Avatar uživatele
Pokročilý

Proč jsou někdy řízky bezchybné a jindy obsahující šlachy a tuhé konzistence?

Je to o tom, která část masa se povede řezníkovi vyříznout?
Nebo ho to nezajímá a řeže prostě to co je zrovna po ruce a na řadě bez ohledu na šlachy, tuk atd?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je důležité, zda je maso odležele, z jak starého kusu, také ikrmení ovlivňuje kvalitu masda.

Nejlepší šťavntaté řízky jsou z libovější krkovice, případně kotlety, z kýty mívají často šlahcy. . Důležité je také smažení,. myslím si, že platí, že cvik dělá mistra.

Přečtěte si radu odborníka. - "Tipy na šťavnatý vepřový řízek"

"Maso musí být správně uleželé,. ož vám napoví jednoduchý test. Když na řízek přitlačíte klouby na ruce, měly by tam ďolíčky chvilku zůstat. Pokud hned zmizí, můžete si být jisti, že maso bude tuhé.

Tloušťka řízku záleží na vás, zlatým středem je přibližně jeden centimetr. Nezapomeňte také maso naklepat, ale opatrně, abyste neporušili strukturu masa."

https://dvojka.rozhlas.cz/…
----

Já dělá kvůli dietě řízky v troubě, téměř bez tuku. Dám je na pečicí papír, který potřu slabě olejem, na horní stranu stranu řízku kápnu olej a hodím do trouby. Otočím. Před ukončením dám na každý řřízek kousek másla.

Nejlepší jsou řízky smažené na sádle, ale bohužel, to už je pro mě minulost.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

S tímhle NEMÁ co dělat řezník, nýbrž KUCHAŘ! Volba surovin k vaření, resp. smažení masa je na něm. Stejně jako je jiné pokouřeníčko pravé Havany oproti sušenému dubovému listí, to snad chápeš. A stejně tak záleží jak správně píše annas na DALŠÍCH atributech > stáří kusu, ze kterého maso pochází (nejjemnější jsou z MLADÝCH selátek, ale protože ta obvykle nejsou dostatečně prorostlá tukem, řízky nejsou tak šťavnaté), typu svaloviny (kýta, krkovice atd.) VČETNĚ té přípravy...

Řezníci jsou v tom NEVINNĚ, za blaf na talíři můžou: https://youtu.be/… ! ;) :D :D


Avatar uživatele
Stříbrný

Heh...??? Extrémě hloupá otázka... Vem dva vepříky, uřízni dva řízky přesně ze stejného místa a fak teda stejný NEBUDOU!!! A proč to tak je? Protože ty vepříky NEVYRÁBÍME a vepřík není průmyslový produkt. To je prostě PŘÍRODA a její nekonečná variabilita... To, že se řezníkovi občas povede udělat z jiného masa, nemluvě o tom, že řízne kapku jinak je jen další faktor. Jinej je řízek z kýty, jinej z krkovičky, jinej z kotletky... Ale nedělá se to "nazdařbůh", nebo "cojeporuce", ale prostě podle toho, jakej ten řízek kdo chce udělat.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Edison

Takže... Co že je vlastně "bezchybný" řízek???

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1206
Zlatý annas 1093
Zlatý hanulka11 986
Zlatý marci1 686
Zlatý Kepler 649
Zlatý iceT 546
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 475
Zlatý quentos 454
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.