné a chutí podobné králičímu. Nezkoumal jsem to, ale bylo prý velmi zdravé. Pamatuji si, že o něj byl v okolí velký zájem. Stejně jako o křepelčí vejce, která údajně postrádají cholesterol. Také to byl artikl, který produkoval zase jiný kolega. Nevýhoda byla, že vejce jsou malá a cena byla vyšší než u běžných vajec.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Nový příspěvek