Avatar uživatele
Pokročilý

proč je křen palivý ?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Může zato sloučenina zvaná allyl-isothiokyanát. Tato látka se uvolňuje, když dojde k narušení buněčné struktury kořenu křenu selského (např. právě kousáním/žvýkáním nebo krájením/nasekáním/strouháním) .
Doplňuji:
*za to

Zdroj: http://www.chow.com/food-news/ 54544/why-do-horseradish-and-w asabi-burn-your-sinuses/

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

postcd

a je ta pálivost křenu zdravá. Když se člověku valí z očí slzy. Samozřejmě nesním třeba dva křeny..

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

A tos asi ještě neochutnal wasabi :-) no on je u nás v čisté formě ne zrovna snadno sehnatelný, většinou je už jím něco dochuceno, nebo se prodává "owasabiovaný" evropský křen, ale spíš je jen přizeleněný, aby to tak vypadalo.

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Když se ti "jen" valí slzy z očí, tak to je slabý křen. Křen ti musí "propasírovat mozek" :-D Neřekl bych, že zrovna ta štiplavost je zdravá, ale křen je zdravý i z principu jako zelenina - "Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A - karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C." (citace z Wikiny)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 901
Zlatý annas 787
Zlatý marci1 513
Zlatý iceT 508
Zlatý gecco 463
Zlatý briketka10 438
Zlatý quentos 416
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 356

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.