Když jsem nedávno hledal oblečení a boty tak převážně oblečení bylo z polských e-shopu ale výroba byla z Bangladéše nebo Číny. Je tedy Polsko opravdu překladištěm pro evropský trh s oblečením a jiným zbožím?
| Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, OmylCZ před 16 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Polsko samozřejmě není považováno za megapřekladiště veškerého
zboží z Asie (také kým a proč? jedno googlení _136 není
relevantní).
Polsko je
| 0 Nominace Nahlásit |
Ale to tak není. 🙄
Když se podíváš na jakékoli běžné oblečení, běžné, jo, KIK, Lidl, Pepco, atp., tak to oblečení šil salón někde že Žižkova, z tý hříšný čtvrtě? Nebo Závod na umělá vlákna Bitterfeld? Ne, viď? Pákistán, Myanmar, Viet Nam, lidová Čína, atp.
Pojďme dál. H&M, F&F, New Yorker, Tchibo, atp. Karíland, Bangladesh, Myanmar, lidová Čína, Viet Nam…
Mám zimní mukluk boty Colombia, z Oregonu, EE. UU. Co si myslíš: Made in U.S.A.?ale hovno: Made in Viet Nam! 🤷♀️😅
To samý je třeba EMP, Brandir a jiný německý značky. Čína, Pákistán, Viet Nam, atp.
Je to ale logické. Když bude látku na šaty vyrábět Závod na umělá vlákna Bitterfeld a síť Šicí družstvo Ernsta Thälmanna Görlitz, tak jenom náklady na na ty šaty se budou blížit tisícovce. A pořád to budou ‚flaškový šaty‘, ‚100% HAF!‘, tak nebo tak. Kolik, asi, bude prodejní cena pro koncovýho spotřebitel, někde v Prodejním družstvu Mír Sázava? 😂 Kč 2,500.00, minimálně.
Kik prodávají takový fleece vestičky a mikiny. Je to řada basic, stojí to kolem 2–3 stovek, ideální jako mezivrstva. Kdyby ty PETky na vlákno zpracovávají někde v Bindung, a pak to šili někde v bývalý DDR, tak to bude stát tak 5× tolik.
Ale to by nikdo nekoupil. Koupíš si šaty z Německa, jo, eko-bio matroš a šily to padlý ženy v útulně pro služebná děvčata. 😂 Šaty s příběhem, třebas hnusné (Němky moc vkusem neoplývají), za €250.00. Najde si to kupce. Ale vestička v ceně €8.00 za €50.00 fakt ne.
Je to dáno celkovými náklady, ale hlavně hodnotou lidského práce, celkově. Zdanění práce (vyplatíš zaměstnanci €100.00, ale na daních, pojištění pro nemoc, zdravotním pojištění, spoření na pensi, atd., zaplatíš, jako zaměstnavatel, dalších €80.00 – €200.00 – to je Evropa!), ale i cena energií, atp., jsou někde úplně jinde.
Prostě, v Evropě, a obecně na ‚západě‘, se laciný výrobky nevyrábí, a je dokonale jedno, jestli jsou to hadry, ekektronika nebo hračky nebo něco podobného. I když to prodává evropská marka, vyrobeno je to v Asii – mobily Gigaset, třeba. Teda ano, v Evropě se vyrábí, třeba zmíněný Gigaset iSafe MOBILE IS540.1. Cena startuje na €1,995.00, v současné době ho, jako koncový zákazník, u nás koupíš za Kč 59,835.00. Dobrý, tohle je nadupaný smartphone do výbušnýho prostředí, vyměnitelná baterka, splňuje všecky certifikáty. Ale dělaj se i jiný hračky v Evropě, cena je taky 🤪, ovšem prakticky za nic.
To, co se dováží officiálním kanálem, se spoustě lidí jeví předražený. Ono není, jo, ale blbům to nevysvětlíš.
Hadry projdou testy, že se z nich neuvolňují shity, elektronika stran záření, elektromagnetické kompatibility, atd. Samozřejmě, že I tak je na trhu spousta předražených a nebezpečných šuntů, ovšem bez kontroly by to byla úplná Katastrophe!
