Avatar uživatele
zjentek

Ovlivňuje stupňovitost určitýho obsahu piva výsledný podíl alkoholu v tomto obsahu?

Ležák 11°, alk. 4,8%obj. ............ a proč právě stupňů?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2194 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Podle tetky Wiki stupňovitost piva se udává v EPM (extrakt původní mladiny), který udává obsah všech extraktivních látek v mladině. Mezi nimi jsou i zkvasitelné cukry, takže ve výsledku je obsah alkoholu přímo úměrný stupňovitosti piva.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

No ony už se stupně pokud vím nepoužívají. Ale ANO – více stupňů = více zkvasitelných cukrů = více alkoholu. Proč práve stupňů? Nejdříve to rozdělení piv mělo něco společného s teplotou kvašení pokud vím, teprve pak se to ustálilo na podílu extraktu v mladině (procenta). Nicméně stupně zůstaly, aby v tom nebyl bordel a lidé tomu rozuměli. Chtěli se prostě vyhnout situci, která panuje dnes, kdy spousta lidí v tom má chaos, tak proto. Ale tím si nejsem jistý. :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek