Avatar uživatele
Stříbrný

Mohou se pokazit potraviny, když je dám pozdě do ledničky?

Tak jsem ráno přišel s noční, zbytek jídla uzavřené pomazánkové sýry a termix, jsem nechal v pokojiv tašce a šel jsem spát v 6:00. vzbudil jsem se asi ve 13:00 hodin a po jídle, jsem prohlédl tašku a tak kolem 15. hodiny jsem to šel dát do ledničky. V pokoji mám snad 18° C, radiátor je vypnutý. Termix jsem už spotřeboval, načal jeden sýr a žiju, a nemám problémy s jídlem, chutná to stejně. Děcku bych to asi nedal, hygiena by mne seřvala, kdybych byl kuchař. Horší by bylo, kdybych to jídlo nechal v pokoji delší dobu. Potraviny mají určitou životnost, ale musí být uchovány při nízké teplotě, to je asi 5- 8° C, já je měl několik hodin při teplotě o 10 - 18°C vyšší. Takže při srovnání se stejným vzorkem uloženým v ledničce při dané teplotě tam určitě nějaká změna proběhla. Jak podstatná? Děkuji.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Koukej, ber to tak, že byly doby, kdy si lidi vyrobili nějaké jídlo, nějak ho pak mohli skladovat (ledničky neexistovaly), čili vše tak nějak posuzovali od oka. Vytvořili si nějaké zkušenosti, jak dlouho mohou určitou potravinu skladovat v dostupných podmínkách, že bude v pohodě k jídlu.
Další metoda je samozřejmě ochutnání. Máš nějakou potravinu, když je v pořádku nějak chutná. Postupně se kazí, chuť se mění. Většinou to je postupný proces, který se zpravidla s vyšší teplotou urychluje. Takže udělej jednu věc, řiď se selským rozumem a vlastními smysly, jak to jídlo vypadá, jak voní, jak chutná. Že jsi tomu jídlu zkrátil životnost, to je jasné, čili bych s konzumací moc neotálel.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Termixu a sýru se za tu dobu s největší pravděpodobností nic nestalo.
Tvaroh ani sýry se tak rychle nekazí.

Navíc je v termixu cukr, sýru sůl → obojí jsou konzervanty.

Jím jenom tvrdé sýry, uchovávám je v chladničce, ale když
si je chci dát k jídlu, vyndám je několik hodin předem, aby
měly pokojovou teplotu → tak se jejich chuť nejlépe „rozvine“.


Avatar uživatele
Zlatý

Pokud všechno vypadalo a chutnalo stejně, tak riziko asi není vysoké. Mělo by se to ale sníst co nejdříve. Inkubační doba salmonely je nejčastější 8 h. Mohlo se ale nastartovat její množení, které nezničí ani mrazák, jen ho pozdrží. Také záleží na výchozím datu doporučené spotřeby. Zatím jsem v podobných případech problém nikdy neměl, stává se to občas asi každému.


Avatar uživatele
Bronzový

Chcete odpověď se zárukou, nebo postačí nějaké chlácholení?


 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1201
Zlatý annas 1082
Zlatý hanulka11 986
Zlatý marci1 681
Zlatý Kepler 640
Zlatý iceT 546
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 475
Zlatý quentos 453
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.