Těch balíčku z lidový Číny, Hongkongu, a bůhví odkud ještě z Asie chodí tolik, že celníci bez kontroly pouští 99.99% ‚měkkýho‘ zboží.
Poláci byli vždycky do kšeftu víc, než Češi. Češi jsou sebestřední, tak trochu mešuge, do kšeftu se moc nehodí.
Uvedu příklad: potřeboval jsem expansní nádobu, otevřenou a plastovou, aby nerezla, a abych jí zvládl namontovat.
U nás to dělá jedna (!) firma, někde od Strakonic, je to X roků přesně se na to nepamatuju. Stála neskutečný peníze, nebylo k ní žádný příslušenství, a když už vůbec, za další nehorázný peníze. Komunikace s firmou mi připadala, jak v Jedličkově ústavu, ale když shrnu to podstatné, já nedávám svý peníze někomu, koho otravuju. 🤪😅
Polské naczynie zbiorcze vyšlo pod Zł 500.00 komplet, včetně polystyrenovýho futerału, konsolí na zavěšení a dopravy do ČR (jinak to byla firma z Chałupek, než bych dal český firmě od Strakonic ekvivalent Zł 1,600.00 a ještě sháněl konsole, zajel bych si pro to!). Naczynie zbiorcze přišlo kurýrem za čtyři dny po zaplacení na českej! oučet. Měli I český číslo, akorát to na něm nikdo nebral, ale já mám neomezený volání do EU, takže v tomto směru je to jedno. Jenom ukazuju, jak se snaží.
Kdyby neměli český účet, vysral bych se na nějaký mezinárodní převody, nechal to poslat na dobírku na urząd pocztowy Cieszyn 1 poste restante, peníze směnil u kantora na cieszyńskim dworzcu a mañana.
Takových věcí, co mám z Polska, protože, buďto, je u nás neseženeš, nebo stojí 1.5 – 3× tolik, je spousta. OK, nebejvaj to věci denní spotřeby, ale na elektroinstalačním materiálu, topenářskejch krámech, atp., se dá ušetřit hodně. Podobný je to i s vodo materiálem, akorát musíš počítat s tím, že třeba na polskou baterku český díly nesedí, musíš v polskej krám, a to už se nevyplatí. Za baterku dám u nás Kč 1,000.00, v Polsku Zł 150.00, musím pro to jet, to vybrat, pak mi chybí nějaká úplná kravina a musim pro ni 80 km.
Polsko není překladiště, víc je toho v Nizozemí, třeba. Ale Polsko je veliký a Poláci jsou do kšeftu – celý příběh.
| 0 Nominace Nahlásit |
Polsko se v posledních letech stalo důležitým tranzitním bodem pro zboží z Asie, nejen pro oblečení, ale také pro elektroniku, nábytek a další výrobky. Tento vývoj je dán několika faktory:
Všechny tyto faktory vedly k tomu, že mnoho mezinárodních obchodníků a výrobců zvolilo Polsko jako svůj evropský distribuční hub. Zboží je obvykle dovezeno z Asie do Polska, kde je rozděleno a přepravováno na různé destinace po celé Evropě.
|
0
před 16 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„Nová hedvábná stezka“
Když se podíváš do atlasu, mapy světa, na globus…
Pochopíš, že Polsko (přístavy, železnice) je vstupní brána do EU.
Logistika, levnější (ale dobrá) pracovní síla. A nebudou to tahat
z Číny, přes Francii, Itálii nebo Německo. Tam se dostane, také
bezpečně z Polska.
Transevropská dopravní síť
TEN-T je síť silničních a železničních koridorů,
mezinárodních letišť a vodních cest v Evropské unii. Základním důvodem
jejího zřízení bylo zlepšení dopravní infrastruktury v mezinárodní
sféře. Byla schválena Evropským parlamentem v roce 1993.
Blíže třeba zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Transevropsk%C3%A1_dopravn%C3%AD_s%C3%AD%C5%A5
Upravil/a: da ny
|
0
před 16 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek