Avatar uživatele
Complex

Proč je polské máslo v ČR o polovic levnější než české máslo?

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, EKSOT123 před 1901 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nejde jen o máslo

„Proč Poláci drtí české výrobce potravin nízkou cenou? Může za to zemědělská politika, přísné normy uplatňované vůči českým výrobcům, nebo jen záliba Čechů v levném jídle?“

https://ego.ih­ned.cz/c1-56762880-proc-jsou-polske-potraviny-tak-levne-je-za-tim-byznys-bez-skrupuli-i-zaliba-v-nizkych-cenach

„Polsko není pro Čechy drahá země. Zejména lidé z příhraničí tam jezdí často za nákupy, a to nejen do obchodů Ikea. "Jinak pro potraviny jezdíme pravidelně. Ani ne tak kvůli cenám, které jsou diky kurzu nižší, ale kvůli sortimentu. Ten je oproti ČR nesrovnatelně větší. “

https://www.no­vinky.cz/ekono­mika/162731-ikea-v-polsku-je-az-o-polovinu-levnejsi-nez-v-cr.html

" Hlavní problém spočívá v tom, že si řetězce v Polsku objednávají zboží určené speciálně pro český trh. Jde o produkty vyrobené s co nejnižšími náklady – když už český výrobce levněji vyrobit neumí, doveze z Polska.

Krom toho je úroveň polského dozoru, kontrol nesrovnatelně nižší než naše, což potvrdila loni svými nálezy i Evropská komise,“ tvrdí ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.

I Potravinářská komora připouští, že Polsko má rovněž kvalitní produkty. Ty se však podle Večeřové většinou vyvážejí do Německa, anebo pokud přijdou do tuzemské obchodní sítě, jsou poměrně drahé."

Zdroj: https://www.li­dovky.cz/byznys/mo­je-penize/polsko-vyrabi-i-kvalitni-potraviny-do-ceska-se-ale-vozi-hlavne-levne-verze.A150828_103­554_moje-penize_pave

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Tyto másla za polovic a podobně ,jsou převážně ze státních rezerv, a nemusí jít jen o Polsko,to znamená, že někde dva roky bylo uskladněné. Ten co je uskladní dostal zaplaceno už tolik, že cena másla se pohybuje kolem nuly. Pokud tedy velice levně prodá, stále má velice slušný zisk a uvolní si místo pro skladování další dávky. Samozřejmě dlouhodobým skladováním ubývá i na kvalitě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jak píše Drap: jedná se o zamrazené, máslo z rezerv, čerstvé a nezmarzené máslo je jediné, které může mít na sobě označení „čerstvé máslo“, a to polského nemá …
-
… „Zatímco čerstvé máslo smí být nejvýše dvacet dnů staré, máslo bez tohoto označení se většinou na pulty dostane po kratším či delším skladování v hluboce zmrazeném stavu. Uchovává se při minus osmnácti stupních, pak ho výrobce musí nechat dojít na teplotu mezi 4 až 7 stupni a takzvaně přešlehat – přesněji řečeno jde o máslo stolní, ale jelikož toto označení lidé znají a vnímají tak, že jde o výrobek o něco horší kvality, výrobci si ho rádi odpustí.“ https://www.vi­talia.cz/clan­ky/vyznejte-se-v-masle/
… Podle trvanlivosti:

  • Čerstvé máslo – na obalu musí být slovo „čerstvé“ a toto máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby, teplota skladování je max 8 °C
  • Stolní máslo – už není označeno jako čerstvé a doba skladování je mnohem delší. Lze skladovat při chladírenských teplotách (2 – 8 °C) asi tři měsíce nebo při mrazírenských teplotách (- 18 °C) více než rok.
  • Máslo – také není označeno jako čerstvé a doba skladování je cca 35 – 55 dní od data výroby. Na obale je vyznačeno datum min.trvanlivosti při dodržení skladovacích podmínek. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/M%C3%A1slo

… zdroje jsou uvedeny jen na podporu mého tvrzení …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Asi tam mají nižší výrobní náklady. Bylo by ale chybou řídit se při nákupu jen cenou. Velmi by mě zajímalo srovnání v kvalitě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
smart aleck

Je třeba si uvědomit, že polský rolník neplatí daně, jako český a tím výrobní náklady jsou nižší a prodejní cena rovněž.

Zdroj: http://www.far­mer.pl/finanse/po­datki-rachunkowosc/mf-polski-rolnik-nie-placi-podatku,56940.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Proč? Protože je vyrobeno přímo pro český trh. Třeba polská másla vyvážená do Německa obsahují více mléčného tuku a méně vody, než ta, která se dováží k nám. Ta obsahují méně mléčného tuku a více vody, než byvá uvedeno na obalu a než je stanoveno pro máslo v příslušném právním předpisu. ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Poněvadž si je Češi v této kvalitě a ceně objednávají

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
smart aleck

Německé versus polské máslo.
Z toho německého nejde udělat krém na koňakové špičky, zatím co z polského a jihočeského másla to jde jedna báseň. A teď babo radˇ.

před 1901 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
smart aleck

marci1, máslo je považováno, když obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku a zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). A záleží na objednavateli, kolik tuku má dodávané máslo obsahovat.

před 1901 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek