Avatar uživatele

Mohli byste mi nějak laicky vysvětlit, jak funguje mikrovlnka a papiňák?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Mikrovlnné záření rozvibruje molekuly vody.
V papiňáku je vyšší tlak, a proto tam jde vařit za vyšší teploty, čili je jídlo udělané rychleji.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Registrovaný

Trochu tu rozvinu Quimbiho odpověď...
V mikrovlnce se voda obsažená v jídle rozkmitá, vlyvem mikrovlnných vln (mikrovln) tyto rozkmytané částice předají svou energii --teplo-- ostatním částicím, které je obklopují- jídlo se ohřeje.
pro ještě větší zjednodušení, mikrovlna je jako když natáhneš kuličku na Newtonově houpačce, to je rozkmitání částic vody a to, když ji pustíš a ona narazí do ostatních a předá jim sou pohybovou (kinetickou energii) to je, jako když se od té vody zbytek jídla ohřeje.
:) snad jsem pomohl

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2914
Zlatý quentos 1375
Zlatý mosoj 1339
Zlatý Drap 1034
Zlatý gecco 661
Zlatý led 637
Zlatý hanulka11 627
Zlatý Kepler 592
Zlatý marci1 583
Zlatý Lamalam 562

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.