Avatar uživatele
Hufnágl

Mistři kuchaři (kuchařek se neptám, ti vědí prd), prosíváte mouku před pečením, vařením atd.?

Zajímavá 0 před 1280 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
paul1

Prosívám , mouka se provzdušní a těsto je kvalitnější. Také je to lepší proto, že se může při prosívání zachytit případné nečistoty, nebo i nějaké „zvířátko“.

Upravil/a: paul1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To možná bylo opodstatněné kdysi, kdy nebyla zaručená čistota mouky. Pokud je mouka skladovaná dobře, není k tomu dnes důvod.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Kuchařka povoláním nejsem, proto odpovím:
U přípravy většiny moučníků se používá mouka (pšeničná, žitná, celozrnná, špaldová) a leckdy se v závorce uvádí, že se musí prosít. Rovnou zapomeňte, že byste například u muffinů nebo bábovky naházeli všechny suroviny do mixéru a vymíchali v těsto. Sdělení o prosetí neignorujte, má své opodstatnění.

Prosetí je zakořeněno už z dřívějších dob, kdy se do mouky ještě nepřidávala protihrudkovací aditiva a vždy bylo potřeba se hrudek zbavit, aby se netvořily ani později při zpracování. Prosetá mouka v kynutém těstu výsledný produkt neudusá a proces kynutí urychlí. Vaše pečivo bude lehké a provzdušněné.

Dalším důvodem prosévání je snadnější vmíchání do bílkové pěny (piškotové korpusy, bublaniny). Při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka vysuší, provzdušní a nakypří.

Prosetí je výhodné i z hygienického hlediska. Moučné červy můžete snadno přehlédnout, ale prosetím se v sítu zachytí. Mouku, ve které takové červy najdete, už ale dále nepoužívejte.

Prosévat můžete pšeničnou, žitnou i špaldovou mouku, jen u jejich celozrnné varianty budete potřebovat hrubší síto, které nezachytí drobné slupky. Stejná prosévací pravidla platí i pro moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek a krupici. 🙂

https://www.a­petitonline.cz/ti­py-triky/2797-proc-prosevat-mouku.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Podle toho, co se připravuje.
Někdy mouce provzdušnění prospěje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Ty kuchařky obvykle vědí stejné „prd“, jako ti kuchaři.
A někdy ví mnohem více… ;)

před 1280 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek