Avatar uživatele
Registrovaný

Proč cibule zhořkne při rozmixovaní v mixéru?

Třeba když děláme masovou či salámovou pomazánku.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jednou jsem dělala pomazánku a rozmixovala cibuli, pomazánka byla hořká.

Je to dávno, ale tehdy jsem se někde ptala a zjistila to, co se dnes najde na netu.

" Když se buněčné stěny cibule naruší nožem při krájení nebo v mixéru, uzavřené látky obsahující síru se uvolní a začnou reagovat se vzdušným kyslíkem i mezi sebou navzájem. Výsledné štiplavé a těkavé produkty se rozptýlí do okolí a nutí kuchaře k pláči.

Příslušným látkám se říká lakrymální faktor cibule. Některé typy cibule mohou obsahovat i látky nahořklé. Při zpracování v mixéru se jich pak najednou uvolní tak velké množství, že rozdrcená cibule opravdu zhořkne."

atd.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Cibule v mixéru může zhořknout, protože obsahuje látky, které se uvolní. Nejlépe je cibuli krájet na drobné kostičky a v pomazánkách to dělá i pěknou strukturu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

Vzpomínám na hořký tvaroh se strouhanou nebo mixovanou cibulí ve školních jídelnách, doma s krájenou nikdy nebyl hořký.
Vlastně se tu pořád dokola opakuje ten citát o hořknutí strouhané cibule z lidovek a nic kloudnějšího není v češtině k najití. Snad v angličtině.
Tak dávám aspoň odkaz na celkem přínosný článek o cibuli, kde se sice přímo o tom hořknutí nepíše, ale ke konci článku jsou zmiňovány některé změny při porušení tkáně cibule, snad to stím může souviset. http://www.agris.cz/…

Avatar uživatele
Pokročilý

Hufnágl

Když dělám cmundu, cibuli strouhám na struhadle, ale nikdy, podotýkám nikdy, se nestalo, že by byly placky hořké. On ten cvrkot v mixéru nadělá více paseky než jen u cibule a proto se snažím mixér používat pouze na nápoje či koktejly.

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

Zdá se, že ani v němčině se tímto příliš detailně nezabývali, ačkoliv je tam k tématu hořknutí cibule spoustu odkazů. Většinou to ale zjednodušeně svádějí na kvercetin bez bližšího důkazu. Podle mě ba se ale muselo jednat o nějakou pro cibuli specifickou sloučeninu s kvercetinem, protože jiné mixované rostliny, které také kvercetin obsahují, hořké nejsou. https://www.vegpool.de/…

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1301
Zlatý annas 1187
Zlatý hanulka11 985
Zlatý Kepler 784
Zlatý marci1 733
Zlatý iceT 564
Zlatý briketka10 493
Zlatý gecco 490
Zlatý quentos 466
Zlatý mosoj 413

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.