Avatar uživatele
anonym

Palačinka

Kde, kdy a popř. jak vznikla plačinka?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3977 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anetadela1

Palačinka je nekynutý moučník, který je vyráběn smažením z mouky, mléka a vajec, a který je populární zejména v zemích Střední Evropy. Má podobu velmi tenké placky. Pojídá se obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená), nejčastěji nasladko. Typickým plněním je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě marmelády či kompotu. Zvenku i zevnitř bývá často přidáván mléčný produkt — šlehačka, jogurt nebo tvaroh. V USA je typickým ochucovadlem k palačinkám javorový sirup.

Je také možné ji ovšem jíst naslano plněnou třeba špenátem, masem, sýrem.

Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky a náplní zvlášť, aby si jedlíci mohli pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu.

[editovat] Etymologie
Název pokrmu sleduje stopy výpůjček v několika jazycích střední a jihovýchodní Evropy. V rakousko-bavorské němčině je slovo Palatschinke převzato z českého slova palačinka, to pochází zase z maďarského palacsinta . Palacsinta pochází z rumunuského plăcintă (zákusek, koláč), který pochází z latinského slova placenta (kde znamenalo nejen plodové lůžko ale i plochý koláč), což je slovo řeckého původu.[1] Palačinka je také jméno ve většině dalších slovanských jazyků (ukrajinština, slovenština, slovinština, bosenština, bulharština, makedonština, chorvatština, srbština). V polštině se toto jídlo nazývá naleśnik, v rumunštině clătită.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření