Dobrý den, jak je to s DPH u závodního stravování po novele DPH od 1.1.2010? V roce 2009 jsme nakupovali obědy s 9% DPH, zaměstnancům účtovali 45% z ceny obědu + 19% DPH? Obědy nakoupíme u ZŠ a dál je zaměstnancům vydáváme ve vlastní jídelně.
děkuji za odpověď, A.Malinkovičová
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? fortin před 4538 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejprve je nutné připomenout, nejzákladnější změny v zákoně, které se týkají zmiňované problematiky:
1) změna sazeb z 9 na 10% a z 19 na 20%
2) určení základu daně ve zvláštních případech, dle kterého se u plnění poskytnutého ve prospěch spřízněných osob (= i zaměstnanců) uplatní jako základ daně cena obvyklá (nový paragraf 36a)
ad 1) to asi není nutné ´řešit´ :-)
ad 2) pokud zaměstnancům poskytujete závodní stravování (formou prodeje jídel, nakupovaných od třetích subjektů) a pokud zaměstnanci platí nižší cenu než cenu, za kterou bylo jídlo nakoupeno, pak se na tento případ musí uplatnit zmiňované ustanovení § 36a zákona o DPH
Doporučuji následující postup:
- daň na vstupu (nákup obědů) se uplatní běžným způsobem (např. z ceny 100 obědů v jednotkové ceně 66 Kč/oběd vč. 10%DPH si uplatníte 600 Kč jako daň na vstupu
- daň (20%) na výstupu odvedete ze základu 6000 Kč (což je právě ta zmiňovaná cena obvyklá*),
- odvedené DPH (1.200 Kč) si pak zaúčtujete do daňově uznatelných nákladů
- cenu, kterou vám uhradí zaměstnanci, pak ulatníte do výnosů (a DPH již neúčtujete)
*) obvyklou cenu by měly v těchto nestandardních situacích tvořit minimálně náklady na poskytované plnění. Tento výklad je pak plně v souladu s příslušným čl. 72 směrnice Rady 2006/112/ES, dle kterého, pokud nelze cenu obvyklou zjistit, má základ daně tvořit nákladová cena v okamžiku dodání
0
před 4537 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek